Sklidíte to, co zasejete…

sazeni2
Už ve chvíli, kdy zasadíme do země první semínko nebo udusáme hlínu okolo malé kytičky, je od nás očekáváno, že se o budoucí rostlinky budeme zajímat a starat se o ně. A právě setí, výsadba, zalévání a hnojení jsou věci, které nesmíme opomíjet…

Možná si stejně jako já řeknete, co se o tomto tématu dá ještě psát. Takových knih je všude plno. To je sice pravda, ale naprosto nejužitečnější bývají knihy, které by se daly spíše nazvat příručkami a které sepsali zkušení zahrádkáři. Rady těchto, i kdyby laických odborníků, jsou někdy lepší než teoretické podklady lidí, kteří tyto knihy sepisují někde od stolu.

Právě takovou užitečnou knihou by se dala nazvat příručka Boba Flowerdewa, která pod názvem Sázení, zalévání, hnojení vyšla v tomto roce v nakladatelství Metafora, v edici Zahrada.

Pokud pomineme úvodní část, je kniha rozdělena do pouhých čtyř kapitol, ovšem na více jak sto stránkách podává dokonalý přehled o zahradničení, resp. jeho naprostých začátcích, kdy jsme se rozhodli zapustit „kořínky“ pro budoucí rostliny. Jako všude, i v péči o zahradu totiž platí ono známé pravidlo, že „je to umění“.

Očima odborníka na slovo vzatého, Boba Flowerdewa, který byl k zahradě předurčen, protože se narodil do farmářské rodiny, se krok za krokem dozvídáme nejen klasické a známé rady, ale především nejrůznější tipy a doporučení, které věnoval do této knihy tak, jak je získal svými zkušenostmi.

Autor vysvětluje každý krok jednoduše, tak, aby jej pochopil i naprostý začátečník, což považuji za naprosto ideální. Možná, že většina z nás nemá se zahradničením žádné nebo jen minimální zkušenosti, a hodně knih s touto tématikou se věnuje právě tomu, že je již nějaký předpoklad, že věci rozumíme. Navíc Flowerdew vysvětluje i okolnosti, proč je určitá činnost vhodná či nutná tak, jak jí popisuje, nenechává čtenáře v nevědomí toho, že to prostě tak má být, aniž by porozuměl základům.

Ukázka z knihy

Kouzlu pěstování rostlin z hlíz, cibulí nebo oddenků jednou podlehne každý. V takovém případě vybíráme jen nepoškozenou sadbu, protože sebemenší zářez nebo otevřená rána je vstupní bránou bakteriálních či houbových chorob. Zvlášť s cibulemi zacházíme doslova v rukavičkách a dbáme, abychom nepoškodili spodní část cibule, podpučí, odkud vyrůstají svazčité adventivní kořeny. Poraněné podpučí totiž může zahnívat, i když se kořínky zachytí v půdě. Do jamky vyhloubené sázecím kolíkem nebo lopatkou vložíme cibuli, zakryjeme ji zeminou a pevně vtlačíme do půdy. Jamky vysypáváme sterilním substrátem především u vzácnějších druhů rostlin, v jejichž okolí bychom neradi viděli plevele. Prospěšné je také mulčování. A pochopitelně správná orientace sadbového materiálu v půdě…

Nechybí shrnutí užitečných rad a tipů, nejčastější chyby apod. Kniha je doplněna celou řadou názorných fotografií, umístěných prakticky ke každé kapitole a danému tématu. Pokud čtenáři nestačí vysvětlení slovní, pak ho v jeho činnosti nejen povzbudí, ale i pomůže právě řada obrázků popisujících jednotlivé kroky.

Je jedině dobře, že se nakladatelství Metafora začalo orientovat i na jiné knihy, v tomto případě věnované tématu zahrady a zahradničení. Jednak tento počin rozšíří nepochybně nabídku knih zajímavým směrem a obohatí knihovničky čtenářů, kteří si zde doposud kupovali pouze knihy se zcela jinou tématikou.

V tomto nakladatelství vyšly ještě další dvě knihy v této edici a od stejného autora. Jedná se o knihu Kompost a Jak na plevel bez chemie.

Knihu Sázení, zalévání, hnojení mohu jedině doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSázení, zalévání a hnojení

Bob Flowerdew

Metafora

Napsat komentář