Nejslavnější detektiv všech dob

sherlock
Kdo by neznal Sherlocka Holmese a jeho věrného pomocníka doktora Watsona? Jejich dobrodružné příběhy jsou známé po celém světě. Nechte se do vyprávění vtáhnout i vy.

Sir Artur Conan Doyle byl britským spisovatelem, který se stal slavným hlavně díky svému neotřelému detektivovi Sherlocku Holmesovi. Původně byl ale lékařem. Proto byla postava Watsona tak dokonale propracovaná. Jeho tvorba zásadně ovlivnila další vývoj detektivního žánru. Kromě detektivních příběhů psal také historické a fantastické povídky, divadelní hry a literaturu faktu. Dokonce se věnoval i spiritismu. Kromě literatury se rovněž zajímal o sport, byl jedním z prvních automobilistů v Anglii a propagoval právě začínající lyžování.

Jeho nejznámější postavou byl zajisté již zmíněný Sherlock Holmes. Tato část velice obsáhlé bibliografie ale tvoří opravdu zlomek obrovského celku.

Kniha, kterou vydalo nakladatelství XYZ v roce 2012, se jmenuje 3x Sherlock Homes. Dílo obsahuje tři příběhy o tomto detektivovi.
První nese název Skandál v Čechách. Holmes se zde setkává s „ženou všech žen“ Irenou Adlerovou a pomůže předejít obrovskému odhalení v Čechách, které by zničilo budoucího panovníka.

Druhý, jenž je zároveň nejdelší, se jmenuje Pes Baskervilský. Detektiv zde vyšetřuje temnou historii bohaté a vlivné rodiny, kterou ohrožuje legenda o zlém psu. Kolik je pravdy v tvrzeních, že se obrovský pes potuluje po močálech? A jak moc je ohrožený sir Henry? Na tyto otázky i na mnoho dalších musí odpovědět Holmes.

Ve třetí povídce Poslední případ se Holmes setká se svým úhlavním a největším nepřítelem – doktorem Moriatym. Bude opravdu, jak napovídá sám název, tento případ už poslední?

Autor nechal ožít postavu, která se ihned stala legendou. Lidé na celém světě mají alespoň minimální povědomí o tom, kdo Sherlock Holmes je. Detektiv patří mezi postavy, které dodnes poskytují velkou inspiraci. Na jeho náměty vznikají další a další díla.

I když Doyle nechtěl být slavným, a hlavně pochyboval o tom, že by se jím někdy stal jen kvůli detektivním příběhům, stalo se tak a obyčejný čtenář si ho většinou s žádnou jinou tvorbou nespojí. Myslím si, že se ale spisovatel nemá za co stydět. Vyprávění je vždy napínavé, a člověk nedostane šanci na to, aby se jen na chvíli nudil.

Hlavní postavy Sherlock Holmes a dotor Watson jsou přáteli na život a na smrt. Vlastnostmi jsou ale každý někde jinde. Holmes – poměrně nezodpovědný, zhýralý člověk má občas problém, aby se vyrovnal s Watsonovou poctivostí, dobrotou a laskavostí. Když ale oba zapomenou na jisté vlastnosti toho druhého, stanou se z nich dokonalí parťáci.

Nechte se dovést do světa gentlemanů. V příbězích ožívají staré časy, kdy se po Londýně jezdilo drožkou a muži chodili elegantně oblečeni. Výbor obsahuje pouze tři povídky, ale třeba vás zaujme natolik, abyste si přečetli i o dalších dobrodružstvích tohoto neobvykle talentovaného detektiva.

Sherlock Holmes je legenda, tak si nenechte setkání s ním za žádnou cenu ujít. Byla by to velká škoda, věřte mi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize3 x Sherlock Holmes

Doyle, Arthur Conan

XYZ, 2012

Napsat komentář