Oidipovský vztah narušený rusovlasou ženou

Rusovlaska
Autor tureckého původu a držitel Nobelovy ceny Orhan Pamuk zasadil děj svého desátého románu do Turecka v období od osmdesátých let minulého století do současnosti. Příběh sleduje vztah otce a syna, do kterého vstupuje tajemná rusovláska.

Román je příběhem Cema, studnařského učedníka, jenž ve svém mistrovi nalézá otcovskou autoritu, kterou v životě postrádal. Do oidipovského vztahu těch dvou vstupuje tajemná rusovlasá žena, do níž se Cem bezhlavě zamiluje. Pamuk pracuje se vztahem otec-syn v několika dějových liniích, vedle klasického antického příběhu jde pro inspiraci do dávné perské legendy a děj staví do kulis Turecka od osmdesátých let minulého století do současnosti. V desátém románu tureckého nobelisty se objevují již dříve předkládané antagonismy Východ a Západ, minulost a budoucnost, tradice a moderna.

Ukázka z knihy

Vlastně jsem chtěl být spisovatelem. Ale po událostech, o nichž budu vyprávět, jsem se stal geoinženýrem a začal podnikat ve stavebnictví. Když už se pouštím do vyprávění, neměl by si čtenář myslet, že tyto události jsou už dávno za mnou. Čím více si je připomínám, tím více do nich pronikám. Proto mám pocit, že i vás bych měl obeznámit s tím, co to znamená být otcem a synem. (str. 13)

Rusovláska

Autor: Orhan Pamuk
Přeložila: Petra Sedmíková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 148×214 mm
ISBN: 978-80-257-2765-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Rusovláska vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Orhan Pamuk je romanopisec, scenárista, esejista, profesor srovnávací literatury na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Jeho knihy byly přeloženy do více než padesáti jazyků, v roce 2006 získal Nobelovu cenu za literaturu. Velkou část života prožil v Istanbulu, jemuž věnoval stejnojmennou vzpomínkovou knihu (česky BB/art, 2006) a kde se odehrává řada jeho dalších próz. Krátce studoval architekturu, ale posléze absolvoval žurnalistiku na istanbulské univerzitě a od roku 1974 se věnuje pouze psaní. Debutoval mannovsky laděným románem Pan Cevdet a jeho synové (1982), ale skutečného literárního úspěchu se dočkal až roku 1990, kdy vydal román Černá kniha. V roce 2005 byla proti Pamukovi vznesena žaloba, poté co se veřejně vyjádřil k tabuizovanému tématu arménské a kurdské genocidy za první světové války. Politicky motivovaný proces vyvolal velkou vlnu solidarity na celém světě. Česky vyšly romány Nový život (Fra, 2007), Jmenuji se červená (Argo, 2007), Sníh (2009, Argo), Černá kniha (2011, Argo, naše recenze) a další…

Zdroj: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRusovláska

Pamuk, Orhan

Argo, 2019

Napsat komentář