Prvotřídní jízda

navod-k-pouziti-zeleznice
Vydejte se na prvotřídní jízdu s Jaroslavem Rudišem, autorem německého bestselleru Návod k použití železnice. Pro železnice a vše s nimi spojené měl Jaroslav vždy slabost. O tom, že stará láska nerezaví, vás přesvědčí prostřednictvím svých železničních dobrodružství.

Nechybělo moc a česká i německá literatura mohla být o jednoho talentovaného spisovatele chudší. Jaroslava Rudiše to k železnici táhlo odjakživa, jenže kvůli oční vadě ho nakonec k „modré armádě“ nevzali – na rozdíl od dědečka výhybkáře, bratrance strojvedoucího nebo strýce, který sloužil jako výpravčí a pak i přednosta stanice. Stará láska však na rozdíl od lokomotiv nerezaví, a tak se koleje, vlaky i nádraží staly leitmotivy jeho literárních děl, včetně zfilmovaného komiksu Alois Nebel či oceňovaného románu Winterbergova poslední cesta. A protože fascinace železnicí jde v autorově případě ruku v ruce s ohromným množstvím vědomostí a kilometrů naježděných po celé Evropě, bylo zřejmě jen otázkou času, kdy Rudiš přijde se svébytným návodem k jejímu používání. Barvité vyprávění o cestách a setkáních ve vagonech mezinárodních rychlíků i zadýchaných lokálek se odehrává v Itálii, ve Skandinávii, na Balkáně… A přesto nechybí ani řada tuzemských epizod, vybízejících české posluchače k prožití vlastních železničních dobrodružství.

Nevšední autobiografie, milostný dopis adresovaný železnici a taky průvodce evropskými dějinami zahalenými dýmem. Kniha se štemplem německého bestselleru slibuje prvotřídní jízdu!

Návod k použití železnice (audiokniha)

Autor a interpret: Jaroslav Rudiš
Přeložila: Michaela Škultéty

Délka: 6 hodin 53 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169486079
Doporučená cena: 397 Kč

Audioknihu Návod k použití železnice vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorovi a interpretovi

Jaroslav Rudiš, spisovatel, scenárista, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her, vyrostl v Lomnici nad Popelkou. Navštěvoval gymnázium v Turnově, po něm vystudoval Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci (obor němčina – dějepis), studoval také v Praze a Curychu. Debutoval románem Nebe pod Berlínem (2002), za nějž získal Cenu Jiřího Ortena. Česky napsal ještě romány Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách, které doplnil novelami Národní třídaČeský ráj. Za svou tvorbu, přeloženou do mnoha jazyků, obdržel mj. německou Cenu literárních domů (2018) či Cenu Karla Čapka (2022) udělovanou Českým centrem Mezinárodního PEN klubu. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ho roku 2021 vyznamenal Záslužným řádem SRN za přínos ke sbližování Čechů a Němců. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel, podle něhož byl natočen animovaný film, a založili spolu i punkovou kapelu Kafka Band. Filmové adaptace se dočkala také autorova próza Národní třída. Dnes žije převážně v Berlíně a píše česky i německy. Za původně německý román Winterbergova poslední cesta byl nominován na cenu Lipského knižního veletrhu a odměněn prémií Chamisso-Preis/Hellerau za rok 2020. Německy dále napsal novelu Trieste Centrale (č. 2022), komiks Nachtgestalten (s Nicolasem Mahlerem, č. 2022 jako Noční chodci) a bestseller Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen (č. 2023 jako Návod k použití železnice). Podrobnější informace na www.rudis.cz.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávod k použití železnice (audiokniha)

Rudiš, Jaroslav

OneHotBook, 2023

Napsat komentář