Dětství géniů

Špatní žáci
Máte představu, že nadané dítě může leccos v dospělosti vykonat, a to zlobivé a nepozorné roste pouze „pro šibenici“?

Tak to rychle změňte svoje smýšlení, protože životy skutečných objevitelů a vynálezců mluví úplně o něčem jiném. Nevěříte? Přesvědčte se na vlastní oči v knize autora Luboše Y. Koláčka, příhodně nazvané Špatní žáci, rebelové a jiní géniové s podtitulem Neslavná mládí slavných, kterou vydalo v roce 2009 brněnské nakladatelství Jan Melvil publisching. Zde se dozvíte spoustu zajímavostí z dětství a dospívání těch, jejichž jména jsou nyní vepsána do všeobecného povědomí.

Autor vybral třicítku známých osobností z různých oborů a podíval se na to, jaké zážitky připravovaly svým rodičům v době, kdy o jejich budoucí hvězdné kariéře nebylo ani vidu ani slechu. A tak zjistíme, že Thomas Alva Edison, vynálezce žárovky a jiných potřebností, chodil do školy pouhé tři měsíce, protože pak jej vyhodili pro naprostou „dutost hlavy“. Za vzdělání tak vděčí svojí matce, ovšem matematiku minul úplně. Takový Gregor Johann Mendel, zakladatel vědecké genetiky a objevitel Mendelových zákonů dědičnosti, oproti předpokladům propadl z botaniky! Božena Němcová nechtěla mluvit česky a Jan Eskymo Welzl vlastně vůbec neuměl číst a psát, ale jejich knihy čteme dodnes. Jak je to možné? A jaká tajemství z mládí si životem nesli Václav Havel, Alberto Vojtěch Frič, Antonín Dvořák, Konstantin Biebl nebo Napoleon Bonaparte? To už si přečtěte sami.

Ač by se na první pohled mohlo zdát, že jde o další z nezáživných encyklopedií, Špatní žáci, rebelové a jiní géniové se svým konceptem i grafickým zpracováním určitě řadí k velice povedeným dílům. Jistě k tomu přispívají i ilustrace Radka Petříka. Ten využil známých portrétů či fotografií slavných a dokomponoval k nim karikující maličkosti, které daného jedince vystihují. Například Walt Disney má tělo Mickey Mouse, Edisonova hlava slouží jako žárovka v lampičce, Smetana si hraje s výbušninou a Mendelovu hlavu zdobí klobouk houby. Pod takto vyvedeným portrétem je stručný životopis s daty. Text samotných kapitol totiž nezahrnuje celé curiculum vitae jednotlivých hrdinů, ale vypichuje pouze to nejzajímavější z dětství či mládí géniů. Tímto způsobem autor poukazuje na to, že co se jeví jako roztěkanost a nepozornost, může být ve skutečnosti první známkou výjimečnosti daného jedince.

Kniha je určena jak dětem, tak jejich rodičům. Zaujme a pobaví, protože zde uváděné informace nejsou většinou zmiňovány v textech, které se běžně prezentují. Polidšťují jinak nedostižné vzory a nabourávají zažitá klišé, že jen vzorný žák to může v životě někam dotáhnout. Jediné, co bych vytkla, je, že autor zvolil abecední uspořádání, mně by přišlo vhodnější seřadit slavné dle data narození, protože například po Paulu Cézannovi (*1839) následuje Mikoláš Dačický z Heslova (*1555) a po něm zase Charles Darwin (*1809), což mi přišlo poněkud chaotické. I výběr osobností byl dost namátkový (Božena Němcová, Karel Gott, Jaromír Jágr, Charlie Chaplin a vedle nich Albert Einstein) a prezentuje i dnes takřka zapomenutá jména, která mladým čtenářům nic neříkají. Na druhou stranu – tento nedostatek vlastně plní funkci osvětovou a přitažlivým způsobem seznamuje s polozapomenutými hrdiny.

Za sebe doufám, že se autor pustí do pokračování a dozvíme se pravdu o jiných neslavných mládích dalších velikánů. Přináší to oživení do nezáživných životopisů a přibližuje ty, kteří nám připadají nedosažitelní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpatní žáci, rebelové a jiní géniové
Neslavná mládí slavných

Koláček, Luboš Y.

Jan Melvil Publishing, 2009

Napsat komentář