Bajka z africké savany

lvicata_perex
Lidská krutost se dostává také do divoké africké přírody. Jak si s ní poradí právě narozená lvíčata Viktor a Sofie?

Jedna z nejznámějších českých autorek, Lenka Rožnovská, se tentokrát vydává daleko za hranice naší vlasti. Překvapivě zavádí čtenáře až do daleké Afriky, kde se odehrává děj její nedávno vydané knihy Statečná lvíčata. Vydalo ji v roce 2013 nakladatelství Grada.

Král zvířat se svou ženou leží pod mohutným baobabem. Důstojný pár očekává narození potomka. Ještě než lvice půjde porodit do hustého listí voňavé akácie, rozmlouvají o tom, jak lvíče pojmenují. Bude-li to syn, dají mu jméno Viktor jako vítěz. Dceru pojmenují Sofie jako moudrost. Ranní slunce africké savany spatřuje Vítězství i Moudrost. Lvice zasvěcuje potomky do života a vysvětluje jim pravidla lovu dlouhonohých antilop. V tomto úseku knihy jsou nádherným způsobem zachycena pravidla, jimiž se divoká příroda řídí. Děti si tak mohou uvědomit, že v přírodě mají právo na život silnější jedinci. Silní běží vpředu, slabí jsou na konci stáda a ti patří jako potrava lvům. Na svého otce, lvího krále, jsou Viktor a Sofie pyšní, jelikož chrání savanu a obětoval by se pro ni. Lvíčata rostou a přebírají vzorce chování svých rodičů. Sofie má silnějšího ducha, Viktor zase silnější tělo. Spojí-li své síly, podaří se jim zachránit tatínka, lvího krále, jehož ozbrojení lidé odvlekli na korbu „plechového zvířete“. Způsob, jakým docílí spravedlnosti, se dozvíte, pokud si bajku přečtete až do konce.

Publikace má moc pěkné ilustrace Ivety Autratové. Zachycují i detaily, o nichž se v knize píše – například, že se lvice ohnala tlapou po mouše. Tomuto textu je věnována celostránková barevná ilustrace. Každá strana je orámována hnědými vzory kůže afrických zvířat, což se výborně hodí k prostředí, v němž se děj odehrává.

Kniha čtvercového formátu má pouze třicet dva stran. Z toho velkou část zabírají celostránkové i menší obrázky. Bajka o statečnosti, moudrosti a síle rodinného pouta se jistě bude líbit jak dětem, tak dospělým. Vyzvedla bych především její naučný a emotivní charakter.

Publikace Lenky Rožnovské mají s největší pravděpodobností svá místa v knihovničkách rodin s dětmi. Byla vydána již řada titulů této úspěšné spisovatelky. Recenze na některé z nich si můžete přečíst zde (stačí kliknout na příslušný obrázek):

Ukázka u knihy Statečná lvíčata:

Lvíčata zůstala nehybně stát. Bez dechu pozorovala dvě dvounohá zvířata, jak odnášejí lvího krále. Smutek je černější než motýlí křídla. Avšak i na nich svítí bílé skvrnky naděje.

„Nesmíme být smutní, Viktore, smutek odvádí sílu z těla,“ hlesla Sofie. Viktor pokýval hlavou: „A vítězové jsou silní!“ (str. 26)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStatečná lvíčata

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

Napsat komentář