O čem si Terezka povídá se svým látkovým kamarádem?

Terezka a šáša
Terezka půjde do první třídy. Komu se bude večer se svými zážitky svěřovat? Kdo jí bude vyprávět pohádky před spaním?

Milá knížka Terezka a Šáša Šišulác z edice Čtení pro prvňáčky nadchne každého malého školáka. Její začátek připadá na zahájení školního roku, kdy malá Terezka nastupuje do první třídy. Toho večera nemůže usnout, převaluje se z jedné strany na druhou a hlavou se jí honí spousta otázek: „Jakou budu mít paní učitelku? Do které lavice se posadím?“ Ještě že má látkového kamaráda Šášu Šišuláce, který si ví vždycky rady.

Každý večer se Terezka po náročném dni setkává ve své postýlce se Šášou a vyprávějí si o škole. Nemluví nahlas, nýbrž šeptají. Proto nejsou jednotlivé části knížky nazvané kapitoly, ale šepotání (První šepotání až Osmé šepotání). Šáša na holčičku každý den čeká a vyptává se, jak se jí ve škole líbilo, co ji hezkého potkalo, listuje ve slabikáři, v písance, vše si prohlíží. Pozná, kdy Terezku něco trápí, dohlíží na to, aby měla u postele bačkůrky v páru a neválely se každá na jiném místě. Malá školačka mu vykládá své první zážitky ze školy a on jí na oplátku šeptá pohádky.

Díky této publikaci se mé děti dozvěděly, co je to záškoláctví a proč někteří školáci za školu vůbec chodí. Velmi jemně si pomocí pohádek uvědomily, že aktovky se nosí na zádech, že mají mít zapnuté zipy a ukládají se na své místo, aby je „nebolelo“, když jsou naházené ve školní jídelně na jedné hromadě a jedna utlačuje druhou. V těchto pohádkových příbězích věci ožívají a děti se setkají i s nadpřirozenými bytostmi, jako je čarodějnice Kaňatá či Kokokovaříček. Pohádky jsou veselé a děti se u nich náramně bavily.

Tuto skvělou knížku napsala známá autorka dětských knížek Lenka Rožnovská. Je další z řady povedených děl pro malé čtenáře. Ideální je pro prvňáčky, kteří stejně jako hlavní hrdinka nastoupili do první třídy a s „velkou školou“ a jejími pravidly se teprve seznamují.

Zaujme jistě i předškoláky – ti jsou plni očekávání a každý příběh o škole je pro ně nesmírně přitažlivý. Za sebe a své děti musím napsat, že bavila jak mého prvňáka, tak předškolačku, kterým jsem pohádky předčítala. Rozhovory Terezky se Šášou Šišulácem doslova hltali a každý den chtěli slyšet jedno šepotání…

Velké plus mají i nádherné barevné ilustrace Magdy Veverkové Hrnčířové. Váží se k textu a perfektně ho doplňují. Obrázky v sobě ukrývají spoustu detailů, kterých si děti všimly ještě spíš než já. Na publikaci nacházím jen samá pozitiva a rozhodně ji doporučuji rodičům předškoláků, malých školáků i dětem samotným.

Knihu vydalo v roce 2012 nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Šáša Šišulác ležel na polštáři, pozoroval modré a bílé proužky na peřině a čekal na Terezku.

Dneska se nějak loudá. Už by měla být v posteli. Kdo ví, co ji dnes ve škole potkalo. Ale určitě to nebylo nic špatného.

„Hop, šašku, a jsem tady,“ skočila Terezka do postele tak divoce, že šaškovi spadla z hlavy jeho šišatá čepice. (str. 57)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTerezka a Šáša Šišulác

Rožnovská, Lenka

Grada, 2012

Napsat komentář