Inspirace na cestě za šťastným životem

osobnirozvoj
Chcete být v životě šťastní? Pokud ano, nenechte si ujít páteční knižní tipy. Představíme vám několik knih, ze kterých načerpáte inspiraci na šťastný život. Zbavíte se svých strachů, srovnáte si priority a také se naučíte druhým omluvit.

Máte problém se soustředit? Nedokážete dokončit rozdělanou práci? Přečtěte si Příručku pro dospělé chaotikyJudith Kolberg a Kathleen C. Nadeau vám poradí, jak si lépe zorganizovat život, aby v něm nepřevládal chaos.

Příručka vzniklá z netradiční spolupráce specialistky na poruchy pozornosti a odbornice na úklid, uspořádávání a třídění je určena pro dospělé, kteří mají obtíže se soustředit, nejsou schopni dokončit práci a myšlenky jim neustále zalétají jinam. Najdeme v ní vyzkoušené návody, jak zlepšit soustředění, stanovit si priority, zařídit prostředí, v němž žijeme, tak, aby se v něm dalo nerušeně pracovat, a úspěšně čelit nerealistickým očekáváním okolí.
Kniha je založena na třech pilířích – strategie, podpora a strukturovanost – a na třech úrovních podpory: osobní, rodinné a profesionální. Běžné metody, jak si zorganizovat život, u osob s AD(H)D často nefungují a je třeba využívat takové, které kompenzují zapomnětlivost, roztržitost a obtíže s rozvrhováním času. Nemá smysl proti AD(H)D bojovat, ale spíše ho využívat ve svůj prospěch.
Text se zabývá též třemi stupni podpůrné struktury a emočními obtížemi spojenými s AD(H)D, důležitostí plynulosti a zjednodušování, analýzou každodenních stresorů, obtížemi spojenými s rozhodováním, rozlišováním mezi významností rozhodování a perfekcionismem, kompenzací nudy, sklonem k závislostem, důležitostí stanovení priorit. Poslední část je věnována konkrétní organizaci na různých úrovních – věcí, času, informací, financí a digitálního prostoru.

Příručka pro dospělé chaotiky

Jak zvládnout život s poruchou pozornosti
Autorky: Judith Kolberg, Kathleen C. Nadeau
Přeložila: Zuzana Turková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-2083-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Příručka pro dospělé chaotiky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Pro mnoho dospělých lidí s ADD je život nesmírně komplikovaný a chaotický. Jejich obydlí jsou přeplněná věcmi, špinavé prádlo a nádobí zůstává netknuté, všude se vrší nepřečtené noviny a časopisy. V autech se jim válí krámy a odpadky – oblečení určené do čistírny, zapomenuté tenisky, okoralé zbytky jídla z rychlého občerstvení. Mnozí z nich měsíčně utratí hromadu peněz za uskladnění, protože se nedokáží přimět k tomu, aby nepoužívané předměty vyhodili. Jelikož rozhodování je pro dospělé s ADD často velmi složité, přenastavili si v hlavě, že raději nebudou vyhazovat nic. (str. 8)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorkách

Judith Kolberg je zakladatelkou Institutu pro řešení neschopnosti udržovat pořádek. Napsala několik knih o netradičních metodách udržování pořádku přeložených do mnoha světových jazyků.

Kathleen C. Nadeau, Ph.D., je klinická psycholožka zaměřující se na ženy a dívky s poruchami pozornosti.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Gabrielle Bernsteinová sepsala v knize Šťastné dny osobní příběh, v němž popisuje svou cestu k uzdravení z traumatu. Inspirujte se jím i vy: pomůže vám zbavit se strachu a probouzet se bez pocitu úzkosti.

Kdybyste se dokázali zbavit strachu, kým byste se mohli stát? Jaké by to bylo, probouzet se každé ráno bez pocitu úzkosti? Nelitovat minulosti a nebát se budoucnosti? Žít šťastný, klidný a spokojený život?

V knížce Šťastné dny najdete návod, jak na to. Oblíbená autorka seberozvojové literatury a motivační řečnice Gabrielle Bernstein jej vepsala mezi řádky pozoruhodně otevřeného a upřímného příběhu, ve kterém vypráví o své vlastní cestě k uzdravení z traumatu. Její vyprávění o bolestné pouti za štěstím ukazuje čtenářům cestu ven z traumatu a strachu ke svobodě a lásce.

Dozvíte se:

  • proč se většině lidí nedaří  vysvobodit z nevhodných vzorců chování,
  • proč často sami sobě škodíme,
  •  jak nastartovat proces hluboké vnitřní transformace,
  •  jak se vypořádat se svými strachy a traumaty,
  •  jak dosáhnout klidu a opravdového štěstí pomoci devíti účinných technik.

Šťastné dny

Cesta od traumatu ke svobodě a vnitřnímu klidu
Autorka: Gabrielle Bernsteinová
Přeložila: Kateřina Bodnárová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-5160-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Šťastné dny vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

„Bojíme se o tebe, Gabby,“ řekli moji vydavatelé, když si přečetli první verzi rukopisu.
„Působí to tak zranitelně,“ pokračovali. „Odhaluješ tam jednu těžkou chvíli za druhou. Neukazuješ svou skutečnou sílu.“
„Jenže právě ve schopnosti být takhle zranitelná je moje skutečná síla,“ opáčila jsem.
Konverzace pokračovala dál a proběhly i nějaké slzy, zazněly vášnivé obhajoby rukopisu, ale ani na chvíli nechybělo vzájemné porozumění a láska.
Ty rozhovory byly velmi náročné, ale zároveň potřebné. Tato kniha se totiž liší od mých osmi předchozích knížek. Tato kniha odhaluje části mé osobnosti, o jejichž existenci jsem neměla tušení, dokud jsem nezačala psát. Vypráví příběh o tom, jak přežít a prosperovat. Je to můj příběh o uzdravení z traumatu. (str. 17)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Gabrielle Bernsteinová je motivační řečnice, mentorka a oblíbená autorka seberozvojové literatury.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

————————————————

Jak napravit, co jste pokazili? Omluvte se. Ovládnout umění omluvy a překonat tak mnohá nedorozumění vám pomohou Gary Chapman a Jennifer Thomasová.

Omluva je jedna z nejtěžších věcí v mezilidských vztazích. Má ale velkou moc. Může zachránit situaci, vztah, manželství nebo pověst. A naopak. Tam, kde někdo omluvu právem očekával, ale nedočkal se, může dojít ke zbytečnému odcizení a ochladnutí vztahů. Co když ale druhý omluvu nepřijme? Jak se máme správně omluvit? A co když omluva pro každého z nás znamená něco jiného? Odpovědi najdete právě v této knize.

Kniha Pět jazyků omluvy vám pomůže překonat mnohá nedorozumění ve vztazích i komunikaci a třeba i napravit to, co se už zdálo úplně ztracené.

Pět jazyků omluvy

Autoři: Gary Chapman, Jennifer Thomasová
Přeložil: Dan Drápal

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 142×210 mm
ISBN: 978-80-7255-459-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Pět jazyků omluvy vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

Kdyby byl svět dokonalý, žádné omluvy bychom nepotřebovali. Protože však dokonalý není, neobejdeme se bez nich. Vystudoval jsem kulturní antropologii. Jedním z jednoznačných závěrů, ke kterým takový antropolog dospěje, je jistota, že všichni lidé mají určitý smysl pro morálku: něco je správné a něco správné není. Lidé jsou beznadějně morální bytosti. (str. 10)

Přečtěte si i další ukázky.

O autorech

Gary Chapman (1938) je americký manželský poradce a autor knih o vztazích – nejznámější z nich je série Pět jazyků lásky. Je ředitelem poradenské organizace Marriage and Family Life Consultants, Inc., a mezinárodně uznávaným řečníkem. Vystudoval antropologii Absolvoval také biblická a teologická studia. Od roku 1971 působí jako jeden z pastorů v Calvary Baptist Church v Severní Karolíně, kde má na starosti především spirituální vyučování a péči o rodinu. Je mezinárodně uznáván jako biblický učitel a odborník na vztahy. Nejvíce vešel ve známost pravděpodobně díky své myšlence pěti jazyků lásky, která lidem pomáhá vyjadřovat lásku různými způsoby a lépe vnímat, jak ji vyjadřují ostatní.

Zdroj informací: Církev.cz

Jennifer Thomasová je americká psycholožka.

————————————————

Jaké jsou čtyři cesty, které podle Jorgeho Bucaye vedou k plnosti lidské bytosti? Nejen to zjistíte v jeho díle s názvem Cesta samostatnosti.

Cesta samostatnosti, setkání, slz a štěstí – čtyři cesty, které podle Jorgeho Bucaye vedou k plnosti lidské bytosti. Čtyři cesty, které musí každý z nás projít pro získání své osobní zkušenosti a svým vlastním tempem.

Cesta nezávislosti je první cestou, kterou je třeba zdolat. Je nezbytným východiskem k dosažení seberealizace, osobního receptu na úspěch nebo jakkoli se každý rozhodne si nazvat to, co představuje jeho největší a jedinečnou výzvu.

Cesta samostatnosti

Autor: Jorge Bucay
Přeložila: Jana Bílková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-8111-628-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Cesta samostatnosti vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Jsou lidé, kteří se na cestě ztratí a sami se tak odsoudí k tomu, že dorazí o chvilku později, a také jsou lidé, kteří objeví nějakou zkratku, a tak se stanou experty, kteří mohou cestu ukázat ostatním.
Někteří z těchto expertů mě naučili, že je mnoho způsobí, jak dospět k cíli, nekonečně mnoho začátků, kudy je možné na cestu vstoupit, tisíce způsobů, jak kráčet po cestě, a desítky tras, které nás vedou po správné cestě. (str. 8)

Nezapomeňte si přečíst i další ukázky.

O autorovi

Jorge Bucay je argentinský gestalt psychoterapeut. Ve své rodné zemi je považován za jednoho z nejlepších psychoterapeutů současnosti. Jorge je také známý spisovatel. Jeho knihy byly přeloženy do více než sedmnácti jazyků.

Zdroj informací: Luxor

————————————————

Mistr Osho napsal další knihu: Setkání s pozoruhodnými lidmi. Tentokrát se zaměřuje na myšlenky významných osobností, na které oficiální učebnice obvykle zapomínají.

Všechny mytologie světa jsou mnohem blíž pravdě než takzvané dějiny – to je základní poselství další úžasné knihy známého duchovního učitele, jehož promluvy jsou tentokrát zaměřeny na myšlenky nejrůznějších významných osobností, od Buddhy až po Kršnu. Pozoruhodným lidem, o kterých se Osho zmiňuje, se většinou oficiální učebnice historie příliš nevěnují. Přesto jsou tyto osobnosti podle mistrova mínění pro svět mnohem přínosnější než slavní králové či válečníci, o nichž se stále dokola hovoří a píše. Historie zaznamenává převážně konflikty, soustředí se na negativní věci – spory, boje a touhu po moci. Proto se nám někdy může zdát, že úžasní lidé přinášející osvícené vzkazy snad ani nikdy nežili, že jsou to postavy mytologické, nikoli reálné. Že jsou jen výplodem naší fantazie či zhmotněním našich tužeb. To je ale omyl, zdůrazňuje mistr Osho – oni skutečně existovali, jen po sobě nezanechali stopy. Učebnice se například o Ježíši zmiňují jen málo. A Osho ve své knize připomíná, že žilo mnoho takových, jako byl Ježíš… Pojďme tedy naslouchat hlasům vzácných učitelů, kteří nás mohou obohatit a podat nám zprávu o cestě k vnitřní svobodě.

Setkání s pozoruhodnými lidmi

Autor: Osho
Přeložil: Jan Žlábek

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-7593-539-7
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Setkání s pozoruhodnými lidmi vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

V knihách o dějinách lidstva nenajdete jména Lao-c’, Čuang-c’, Lie-c’, Kchou-čchien – nejsou ani v poznámkách pod čarou. A přitom právě tihle lidé jsou opravdovými základy lidského vědomí, tihle lidé jsou skutečnou nadějí. Ale nikde o nich nenajdete jedinou zmínku; historici ve vás naopak neustále vyvolávají pochybnosti, zda Ježíš vůbec žil, zda je Kršna opravdu postava z dějin, nebo pouhý mýtus, zda Mahávíra byl reálná, nebo jen fiktivní osoba. Kráčel Buddha skutečně po této zemi, nebo je to projekce našeho snění, naší touhy? (úvod)

O autorovi

Oshovo učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“. Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie. Osho je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli. Čeští čtenáři mohou znát již některé předchozí knihy, jako například Žijte podle svéhoNic není nemožnéO čakráchTantrická transformaceŽivot je mýdlová bublinaCesta ke zklidnění mysli a další.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříručka pro dospělé chaotiky
Jak zvládnout život s poruchou pozornosti

Kolberg, Judith - Nadeau, Kathleen C.

Portál, 2023

zobrazit info o knizeŠťastné dny
Cesta od traumatu ke svobodě a vnitřnímu klidu

Bernsteinová, Gabrielle

Alferia, 2023

zobrazit info o knizePět jazyků omluvy

Chapman, Gary – Thomasová, Jennifer

Návrat domů, 2023

zobrazit info o knizeCesta samostatnosti

Bucay, Jorge

Noxi, 2023

zobrazit info o knizeSetkání s pozoruhodnými lidmi

Osho

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

Napsat komentář