Krimi pod stromeček

krimi uvodni
Páteční knižní tipy osloví milovníky krimi příběhů. Představíme vám hned pět knih, u kterých se rozhodně nebudete nudit. Mimo jiné se můžete těšit na vyprávění plná napětí od oblíbených autorů jako třeba Juraje Červenáka či Yrsy Sigurđardóttir.

Fanoušci slovenského spisovatele Juraje Červenáka si opět přijdou na své! Napsal totiž dobrodružný příběh s hlavním hrdinou Adamem Šarkanem. Jde o první díl série Šarkanovy poklady.

Šarkan se vrací. Po třinácti letech v zámoří, kde bojoval ve válce Severu proti Jihu a střežil právo v západním pohraničí, míří Adam Šarkan zpět na rodný Gemer. Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátráním po svém manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadně zmizel během hledání bájného pokladu červených mnichů někde v horách za Jelšavou. Stopa vede i na faru v nedalekých Drienčanech, kde se k výpravě připojí místní znalec pověstí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyně Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmizení by mohlo souviset s nedávným přepadením zásilky peněz pro správu coburgovského panství. A něco ví i obávaný baron Horváth, který vlastní dům zakázaných rozkoší a prý se paktuje s pochybnými živly.
Zakletý klášter je prvním románem cyklu Šarkanovy poklady. Dobrodružný příběh s prvky detektivky, westernu a gotického hororu se dostává do rukou čtenářů s ilustracemi úspěšného výtvarníka Michala Ivana.

Zakletý klášter

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 153×205 mm
ISBN: 978-80-257-4168-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zakletý klášter vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Slunce právě zapadalo, když po prašné cestě z východu přijel osamělý jezdec.
Kansaská prérie zdánlivě neměla konce, od obzoru k obzoru se rozprostírala jen jednotvárná travnatá planina bez jediného stromu, tu a tam zvlněná nízkými pahorky. Pod majestátní nebeskou klenbou si člověk připadal jako mravenec pod lupou, přes kterou ho pozoruje Bůh. Bez přehnaného zájmu. (str. 9)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série ČernokněžníkBohatýrBivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu vyšla série Dobrodružství kapitána BáthoryhoMrtvý na Pekelném vrchuKrev prvorozenýchOhnivé znameníĎábel v zrcadleVlk a dýkaLes přízraků a Anděl v podsvětí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pustit se můžete také do dalšího pokračování série o televizní producentce Laurie z pera Mary Higgins Clark Alafair Burke. Najde Laurie včas uneseného synovce svého snoubence?

Televizní producentku Laurie Moranovou a jejího snoubence Alexe dělí od svatby jen pár dní, když je zastihne děsivá zpráva o únosu Alexova sedmiletého synovce. Byl naposledy spatřen na pláži, jak sbírá mušle, a později vlny vynesly na břeh jeho skimboard. Je jasné, že přestává všechna legrace. Čas se zlověstně krátí a Laurie je odhodlaná udělat i nemožné, aby chlapce našla.

Kus mého srdce

Autorky: Mary Higgins Clark, Alafair Burke
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-038-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kus mého srdce vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Johnny se za sedm let svého života zatím ztratil jen jednou a Marcy si pamatovala každou milisekundu té hrůzy. Tenkrát mu bylo pět a Andrew chtěl vzít děti na ohňostroj, protože dvojčata už byla dost velká na to, aby se nebála. Nechtěli se mačkat se třemi dětmi v davu v National Mallu, tak se místo toho rozhodli pro piknikovou deku a stoličky v parku Meridian Hill. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Mary Higgins Clarková, královna napětí, jak se jí přezdívá, se narodila roku 1927. Ve 40. letech pracovala jako letuška, dokonce se zúčastnila posledního letu aerolinek Pan American do bývalého Československa těsně před spuštěním železné opony. Nedlouho poté se provdala za svého dlouholetého přítele Barvena Clarka a začala psát krátké příběhy. Po šesti letech a čtyřiceti zamítavých odpovědích prodala svůj první příběh do časopisu a obdržela honorář 100 dolarů. Po smrti manžela v roce 1964 zůstala Mary sama s pěti dětmi, což pro ni – jak přiznala – bylo velmi těžké období. Začala studovat filozofii a během následujících let obdržela devět čestných doktorátů a řadu ocenění. V roce 1987 se stala prezidentkou asociace detektivních autorů Mystery Writers of America a mnoho let zasedala v jejím předsednictvu. Její knihy byly úspěšně překládány do mnoha jazyků a vydávány po celém světě. Znát můžete např. tituly Do posledního dechuNezavírej očiMelodie stále zní, Celá v bílém, V podezření či Nikdy není pozdě. Českým vydavatelem mělo čest být nakladatelství Alpress. Řada jejích příběhů byla zfilmována. V lednu 2020 autorka ve věku 92 let zemřela.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Josef Doucha spolupracoval s nejlepšími detektivy a vyšetřovateli republiky na objasňování a dokazování vražd i závažných loupeží. Co myslíte, využil své zkušenosti během psaní detektivky Zlatý klíč k peklu?

Petr Prokop žije ve světě, kde peníze rozhodují o kvalitě života, celkem slušný život. Je instruktorem v golfovém klubu, kde se seznámí s manželkou jednoho z nejbohatších lidí v zemi. Jeho až příliš kladný vztah k ženám mu otevře cestu k plánu, jak pomocí vraždy získat vysněný klíč ke zlaté kleci a usnadnit si tak život. Podaří se Petrovi získat klíč k vytouženému životu, nebo ho jeho záměr přivede k pomyslnému pádu do pekla?
Příběh Petra Prokopa vypráví o překonávání překážek, o bezohlednosti na cestě k bohatství, o měřitelnosti hodnoty lidského života materiálním bohatstvím a o mlýnech, které nepřestávají mlít. O tom, že když se tomu, kdo jde za svým snem bezohledně a tvrdě, splní jeho přání, může to být způsobem, který je současně trestem.

Zlatý klíč k peklu

Krimi román od legendy mordparty
Autor: Josef Doucha

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0134-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zlatý klíč k peklu vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Od Edelmannovy vily odjel pár minut před půlnocí. Noc byla jasná, obloha plná hvězd a měsíc pokrýval krajinu svým bledým svitem. Endorfiny vyprodukované joggingem potlačovaly pocity viny a uklidňující bublavé mručení osmiválce terénního vozu mu připomínalo, že tak jako v blízké budoucnosti vymění svůj malý Smart za auta typu Mercedes, který právě řídil, tak se změní celý jeho život. (str. 33)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Josef Doucha se narodil 9. září 1948 v Jihlavě. Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole v letech 1967–1969 absolvoval základní vojenskou službu a po jejím ukončení 6. 10. 1969 nastoupil do služeb policie – tehdy veřejné bezpečnosti. Jeho cílem bylo pracovat jako vyšetřovatel nejzávažnější násilné kriminality, o čemž mohl v počátcích policejní kariéry jenom snít. Začínal jako tzv. pochůzkář, později jako tzv. vyhledavatel, který kromě pochůzkové služby již vyšetřuje bagatelní trestné činy a tehdy existující přečiny.
V roce 1973 nastoupil na jihlavskou vyšetřovačku, kde vyšetřoval násilnou kriminalitu a trestnou činnost páchanou na mládeži. Často byl zařazován do vyšetřovacích týmu brněnské krajské vyšetřovačky a odtud jej koncem roku 1977 delegovali do velkého republikového týmu při vyšetřovací centrále v Praze, k vyšetřování rozsáhlé trestné činnosti násilného charakteru. To již bylo blízko jeho snu o práci v „mordpartě“, a tak když mu nabídli místo na centrále – tehdy nazvané Správa vyšetřování veřejné bezpečnosti při ministerstvu vnitra ČR, nabídku přijal. Zprvu byl zařazen na úseku vyšetřování mravnostní kriminality a v roce 1983, po ukončení studia právnické fakulty UJEP Brno, byl konečně zařazen na úsek závažné násilné kriminality. Na starosti měl celou ČR, a tak často mizel z domova na řadu měsíců a spolupracoval s těmi nejlepšími detektivy a vyšetřovateli republiky na objasňování a dokazování zpravidla vražd, ale i závažných loupeží. Nejčastěji spolupracoval s kolegy z Brna, ale i z Ústí nad Labem a z Prahy.
V Praze to byla zejména zařazení do tým vyšetřujícího trestnou činnost tzv. spartakiádního vraha, kde se kromě jiných seznámil, spolupracoval a spřátelil s tehdejším šéfem násilné kriminality, excelentním vyšetřovatelem, Jiřím Markovičem.
S tím se setkali i v závěru své policejní kariéry, kterou končil v pozici ředitele Krajského úřadu vyšetřování Středočeského kraje. Bylo to na přehradě Orlík, na policejním pontonu, pod Žďákovským mostem, kde se s Jirkou Markovičem nad prvním vyloveným sudem s mrtvolou „orlických vrahů“ dohodli, že vyšetřování této věci povedou vyšetřovatelé právě jeho úřadu.
Během třeskuté doby, známé jako „devadesátky“, policejní řady v roce 1996 opustil a přes různé nabídky zejména z bank na obsazení postu na jejich bezpečnostním úseku se rozhodl pro relativní samostatnost. Vykonal advokátní zkoušky a od roku 1999 se věnuje advokacii. Opět se zaměřením na trestní úsek této činnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

————————————————

Islandská autorka Yrsa Sigurđardóttir se pustila do nové série Černý led. Přečtěte si první díl Není úniku. Hlavním hrdinou je policejní vyšetřovatel Týr – podaří se mu zjistit, kdo stojí za brutální čtyřnásobnou vraždou?

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok?

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.

Není úniku

Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Lucie Korecká

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7625-263-9
Doporučená cena: 489 Kč

Knihu Není úniku vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Karl zvedl ze sedadla spolujezdce čepici a vystoupil z auta. Zatím si ji však nenasadil, aby mohl bedlivě naslouchat. Venku panovalo hrobové ticho, většina ptáků už dávno odletěla na jih, buď do teplých krajin, nebo aspoň k hustěji osídlenému pobřeží. Řeky a potoky zamrzly, výletníci už se vrátili domů a dobytek se schovával v chlévech. Dokonce i moře v nedalekém zálivu ztichlo. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Yrsa Sigurðardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir.
Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018), třetím Katarze (Metafora, 2019), čtvrtým Poprava (Metafora 2021), pátým Panenka (Metafora, 2022) a šestým dílem Ticho (Metafora, 2022).

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Reportér Dave Cullen napsal příběh o masakru na střední škole Columbine, ke kterému došlo 20. dubna 1999. Chcete vědět, co se tehdy skutečně stalo? Pak se pusťte do čtení.

„Tragédie se stále opakují. Zatímco se vzpamatováváme z poslední hrůzy…“ Tak začíná epilog knihy, která ukazuje, jak masakr na střední škole Columbine stal vzorem pro více než dvě desetiletí školních vražd. Je to falešný scénář, kterého se chopila nová generace vrahů. Po událostech v Auroře a na školách Sandy Hook a Virginia Tech je nutnost pochopit zločin, který tuto pohromu vyvolal, rok od roku naléhavější. Co se skutečně stalo 20. dubna 1999 na střední škole Columbine? Studenti Eric Harris a Dylan Klebold zastřelili dvanáct spolužáků, jednoho učitele a plánovali vyvraždit celou školu. Masakr na Columbine zanechal nesmazatelnou stopu v americké psychice, ale většina toho, co „víme“, je mylná. Nešlo o sportovce, gotiky ani „trenčkotovou mafii“. Dave Cullen byl na místě jako jeden z prvních reportérů a tématu se věnoval následujících deset let. S nadhledem vyšetřovatele a psychologickou bystrostí se opírá o hory důkazů, poznatky předních světových forenzních psychologů i vlastní slova a kresby vrahů. Deset let připravovaná kniha, mistrovské reportážní dílo žánru true crime, je definitivním popisem masakru na Columbine, jeho následků a významu od uznávaného novináře, který sledoval příběh od samého počátku.

Columbine

Nejznámější školní masakr
Autor: Dave Cullen
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7689-230-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Columbine vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Od běžného člena vedení by člověk podobně osobní projev nečekal, ale Frank DeAngelis byl daleko déle trenérem než ředitelem školy a byl pevně přesvědčený, že nejlepší motivací je upřímnost. Celých šestnáct let vedl fotbalové a baseballové družstvo, ale postavou připomínal spíše zápasníka: přes svou malou výšku vypadal jako mariňák, ale současně působil nenápadně a skromně. Na trenérské minulosti si nijak nezakládal, svými zkušenostmi však u všech vzbuzoval respekt. (str. 17)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Dave Cullen se již dvě desetiletí zabývá problematikou masových vražd v Americe, nejprve v knize Columbine a poté v knize Parkland: Birth of a Movement. Kniha Columbine se stala bestsellerem The New York Times a je všeobecně uznávanou definitivní zprávou o masakru na střední škole Columbine.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZakletý klášter

Červenák, Juraj

Argo, 2023

zobrazit info o knizeKus mého srdce

Clark, Mary Higgins - Burke, Alafair

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeZlatý klíč k peklu
Krimi román od legendy mordparty

Doucha, Josef

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeNení úniku

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeColumbine
Nejznámější školní masakr

Cullen, Dave

Jota, 2023

Napsat komentář