Vojta a kluk z marcipánu

vojta_Grada1
Malý kluk, který má velké trápení, je hlavním hrdinou další z knížek určených pro malé školáky, již bych ráda představila všem rodičům hledajícím pro své ratolesti četbu nejen pro volné chvíle…

Lenka Rožňovská se zcela nepochybně v poslední době stává jednou z autorek řadících se do vcelku krátké řady spisovatelů, jejichž knižní tituly vycházejí v nakladatelství Grada, v ediční kategorii určené pro nejmenší. V té, která je směřována k prvňáčkům, vyšla v loňském roce kniha Vojta a Pepík Marcipánek.

Titul vypráví příběh o chlapci z první třídy, jemuž se jednoho dne stane velmi nemilá příhoda. Díky spolužačce Vendelíně Pokorné si roztrhne kalhoty, což nese špatně především ze strachu, co na to řekne jeho maminka. Kromě toho má i pěkně potlučené koleno. Díky souhře náhod se mu do ruky dostane kousek marcipánového těsta, věnovaného kuchařkou školní jídelny. Pak se ale stane doslova zázrak a obyčejný kousek sladkosti oživne. Vojta získává nového kamaráda. Jenže pořád je tady obávaná Vendelína, která navíc skrývá tajemství, jež správný kluk nemůže nechat jen tak. Záhadě je třeba přijít na kloub!

Vojta a Pepík Marcipánek je zábavným a veselým příběhem, který potěší malé čtenáře nejen ve věkové kategorii prvňáčků, pro něž je prvotně určen především kvůli svému zpracování. Je psán velkými písmeny, užita jsou jednoduchá slovní spojení a kratší věty. Ideálně se tedy hodí pro děti bojující s abecedou, které budou navíc motivovány k dalšímu čtení dobrodružstvím, jež Vojta zažívá společně se svým marcipánovým kamarádem. Myslím, že pro svou detektivní zápletku, která hraje v příběhu docela důležitou roli, zaujme asi více chlapce.

Za legrací se ale skrývá něco hlubšího, na což chtěla autorka jistě upozornit své čtenáře. Vendelína udělala něco, co se do správného chování nedá zařadit. Jde o krádež, i když ne tak jednoznačnou, jak by se při vyslovení mohlo zdát. Děti se díky výchovnému příběhu, budou moci seznámit s touto formou činu. Domnívám se, že se Lenka Rožňovská chopila docela těžkého tématu, který se rozhodla dětem vysvětlit tak, aby jej pochopily. A musím říci, že se jí to skvěle povedlo, jak jsem se přesvědčila i u svého syna, ještě předškolního věku, který si knihu hned po prvním přečtení zamiloval a okamžitě se stala v jeho knihovničce jednou z nejoblíbenějších. Navíc neměl díky srozumitelnému jazyku, jímž je příběh vyprávěn a to včetně oné zmiňované zápletky, problém pochopit, jak se dá vlastně slovo krádež také vysvětlit v praxi. Názorný příklad je v tomto případě více než nutný, otázkou jen zůstává, jak se podá. Znovu tedy musím zopakovat, že autorce se perfektně podařilo napsat nejen skvělou „výchovnou příručku“, ale i knížku k pobavení, pro volné chvíle těch nejmenších čtenářů.

Neopomenutelné jsou rovněž obrázky našeho předního ilustrátora Jiřího Fixla, který s jejich pomocí vdechl hlavním hrdinům život a jejich příběh vykreslil tak živě, že si ho děti budou bez problémů představovat jako své kamarády, které potkávají denně na školní chodbě. Ilustrace perfektně dokreslují děj, jsou provedeny v příjemných barvách a nechybí jim ani ona úžasná špetka citu, která z nich ve spojení s příběhem činí dokonalé obrázky pro děti.

Titul hodnotím velice kladně. Jde o poutavé, záživné čtení, jež ve spojení s výchovným podtextem řadí knihu mezi kvalitní beletrii pro nejmenší. Věřím, že Lenka Rožňovská je autorka, jejíž knihy si děti velmi vrzy oblíbí a budou je dychtivě vyhledávat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVojta a Pepík Marcipánek

Rožnovská, Lenka

Grada, 2012

Napsat komentář