Očima (a hlavně ušima) šéfredaktorky na léto

ocima-sefradaktorky-nahled
Všichni se určitě těšíme na léto, čas slunných a dlouhých dnů a také cestování. Přemýšlíte, jakou audioknihu vybrat do auta jako kulisu na mnoho kilometrů? Třeba vám s volbou pomůže několik krátkých recenzí, v nichž si připomenete boj za čest a spravedlnost, ať již v dobrodružné klasice, či detektivkách…

Pokud jste jako děti rádi četli o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi a nenecháte si každý rok ujít celou sérii filmů s nimi, pak vás určitě potěší, že se nakladatelství Tympanum rozhodlo převést knihy Karla Maye i do audio podoby. Já si stáhla příběh Duch Llana Estacada. Dobrodružství mě znovu přeneslo do mých dětských let díky hlasu Pavla Soukupa, který příběh tajemného mstitele z hranic s Mexikem načetl. Skoro sedm a půl hodiny poslechu uteklo jako nic.

V nabídce Audiotéky.cz  najdete ke stažení ještě Černý mustang (v podání Jiřího Vyorálka) a Poklad ve Stříbrném jezeře (namluvený Martinem Fingerem). Můžete se díky nim vrátit do časů, kdy slovo a činy dělalo muže a kdy padouši byli vždy po zásluze potrestáni.

————————————————

Sérii detektivek z pera švédské královny krimi Camilly Läckberg se postupně díky nakladatelství SagaEgmont dostává i audioknižní podoby. Po Vlastní spravedlnosti přišlo na řadu Elsyino tajemství. Přiznám se, že tento díl zasvěcený odhalování rodinné historie samotné Eriky Falckové, jedné z ústředních postav série, mám asi nejraději a nadšeně jsem uvítala možnost si jej připomenout.

Děj, který z velké části prezentuje historii z doby druhé světové války, osvětluje složité vztahy Eriky a její matky. Současná dějová linka přináší vyšetřování vraždy starého muže, odborníka na druhou světovou válku. A do toho hlavní hrdina Patrick převzal péči o dceru Maju, aby se Erika mohla věnovat psaní nové knihy. Zjišťuje, že to není zrovna jednoduché, že by možná raději řešil záhadnou vraždu, než pečoval o miminko.

Zkrátka Elsyino tajemství je moc dobře napsáno. Čeká na vás opravdu kvalitní román a i příjemný poslech patnáctihodinového přednesu Dany Černé, která je s celou sérií již spjatá.

Zato děj Mořské panny, jejíž příběh nesahá do tak hluboké historie, je mnohem děsivější, zamotanější a morbidnější. Obsahuje také mnohem více postav, z jejichž úhlu je děj vyprávěn, a v četbě bez zvukových předělů je opět hodně složité rozeznat, v které časové lince a se kterou postavou se posluchač zrovna nachází. V tomto případě moc nepomáhá ani intonace hlasu Dany Černé a zájemcům bych raději doporučila tištěnou knihu, ve které se lépe zorientují.

Samotná zápletka se točí okolo lásky mezi rodiči a dětmi, sourozenci i manželi. Vypráví o tom, jak hluboce může její nedostatek ranit dětskou duši a poznamenat ji na celý život. Vina, neodpuštění, výčitky svědomí – hodně silný příběh, který se obzvlášť rodičům zaryje pod kůži. Třináct hodin dlouhou četbu si můžete stáhnou z webu Audioteka.cz.

————————————————

Novinka z pera Dominika Dána Dáma kontra střelec vydaná v jednotné sérii nakladatelství Slovart čtenáře zavádí do května roku 1996. Po úspěšném vyřešení případu ani detektivové z oddělení vražd nestačili zapít odměny, a už je tu další oslava: vrah prostitutky Růženky Rožové se jim po třech letech přiznal sám!

Po další oslavě jim přistane na stole případ postřelené modelky. Chtěl ji někdo skutečně zabít, nebo šlo o náhodný výstřel pytláka? Detektivové ani netuší, do jakých rozměrů vyšetřování naroste. Klasická detektivka v rychlém tempu nabízí akci, napětí, humor a překvapivé rozuzlení – přesně tak, jak to mají čtenáři knih slovenského autora rádi. Název přesně vystihuje obsah knihy: nejen souboj na šachovnici přináší konflikt dámy a střelce.

————————————————

Audiokniha načtená podle rozhovoru Martina Moravce s bývalým šéfem pražské mordparty a scénáristou seriálů Případy 1. oddělení, Devadesátky a Docent Josefem Marešem má šanci oslovit jak milovníky detektivek, tak i klasických biografií či literatury faktu. Martin Moravec (načtený Josefem Pejchalem) klade Josefu Marešovi (interpretovanému Miroslavem Hanušem) otázky, které se týkají jak jeho případů, tak každodenní práce kriminalistů, ale i psaní scénářů. Posluchači si mohou připomenout skoro všechny případy, které se staly podkladem pro 35 epizod známého televizního seriálu. Ne, že by je diskutéři probírali do podrobností, ale při rozebírání různých aspektů vyšetřování, práce operativy, vyšetřovatele, obhájců, ale i při rozborech profilů vrahů, obětí, svědků a dalších lidí kolem na ně řeč přišla. A fanoušci oblíbeného seriálu si i jen z nepatrných narážek jistě vybaví celý případ.

Audiokniha Moje případy z 1. oddělení vám přinese asi deset hodin kvalitního poslechu. Tandem Hanuš–Pejchal vám přinese mnoho zajímavostí nejen ze zákulisí práce policie, ale také z osobního života Josefa Mareše. Věděli jste například, že ještě než se pustil do psaní scénářů, ilustroval knihy svému kamarádovi Tomáši Kozákovi (např. Sputnik a my)? Zkrátka příznivci detektivek tuto audioknihu vydanou nakladatelstvím Témbr nesmí minout! Tak rychle stahujte, například z webu Audotéka.cz.


Jakou audioknihu jste si vybrali z nabídky Audiotéka.cz vy? Nebo raději uchopíte knihu tištěnou?
Který autor vás bude provázet letošním létem? Napište nám své tipy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma kontra střelec

Dán, Dominik

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeMořská panna

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

zobrazit info o knizeElsyino tajemství

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

zobrazit info o knizeDuch Llana Estacada

May, Karel

Tympanum, 2023

zobrazit info o knizeJosef Mareš: Moje případy z 1. oddělení

Mareš, Josef – Moravec, Martin

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář