Ledoborec na zmrzlá srdce

SVuniMandli
Rodinu Liljecronových ovládá dědeček Ruben – bohatý a tvrdý muž. I to možná způsobuje, že jejich srdce jsou ledově chladná a vypočítavá. Aby se v nich mohla rozproudit láska a soucit, bude potřeba pořádný otřes – vražda!

To ovšem netuší Martin Molin, policista z Tanumshede, který přijal pozvání své přítelkyně Lisette Liljecronové na rodinnou vánoční sešlost na osamělém ostrůvku Valö nedaleko Fjällbacky.

Tím začíná další detektivní příběh z dílny oblíbené švédské autorky Camilly Läckberg s poetickým názvem Vražda s vůní mandlí, který na náš knižní trh vypustilo nakladatelství Motto o letošních prázdninách.

Camilla Läckberg (*1974) je českému čtenáři známá jako autorka spletitých několikasetstránkových detektivních románů. Připomeňme alespoň některé, jejichž recenze jste si u nás mohli přečíst: Elsyino tajemství, Mořská panna, Strážce majáku. Nová kniha se ale od nich výrazně liší a to již na první pohled: je totiž mnohem útlejší. I strukturou je jiná. Nenajdete v ní žádné průhledy do minulosti postav, nesetkáte se dokonce ani s Patrikem Hedströmem a jeho ženou, spisovatelkou Erikou Falckovou. A mnohem více než „román“ se pro Vraždu s vůní mandlí hodí pojmenování „povídka“ či „novela“.

Na malém prostoru jednoho hostinského domu, s nevelkým počtem hlavních postav a pouze jedním detektivem, rozehrává švédská autorka komorní drama. Dědeček Ruben, který disponuje miliardovým majetkem, umírá uprostřed slavnostní večeře. Jeho sklenička voní po mandlích – i nepříliš zkušenému Martinu Molinovi jasné, že jde o otravu cyankáli. Rád by přizval někoho zkušenějšího, jenže venku zuří sněhová bouře a ostrůvek je zcela odříznutý od světa. Nefunguje ani žádné telefonní spojení, takže Martin musí sbírat a analyzovat důkazy sám.

Odhaluje tak, jak ledová srdce bez špetky soucitu mají Rubenovi synové a jejich potomci. Ovšem mimo rodinné nevraživosti a závisti nezjišťuje žádný motiv k vraždě. Každý na tragédii reaguje po svém. Pro někoho je to příležitost očerňovat druhé, pro jiného šance odtajnit stará tajemství. Martin neví, komu věřit. Dokonce ani Martinova přítelkyně Lisette mu asi neříká vše, co ví. A když je nalezen zastřelený Matte, který jediný pro dědečka opravdu truchlil, je případ ještě více neprůhledný. Kdo tu páchá zločiny a nezanechává při tom stopy? Podaří se Martinovi odhalit pravdu a přežije jeho vztah s Lisette tento vánoční pobyt?

Očekáváte-li obvyklou dávku napětí, kterou romány Camilly Läckberg obvykle nabízí, budete asi zklamáni. Přesto vás určitě potěší, že i na této nevelké ploše zvládla dovedně vykreslit charaktery jednotlivých postav a rozehrát rodinné drama ne nepodobné těm, které líčí ve svých románech Agatha Christie. Martin Molin, který v týmu svých kolegů působí vcelku sebevědomě, zde musí sám čelit problémům a hledat správné řešení. Neskrývá svoji bezradnost i rozčarování z „povedené“ rodinky. Snad mu pomůže ledoborec, který prorazí cestu k pevnině.

Pokud ale hledáte lehké a krátké čtení na stále delší večery, pak kniha Vražda s vůní mandlí je pro vás to pravé. Skalní příznivci psychologických zápletek obvyklých pro Camillu Läckberg si ale budou muset počkat na „pořádný“ román.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda s vůní mandlí

Läckberg, Camilla

Motto, 2013

Napsat komentář