Nenechte si ujít v týdnu od 26. února do 3. března 2024

nenechte_si_ujit
Jaké akce se konají v posledních únorových a prvních březnových dnech? To zjistíte v našem přehledu. Nenechte si ujít třeba besedu nad knihou Sedm schodů k moci, uvedení románu Soukromá trestní obžaloba či besedu s Kateřinou Tučkovou.

Nejprve se podíváme do Prahy, kam můžete v pondělí 26. února dorazit na besedu ke knize Josefa Klímy Sedm schodů k moci. Vypráví o ženě, která miluje luxus, vlivné muže a moc. Autor se volně inspiroval českým politickým prostředím po roce 2000 a podle knižní předlohy byl natočen televizní seriál na TV Prima. Besedy se zúčastní také Eva Podzimková a Jiří Vyorálek. Začátek je v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v 17.00.

Přesuneme se do Brna, kde se v úterý 27. února koná další literární salón. Seznámíte se s Ondřejem Fibichem, který vám představí svou novinku Anděl v cirkuse (Druhé město, 2024). Těšit se můžete také na Jiřího Staňka a jeho knihu Otevřely se dveře (Dobrý důvod, 2023). Buďte v Kleinově paláci na náměstí Svobody v 17.30.

Chcete lépe poznat tureckou literaturu? Využijte ve středu 28. února jedinečnou příležitost, kterou vám nabízí Městská knihovna v Praze. Kromě už slavného Orhana Pamuka (napsal např. Cosi divného v mé hlavě, Rusovláska, Černá knihase seznámíte s autory těchto jmen: Zülfü Livaneli, Nadim Gürsel, Çiler Ilhan, Serdar Özkan, nebo Burhan Sönmez a Elif Shafak. Dorazte do ústřední knihovny v 18.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 28. února, bude v Praze uvedena kniha Soukromá trestní obžaloba spisovatele Zeno Dostála. Jedná se o nejosobněji laděný autorův román: popisuje své zážitky z dětství – z druhé světové války. Ukázky přečte Arnošt Goldflam. O autorovi a knize promluví literární historička doc. Drahomíra Vlašínová. Přijďte do pražského knihkupectví Božská lavice v 18.00.

Nyní potěšíme fanoušky spisovatelky Kateřiny Tučkové. Pokud se s ní chcete potkat, přijeďte ve čtvrtek 29. února na její besedu do Benešova. Autorka proslula převážně svými romány Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně Bílá Voda. Kromě literární činnosti se věnuje i kurátorství, připravuje výstavy současného českého malířství. Beseda začíná ve studovně městské knihovny v 18.00.

Příznivci hudby by měli ve čtvrtek 29. února dorazit do Brna. Knihovna Jiřího Mahena totiž zorganizovala přednášku Martiny Bittnerové o hudebním skladateli Bedřichu Smetanovi, od jehož narození letos uplyne 200 let. Pokud se o něm chcete dozvědět více i vy, stačí být na pobočce Žabovřesky v 18.00.

Ve čtvrtek 29. února se také můžete zúčastnit besedy konající se u příležitosti vydání fotografické knihy Bohdana Holomíčka s názvem Album 1958–1977, která přináší 238 snímků z prvního dvacetiletí Holomíčkovy tvorby. Jedná se o druhou z řady knih s jednotícím názvem Album, která mapuje jeho fotografické dílo. Zastavte se v Knihovně Václava Havla v 19.00.

A na závěr se podíváme do Ostravy na Knižní festival Ostrava, který se uskuteční 1. a 2. března. Nakladatelé různých žánrů zde představí novinky knižní produkce. Součástí festivalu bude samozřejmě také bohatý doprovodný program, těšit se můžete na tematické přednášky, besedy, na autorská čtení, autogramiády, ale i křty knih. Kompletní program najdete na stránkách akce. Festival se uskuteční na Černé louce, v Pavilonu A.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář