Nejslavnější návrat v dějinách literatury – na Odysseovu rodnou Ithaku

greece
Ten, kdo se zajímá o řecké báje a pověsti, ví, že existují pouze dvě knihy tvořící základ všeho vědění o řeckých bozích sídlících na Olympu a jiných mytických postavách vykonávajících velké činy. Těmi knihami jsou Ilias a Odysseia slavného řeckého básníka Homéra.

Ilias popisuje padesát jedna dní obléhání Tróje. V tak zvané trojské válce bojoval i samotný Odysseus, o němž vypráví druhý díl eposu pojmenovaný Odysseia. A o něm je i tato recenze. Slavný Odysseus, ithacký král, se vrací z trojské války domů. Než se však vrátí, deset let bloudí a zažívá mnohá dobrodružství. S jeho příběhem se setkáváme prostřednictvím Odysseových vyprávění, s nimiž během svého návratu seznamuje své hostitele. Dozvíme se tak nejen o řeckých bozích, jakými jsou například Poseidon, vládce moří, bohyně moudrosti a vítězné války Pallas Athéna nebo bůh nejvyšší, otec Athény, Zeus, ale i o ostatních mytických postavách, jakou je třeba nymfa Kalypsó, která Odyssea držela v zajetí celých sedm let.

Když se však Odysseus vrátí na rodnou Ithaku, nemůže svou identitu odhalit nikomu kromě svého syna Télemacha. Čeká ho totiž ještě jeden úkol – zbavit se všech potenciálních ženichů své ženy Penelopy, která již  přestala doufat, že se jí její milovaný ještě někdy vrátí.

Česká verze díla pochází z pera Vladimíra Šrámka. Jeho první překlad je z roku 1940. Sklidil za něj nemalý úspěch a jeho sláva trvá přes sedmdesát let až do dnešních dnů.

Aby byl text pro čtenáře schůdnější, využil Šrámek místo klasického hexametru volný verš psaný moderním básnickým jazykem. Pro dnešního čtenáře, uvyklého na rychlý dějový spád s nečekanými zvraty, pro něž se hodí živý styl vyprávění bez větších odboček, může být Odysseovo vyprávění poněkud rozvleklé. Od druhé poloviny eposu ale dějových zvratů přibývá a s ním se zvyšuje i svižnost vyprávění.

Homérova Ilias a Odysseia tvoří stěžejní dílo řecké literatury. Mnohé ve čtení však odradí to, že jde o epickou báseň. Což je velká škoda. Protože jde o báseň s volným veršem, čte se dílo mnohem lépe, než kdyby to bylo klasické vyprávění. Navíc si díky veršům zachovává Odysseia své mytické kouzlo. A i čtenáři, kteří básně příliš nevyhledávají, si po pár stranách na styl i volný verš uvyknou, a pak už se budou soustředit na jediné – na Odysseův návrat a jeho konečné odhalení své identity. A pokud dojdou na samotný konec, poznají, že jde skutečně o stěžejní dílo, nikoliv však pouze řecké, ale celosvětové literatury.

Odysseia od řeckého básníka Homéra vyšla v nakladatelství Academia v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdysseia

Homér

Academia, 2012

Napsat komentář