Indiánské prázdniny

dedo_ty_jsi_indian_Perex
Léto strávené na venkově by mělo být pro děti časem velkých dobrodružství, her a především legrace…

I když máme kalendářově teprve samotný začátek jara, nakladatelství Grada nedávno vydalo knížku, která zavede nejmenší čtenáře do prosluněného léta na Moravě. Právě tam totiž přijíždí sedmiletá Anička za dědou a babičkou, aby s nimi prožila prázdniny.

Jedná se o další titul pocházející z pera stále oblíbenější autorky Lenky Rožnovské. A již samotný název knihy – Dědo, ty jsi indián – napovídá, v jakém stylu dny volna Anička prožije…

Celý příběh se odvíjí během jediného dne. Ráno, po probuzení, se chce Anička přivítat s oběma staroušky, protože při cestě z Prahy usnula a tatínek ji po příjezdu uložil rovnou do postele. A v té chvíli začne celá smršť veselých příhod, kterou spustí připlácnutí vařečky s lepkavým těstem na buchty na čelo dědečka. Ten se vyhlásí náčelníkem Velkýmvařechem, protože přilepená vařečka na jeho hlavě vypadá jako indiánská čelenka, a z holčičky se stává indiánka Malálžička. Tito dva rudoši mají před sebou spoustu úkolů – ochránit babiččinu bublaninu od dotěrného souseda Ludvíka nebo se zmocnit krásných per krocana Pepana. Nic z toho ale není jednoduché a bude je to stát spoustu úsilí. Ale především na ně čeká spousta legrace a smíchu…

Od Lenky Rožňovské jsem četla některé dříve vydané tituly a musím zdůraznit, že každá její další kniha je lepší a lepší. Nadchl mě již Vojta a Pepík Marcipánek, kniha, v níž autorka prolnula svět fantazie a reality. V indiánském příběhu upustila od vymyšlených postav, které se, zcela náhodou, zjeví v blízkosti dítěte a pak spolu s ním prožívají dobrodružství. Podle mě se to určitě vyplatilo. Někdy není třeba přibírat si na pomoc pohádkové bytosti, aby se kniha stala kouzelnou. Do světa vysněných přání může zavítat každý, kdykoli bude chtít. Třeba právě pro Aničku, pro kterou je to lehké, neboť se jedná o malé dítě. Totéž ovšem platí i v případě jejího dědečka, který i přes svůj věk nezapomněl na rošťárny. Ale hlavně má nepochybně odlišnou představu (ve srovnání s některými dospělými), jak strávit dny volna s dětmi. A že se nemusí jezdit do všelijakých „–landů“, aby se člověk s nimi pobavil, vás přesvědčí právě jeho a Aniččino dobrodružství.

Věřím tomu, že se knížka bude dětem líbit stejně jako mému synovi, který ji chce číst stále dokola a pokaždé se u určitých pasáží směje, až se skoro doslova popadá za břicho. Autorka tento příběh napsala odlehčeně, využila v něm vtip, ironii i lehkou nadsázku. Působil na mě, jako kdyby byl vyprávěn někým, kdo něco podobného zažil, nebo kdo vzpomíná na nezapomenutelné chvíle s tím, koho má velice rád. Anebo se mýlím a Lenka Rožnovská má pouze bohatou fantazii. Ať tak či tak, příběh vás rozhodně nezklame!

Kromě zábavy čeká na děti i skvěle vložený výchovný podtext. Prostřednictvím Aničky a jejího poznávání života na vesnici se malí čtenáři dozví spoustu užitečných věcí. Třeba jak poprvé vylézt na strom nebo jak pomoci s přípravou bublaniny a ušlehat sníh z bílků. V textu autorka používá velmi často starší nebo méně používaná slova, například šlofíček, grunt, šmakovat, duchna apod. Vždy je ale vysvětlí zapracováním do příběhu.

I přestože se titul řadí do edice Čtení pro prvňáčky, nedodržuje tentokrát předem danou délku jednotlivých kapitol, na kterou můžeme být u této edice zvyklí. I počet stran je vyšší než obvykle. Vůbec se nedomnívám, že je to špatně. Naopak mě to mile překvapilo, jednalo se o příjemnou změnu. A připočtu-li k tomu originálně zpracovaný příběh, pak mi nezbývá, než tuto knížku vřele doporučit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědo, ty jsi indián

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

Napsat komentář