Románová freska

Cosi divneho v me hlave
Nový román známého romanopisce a držitele Nobelovy ceny za literaturu sleduje životní úděl Mevlüta, který se živí jako prodavač a doufá v lepší život a bohatství… Jeho prostřednictvím čtenář pozná nejen Istanbul, ale i místní společnost.

Cosi podivného v mé hlavě je rozsáhlá románová freska zachycující životní osudy pouličního prodavače Mevlüta, jehož rodina v 70. letech emigrovala ze střední Anatolie do Istanbulu. Na rozdíl od většiny svých předchozích děl Pamuk tentokrát opouští prostředí poevropštěné istanbulské smetánky a vydává se mezi migranty a nádeníky z okrajových částí města. Mevlüt se živí jako prodavač bozy, sladkého nápoje z lehce fermentované pšenice, a sní o tom, že jednoho dne zbohatne. Po tři roky neúnavně píše milostné dopisy dívce, kterou spatřil na jedné svatbě, ale nakonec si po sérii omylů odevzdaně vezme její sestru. Podobně smířen s osudem roky den co den obchází ulice Istanbulu a přemýšlí o oné „podivnosti“, kterou cítí ve své hlavě a jež ho odlišuje od ostatních – a nakonec ho další zvrat osudu přivede k poznání, po čem to celý život vlastně tolik toužil… Melancholičnost příběhu je narušována plejádou hlasů dalších, mnohdy bytostně komických postav, z nichž každá poodhaluje část Mevlütovy osobnosti a dodává knize humorný podtón. Cosi podivného v mé hlavě je nezvyklým portrétem Istanbulu kresleným z úhlu, jenž je i pro autora novinkou: z pohledu těch, kdo tvoří samé dno pestré istanbulské společnosti; je to další monumentální encyklopedie města, v níž autor s pečlivostí zapáleného sběratele shromažďuje nepřeberné množství postav, historických událostí, jídel nabízených pouličními prodavači i podivuhodných příhod z chudých istanbulských uliček.

Ukázka z knihy

Toto je příběh života a snů prodavače bozy a jogurtu Mevluta Karataşe. Mevlut se narodil roku 1957 na samém západě Asie, v chudé středoanatolské vesnici s výhledem na zamlžené jezero v dálce. Ve dvanácti letech přišel do Istanbulu a od té doby žil vždy tam, v hlavním městě světa. V pětadvaceti unesl z vesnice dívku; byla z toho taková divná záležitost, která poznamenala celý jeho život. Vrátil se do Istanbulu, oženil se a narodily se mu dvě dcery. Bez chvíle oddechu pracoval v rozličných zaměstnáních, prodával jogurt, zmrzlinu, pilaf, dělal číšníka. Ale nikdy nepřestal roznášet po večerech v ulicích Istanbulu bozu a spřádat zvláštní sny. (str. 13)

Ohlasy na knihu

Velkolepý román.

- The Wall Street Journal

Jeden z Pamukových nejpříjemnějších románů a ideální kniha pro čtenáře, kteří ho chtějí poznat… Pamuk dělá pro Istanbul něco, co James Joyce udělal pro Dublin… Zachycuje nejen vzhled a dojem města, ale i jeho kulturu, tradice, jeho lidi a jejich hodnoty… Milostný dopis modernímu Turecku.

- Adam Kirsch, The Washington Post

Cosi divného v mé hlavě

Autor: Orhan Pamuk
Přeložil: Petr Kučera

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-3174-1
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Cosi divného v mé hlavě vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Orhan Pamuk je romanopisec, scenárista, esejista, profesor srovnávací literatury na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Jeho knihy byly přeloženy do více než padesáti jazyků, v roce 2006 získal Nobelovu cenu za literaturu. Velkou část života prožil v Istanbulu, jemuž věnoval stejnojmennou vzpomínkovou knihu (česky BB/art, 2006) a kde se odehrává řada jeho dalších próz. Krátce studoval architekturu, ale posléze absolvoval žurnalistiku na istanbulské univerzitě a od roku 1974 se věnuje pouze psaní. Debutoval mannovsky laděným románem Pan Cevdet a jeho synové (1982), ale skutečného literárního úspěchu se dočkal až roku 1990, kdy vydal román Černá kniha. V roce 2005 byla proti Pamukovi vznesena žaloba, poté co se veřejně vyjádřil k tabuizovanému tématu arménské a kurdské genocidy za první světové války. Politicky motivovaný proces vyvolal velkou vlnu solidarity na celém světě. Česky vyšly romány Nový život (Fra, 2007), Jmenuji se červená (Argo, 2007), Sníh (2009, Argo), Černá kniha (2011, Argo, naše recenze), Rusovláska a další…

Zdroj: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCosi divného v mé hlavě

Pamuk, Orhan

Argo, 2020

Napsat komentář