Kouzelnická škola Lenky Rožnovské

Bez nazwy-1
Správná pohádka má být plná bytostí, které oplývají mimořádnými schopnostmi, nad nimiž zůstává nejednou rozum stát. Nesmí v ní ale chybět ani pořádná dávka smíchu. Vítejte v kouzelnické škole!

Lenka Rožnovská doslova sype z rukávu jednu knížku za druhou. Jen co se malí čtenáři stačili pokochat úžasnými Skřítky školkovníčky a zahrát si s Aničkou a jejím dědečkem na indiány, už je tady další titul, jež vyšel nedávno opět v nakladatelství Grada. Jeho název – Škola pohádkového kouzlení – jasně napovídá, kam autorka děti vezme tentokrát.

Naučit se kouzelnickému umění přichází do třídy pana učitele Čáryráda děti či vnoučata známých pohádkových bytostí. Setkáme se tady s Medovníkem a Marlenkou z perníkové chaloupky, s Honzičkou Peciválkovou, Tóninem Halekalem, Vodomilou Hastrmánkovou i Davajsemem, synem slavného loupežníka. Posledním učněm je Karolínka, což je dcerka samotného pana učitele. Každý žáček stojí na začátku své pohádkové kariéry a musí se toho hodně naučit, aby mohl vykonávat řemeslo stejně dobře jako jeho rodiče a prarodiče. A je na panu učiteli Čáryrádovi, aby jim kouzelnické tajemství ukázal…

Knížka vyšla v edici Pohádkové čtení a je doporučena nejmenším dětem od čtyř let. Jednotlivé kapitoly nejsou nijak dlouhé, a protože se jedná o příjemné a veselé čtení, lze knihu využít i k předčítání před spaním. Vzhledem k jednoduchým textům udělá radost i začínajícím čtenářům, kteří si z ní mohou sami zkoušet číst.

Na první pohled vaši pozornost upoutá barevné zpracování, které je pro edici, v níž titul vychází, typické. Tentokrát se jedná o pastelovou fialovou, jež mi připadala jako naprosto dokonale zvolená, vzhledem k tématu kouzel a kouzlení. Vynechat nelze ani nádherné ilustrace Magdy Veverkové Hrnčířové, které doprovázejí příběhy takřka na každé stránce.

Další povedenou věcí jsou říkanky na začátku každé kapitoly. Ty dětem malinko napovídají, na co se mohou těšit, shrnují tak i pointu po nich následujícího příběhu.

Když rozluštíš klikyháky,
z knížky kouzel smíš číst taky,
jen si protři svoje zraky,
bys písmenka nepoplet!
Špatné kouzlo je tu hned.

Lenka Rožnovská si úžasně pohrává se slovíčky, texty se vyznačují barvitostí a samozřejmě nechybí ani humor, který autorka ve svých knihách používá.

Kromě zábavy se malí čtenáři dozví celou řadu věcí, se kterými se v reálném světě nejspíš setkají. Autorka je vysvětluje prostřednictvím pohádkových bytostí, dětí z kouzelnické školy. I ve světě kouzel se musí umět chovat ve společnosti, v kolektivu, učí se řešit obtížnější situace a sbírají zkušenosti v oblasti vztahů. Lenka Rožnovská se tu výchovnému podtextu věnuje vcelku obšírně. Navíc tak, že na děti tyto „poučky“ nepůsobí nijak nuceně. Spíše naopak. Autorka je zapracovala do textu velmi čtivě a nezapomněla ani na řádné zdůvodnění, proč tomu tak je nebo má být.

I když mi začátek knížky, přibližně první dvě kapitoly, přišel trošku rozpačitý, celkově bych titul zhodnotila jako velice zdařilý. Věřím, že si najde své místo v knihovničce těch čtenářů, kteří se rádi nechávají unášet na vlnách fantazie do světa, kde si může téměř každý z duhové pastelky vyrobit kocoura Duháka nebo tatínkovi pořídit kouzelné papuče. A jestli vás zajímá, k čemu budou dobré, pak si rozhodně zkuste tuto knížku přečíst. Zklamáni určitě nebudete!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize Škola pohádkového kouzlení

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

Napsat komentář