Pořádná porce dobrodružství pro malé i velké

Fantasy kniha - ilustrační
Máte chuť na pořádné dobrodružství? Pak vás osloví dnešní knižní tipy. Představíme vám totiž rovnou čtyři dobrodružné příběhy. Hlavní hrdinové se dostanou do nebezpečných situací a budou muset překonat řadu překážek.

Jaké nástrahy čekají o letních prázdninách na hlavního hrdinu knihy Mráčkovy prázdniny? To se dozvíte v jednom z nejúspěšnějších rumunských komiksů od sester Surducanových.

Nadešly letní prázdniny, ale pro chudáka Mráčka je to hotová pohroma.
Místo aby ho rodiče nechali hrát si v klidu na počítači, odvezou ho k prarodičům do jedné ztracené vísky. Bez počítače a nabíječky konzole! Může být něco horšího? Dědeček chová mraky a chce Mráčka naučit, jak o ně pečovat. Otravná práce… Křehké a nadýchané mráčky se na slunci rozplývají a ani ho vůbec neposlouchají. Naštěstí Mráček potká Bodlinku, hlídačku bodláků, a Laciho, okřídleného rytíře. A společně budou čelit mnohem větším nebezpečím než v jakékoli počítačové hře. Protože v lese žije OPRAVDICKÝ DRAK!

Mráčkovy prázdniny

Autorky a ilustrátorky: Ileana a Maria Surducan
Přeložila: Klára Našincová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 188×278 mm
ISBN: 978-80-7558-247-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mráčkovy prázdniny vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

mrackovy-prazdniny-ukazka (1)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorkách a ilustrátorkách

Tvorba sester Surducanových není českým čtenářům zcela neznámá. Mohou si ji pamatovat např. z komiksového knihy Nýčko z Banátu (dostupná, byť v češtině, především v českých vesnicích v rumunském Banátu) nebo na jejich prezentaci na Světu knihy v roce 2018. Nejen, že obě autorky představují to nejlepší z aktuální rumunské tvorby, ale zároveň se řadí mezi nejvýraznější tvůrce na evropské scéně: Maria Surducan je laureátkou komiksového projektu Comics Art Europe, Ileana je zakládající autorkou rumunské komiksové antologie POC organizace Block Zero, které na svých stránkách vítá i české autory.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Pořádné dobrodružství zažijete i s hlavními hrdiny prvního dílu série Větroplavci. Max a Sofie totiž objeví opuštěnou plachetnici. Co myslíte, kam až s ní doplují?

Život v Hvězdné zátoce poklidně plyne, ale pak přiletí zvláštní racek. Nohu má zamotanou do vlasce, a když se za ním Max se Sofií vydají, aby ho vysvobodili, zavede je do mangrovového lesa… A tam ve kryté zátoce děti objeví starou, opuštěnou plachetnici. Vyškrábou se na palubu, ale než se nadějí, loď se dá do pohybu a jako kouzlem s nimi odsviští na Havaj. Tam naleznou želví hnízda, v nichž se zrovna začínají líhnout mořské želvičky! Jenže hned vedle září velký penzion a hrozí, že světelné znečištění svede malinké tvorečky z cesty. Dokážou Max se Sofií nasměrovat želvičky bezpečně do oceánu?

Větroplavci: Záchranná akce na želví pláži

Větroplavci 1
Autorka: Jen Marlinová
Ilustrátorka: Izzy Burtonová
Přeložil: Petr Štádler

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-276-0679-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Větroplavci: Záchranná akce na želví pláži vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

vetroplavci_1_ukazka

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O ilustrátorce

Izzy Burtonová je ilustrátorka, která také ráda píše. Žiji v Brightonu ve Velké Británii se svým bulharským záchranářským štěnětem a pracuje z domácího studia u pláže pro klienty po celém světě.

Zdroj informací: izzyburton.co.uk

————————————————

A potěšíme i fanoušky komiksů: Petr Kopl totiž vytvořil komiksovou adaptaci s několika případy oblíbeného detektiva Sherlocka Holmese. Vyšetřovat bude třeba Skandál v Čechách.

Detektiv Sherlock Holmes vyšetřuje skandál v Čechách. Podaří se mu i tentokrát vše brilantně vyřešit? V této komiksové adaptaci se proplétá hned několik případů. Název prvního z nich – Skandál v Čechách – dal jméno i celé knize. Druhý příběh – Strakatý pás – přivádí Sherlocka Holmese i dr. Watsona na anglický venkov, kde nebývá nouze o nejrůznější překvapení. Petr Kopl zachází s předlohou volně, ale drží se jádra příběhu, a pokud někde něco přidá, otevírá si tím dvířka do světa dalších mystifikací; stále však zůstává v době končícího 19. a začínajícího 20. století, kterou nazývá Victoria Regina.

Victoria Regina je série komiksů, ve kterých Petr Kopl umně splétá klasické romány viktoriánské literatury tak, aby se dějově prolínaly a vytvořily jeden velký příběh. A tak nás tu autor velmi citlivě s ohledem na předlohu provádí nádhernou krajinou fantazie našich dědečků a babiček a dává jim nový vtipný a barevný kabát.

Skandál v Čechách

Sherlock Holmes
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Ilustrátor: Petr Kopl

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 150×240 mm
ISBN: 978-80-247-4892-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Skandál v Čechách vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

skandal_v_cechach (1)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Sir Arthur Conan Doyle (1859–1930) byl skotský spisovatel a lékař. Známý převážně pro svého Sherlocka Holmese. Narodil se do katolické rodiny a v devíti letech ho rodiče poslali do jezuitské internátní školy, kde jediná jeho radost byla psaní dopisů matce. Vystudoval lékařství, kromě literatury se věnoval politice a sportu, angažoval se v obhajobě lidských práv. Odřekl se náboženství, stal se spiritistou. Byl dvakrát ženat, měl 5 dětí. Byl velmi plodným autorem, kromě světově známých detektivních příběhů (Zapomenuté případy Sherlocka HolmeseZ archívu Sherlocka Holmese3 x Sherlock HolmesPes baskervilský apod.) psal historické romány, hry, verše, science fiction aj.

Zdroj informací: Kosmas.cz

O ilustrátorovi

Petr Kopl se narodil roku 1976 v Třebíči. Tam vystudoval obchodní školu. Obchodem se ale zabýval jen krátce. Velmi záhy si začal budovat kariéru ilustrátora a komiksového kreslíře. V současné době žije v Jihlavě a věnuje se komiksu a ilustracím. Petr Kopl je autorem téměř dvou desítek komiksových knih, píše scénáře, ilustruje knihy, věnuje se grafice v prestižní reklamní agentuře a s hereckou společností De Facto Mimo procestoval mnoho zemí. Je držitelem ceny Fabula Rasa v kategorii nejlepší český scenárista a nejlepší český kreslíř za rok 2012, 2013. Roku 2014 opět obhájil svůj titul Český kreslíř. Jeho už proslulé Štěky Broka Špindíry se staly bezmála kultovním komiksem současných čtenářů. Některé z jeho knih vyšly také v zahraničí. Své práce vystavoval například v Londýně, Bruselu i v Berlíně. Kromě série Morgavsa a Morgana napsal také např. Komiksový náčrtník, Komiksový náčrtník 2 či se spolupodílel na komiksové podobě Tajemný hrad v Karpatech. Více na: www.petrkopl.cz.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Na závěr se podíváme do světa kouzel: čtrnáctiletá Mona ovládá speciální druh magie – dokáže oživit perníkové panáčky. Radost z pečení si užívá až do chvíle, kdy v pekárně objeví mrtvé tělo!

Čtrnáctiletá Mona se ani v nejmenším nepodobá velkým kouzelníkům, kteří mají na starosti obranu města. Nedokáže ovládat hromy a blesky ani promlouvat s vodou, její kouzelný společník je chlebový kvas jménem Bob a její magie působí jen a pouze na těsto. Vede pohodlný a spořádaný život v pekárně svojí tety, kde oživuje perníkové panáčky, aby zatancovali pro pobavení zákazníků.

Její poklidná existence však vezme za své, když Mona na podlaze pekárny objeví mrtvé tělo. Ulicemi města se plíží vrah. Vrah, který má spadeno na kouzelné obyvatele, a zdá se, že Mona je další na řadě. Jenomže v opevněném městě, kde náhle schází všichni velcí kouzelníci, může být tenhle vrah nakonec její nejmenší starost…

Monin kouzelný průvodce obranným pečením

Autor: T. Kingfisher
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0588-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Monin kouzelný průvodce obranným pečením vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

V pekárně mojí tety ležela mrtvá dívka.
Nedůstojně jsem vykvikla a ustoupila o krok, a potom ještě o jeden, dokud jsem zády nenarazila do dveří. Většinou je necháváme dokořán otevřené, protože ohromné pece by se jinak proměnily v sálající výhně, ale byly čtyři ráno a ještě nebylo zatopeno.
To, že je mrtvá, jsem poznala okamžitě. V životě jsem sice moc mrtvých lidí neviděla – je mi teprve čtrnáct a pekařské řemeslo není nijak zvlášť proslulé vysokou úmrtností –, ale ta červená louže u její hlavy rozhodně nebyla malinová marmeláda. A ležela v dost podivné poloze, v takové, v jaké by nikdo dobrovolně neusnul, i kdybych byla ochotná připustit, že by se ten někdo vloupal do pekárny jen proto, aby si tu zdříml. (str. 5)

O autorce

Pod pseudonymem T. Kingfisher vystupuje americká spisovatelka, výtvarnice a ilustrátorka Ursula Vernon. Mezi její knihy patří např. dobrodružný příběh Dračí dech. Vypráví o drakovi, který sice neumí chrlit oheň, ale zato se ničeho nebojí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMráčkovy prázdniny

Surducan, Ileana – Surducan, Maria

Meander, 2023

zobrazit info o knizeVětroplavci: Záchranná akce na želví pláži
Větroplavci 1

Marlinová, Jen

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeSkandál v Čechách
Sherlock Holmes

Doyle, Sir Arthur Conan

bambook, 2023

zobrazit info o knizeMonin kouzelný průvodce obranným pečením

Kingfisher, T.

#BOOKLAB, 2023

Napsat komentář