Fantasy – pohádky nejen pro dospělé

fantasy uvodni
Dnešní knižní tipy z žánru fantasy potěší nejen dospělé čtenáře. Bude vojevůdce Svjatoslav úspěšný i v dalších válečných taženích? Jakým nevysvětlitelným jevům bude čelit mladý programátor? Kdo obývává Metropoli Evropa? A najdou Callie a Des Zloděje duší?

Slovenský spisovatel Juraj Červenák přichází s pokračováním své série Bohatýr, v níž se inspiroval slovanskými mýty. Pusťte se do dalšího vyprávění o válečných taženích kyjevského vojevůdce Svjatoslava.

Kyjevský vojevůdce Svjatoslav zvítězil nad Bulhary a upevňuje svou moc v povodí řeky Volhy. Ilja Muromec a ostatní bohatýři jsou ale jako na jehlách. Jejich úhlavní nepřítel, velekněz Tugarin, uprchl někam na sever. Svjatoslav souhlasí, aby se družina vydala po jeho stopách a jednou provždy s ním skoncovala. Bohatýři putují do divokých končin obývaných kmenem Čeremisů, ale tam štvanice zdaleka nekončí. Tugarin má totiž namířeno dál na sever, na území tajemných Čudů. Pověsti říkají, že někde v tamních lesích je brána do záhrobí, na divotvorný ostrov Bujan. Ten střeží neblaze proslulá čarodějná kněžna, kterou místní nazývají Baba Jaga – matka hadů. Ilja a jeho druhové musí znovu bojovat s dračími kouzly i s temnotou, která nakazila zrádné srdce v jejich vlastních řadách.

Bohatýr II – Dračí carevna

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-4040-8
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Bohatýr II – Dračí carevna vydalo nakladatelství Argo.

Doporučujeme

Přečtěte si i první díl série Bohatýr:

Ukázka z knihy

Stalo se za oněch časů, v prvním roce vlády velkoknížete Svjatoslava, že Volch Vseslajevič na gosudarův příkaz ustanovil svou proslulou družinu. Sesbíral třicet nevolníků, knížecích synů z Kyjevem porobených kmenů, jež v stoličním hradišti coby rukojmí drželi, a nazval je goryniči, syny draka, aby jejich jméno silou dunělo a strach do srdcí nepřátelských zasévalo. Každý junák dostal bujného oře a zbroj tak zářivou, že její třpyt oslňoval až v samotném Cařihradu, kde lidé na hradby a věže vybíhali a převelice se podivovali: „Hleďte, co se to tam v dálkách blyští, že to i třpyt našich palácových pokladů zahanbuje?“ Ej, věru, to se třpytí zlaté bohatýrské přilbice, pancíře z ryzího stříbra i meče a sekery z nejlepší kyjevské oceli, která se leskne jako zrcadlo! (str. 9)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série ČernokněžníkBohatýrBivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu vyšla série Dobrodružství kapitána BáthoryhoMrtvý na Pekelném vrchuKrev prvorozenýchOhnivé znameníĎábel v zrcadleVlk a dýkaLes přízraků a Anděl v podsvětí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pondělí začíná v sobotu je jeden z románů bratří Strugackých. Nechte se unášet na vlnách jejich absurdního humoru a zjistěte, s jakými podivnostmi se bude muset vypořádat hlavní hrdina – mladý programátor Saša.

Když mladý programátor Saša Privalov během dovolené přijíždí do městečka Solovec v severním Rusku, netuší, jak moc se jeho návštěva protáhne ani nakolik změní celý jeho život. Již brzy se však kolem něho vrší záhady, tajemství přibývá a jeden nevysvětlitelný jev střídá další… A středobodem všech těchto podivností je zcela evidentně jistý ne tak docela obyčejný výzkumný institut.

Je to sovětský Harry Potter nebo Teorie velkého třesku? Tak trochu obojí, ale zároveň ani jedno – jsou to totiž bratři Strugačtí ve své nejrozpustilejší náladě! A jak je u nich zvykem, nejedná se o povrchní dílo, je tomu naopak. Hravá forma maskuje text, překypující všemožnými odkazy, aluzemi a reminiscencemi. Výsledkem je mnohovrstevnatý román, jenž nabízí hned několik různých možností, jak ho vnímat a číst. Řada citátů navíc zlidověla, a zároveň se dostala do povinné výbavy všech byť jen trochu erudovaných ruských novinářů i blogerů.

Toto vydání románu Pondělí začíná v sobotu se zakládá na plně zrestaurovaném, necenzurovaném originálu.

Pondělí začíná v sobotu

Autoři: Arkadij a Boris Strugackij
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-111-6
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Pondělí začíná v sobotu vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Všechno šlo jako obvykle. Auto se rozjelo. Ten s orlím nosem se otočil dozadu a začal živě vykládat, o kolik je to příjemnější jet osobákem než se trmácet pěšky. Vousáč mu nezřetelně přitakával a pořád se marně snažil zaklapnout dveře. „Povytáhněte si plášť,“ poradil jsem mu, zatímco jsem jej sledoval ve zpětném zrcátku. „Přiboucháváte si plášť.“ O nějakých pět minut později bylo všechno konečně v nejlepším pořádku. „Do Solovce už je to jenom nějakých deset kilometrů, nebo ne?“ zeptal jsem se. „Ano,“ opáčil ten s orlím nosem. „Možná o fous dál. Pravda, ta cesta je nic moc – spíš pro náklaďáky.“ „Tahle cesta je ještě slušná,“ namítl jsem. „Říkali mi, že tudy absolutně nemám šanci projet.“ „Po téhle cestě klidně projedete i na podzim.“ „Tady nejspíš jo, ale dál za Korobcem těžko, tam už není ani zpevněná.“ „Letos máme suché léto, všechno bahno zaschlo.“ „U Zatoně prý prší,“ poznamenal vousáč na zadním sedadle. „Říká kdo?“ zeptal se ten s orlím nosem. „Říká Merlin.“ Oba se z nějakého důvodu zasmáli. Vytáhl jsem cigarety, zapálil si a nabídl i svým spolujezdcům. (str. 28)

Dočtěte si ukázku.

O autorech

Arkadij Strugackij a Boris Strugackij jsou dvě velká jména ruské a světové fantastiky, jejichž literární poselství stále žije a je stejně aktuální jako v dobách svého vzniku. Ve svých dílech rázně posouvají hranice žánru science fiction, neboť zavádějí čtenáře do vzdálených hlubin vesmíru, ale také do snad ještě méně probádaných – a stejně nebezpečných – zákoutí lidské duše. Jsou autory knih Piknik u cestyMaxim Kammerer a Odsouzené město.

————————————————

Po dobrodružné sérii Píseň oceli přichází česká autorka Michaela Merglová s novým příběhem: Prázdnota. Vypráví o hlavní hrdince se zvláštními schopnostmi – vidí cizí démony a dokáže číst v lidských myšlenkách… Navštivte Metropoli Evropa i vy.

Každý v Metropoli Evropa má v sobě prázdnotu, kterou se snaží zaplnit. Někdo bojem s bezprávím jako bývalý policajt Richter, někdo hraním her jako streamerka Cilka. A někdo službou jiným. Rebeka vždycky chtěla pomáhat lidem a její vrozená schopnost vidět cizí démony a číst v myšlenkách ji k tomu předurčila. Jenže hledání Asiatky s modrým pruhem ve vlasech probudí věci, co zahýbou celým městem. V neonové Metropoli poteče krev. Hodně krve…

Prázdnota

Autorka: Michaela Merglová

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-278-0114-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Prázdnota vydalo nakladatelství Epocha v edici Pevnost.

Ukázka z knihy

Muž stojící v kuchyni měl protáhlý obličej s neupravenou bradkou a hlubokými vráskami. Na hlavě mu seděl kožený klobouk a zpod jeho krempy se na trojici dívek dívaly tmavé oči. Na první pohled nevypadaly zle, naopak, působily laskavě a přívětivě.
Cilka vyjekla. „To není Addison!“ zkonstatovala očividné.
„Kdo jste?!“ štěkla Frey polekaně.
Nemusela se ptát. Rebeka to už věděla.
Černý kouř se vypínal z jeho těla jako křídla, štiplavě páchl střelným prachem a krví a zaplňoval celou místnost. Oči na ni shlížely z tváře rozežrané kouřem, z rudých skvrn na rukou stoupala pára.
Popravčí.
Tohle byl popravčí.
„Přišel jsem za Alex Adamski,“ řekl.
Rebece se stáhlo hrdlo a v hlavě se jí rozezněl Cilčin bezstarostný hlas.
„Víš, že kdybys umřela, nejspíš si toho nikdo ani nevšimne?“
„Kdo jste?! Vypadněte, než zavolám policii!“ zaječela Frey. (str. 173)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Michaela Merglová, plzeňská rodačka, byla třikrát pasována na Lady řádu fantasy v soutěži O nejlepší fantasy a v posledním ročníku se stala vítěznou nositelkou meče. Kromě sborníků z literárních soutěží jako Žoldnéři fantasie nebo Cena Karla Čapka se její povídky objevily také v antologiích Mladé čarodějky (2017), Mlok (2017), Koleje smrti (2018), Ve stínu magie (2019), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) či Lockdown (2021). I když už vyzkoušela různé žánry, nejraději se vrací ke klasické fantasy meče a magie. Knižně debutovala v roce 2019 úspěšnou hrdinskou fantasy Píseň oceli a hned o rok později zavedla čtenáře do drsného špinavého přístavu v románu Prokletá věž (2020). Její debut se nakonec dočkal pokračování s názvem Píseň severu (2021) a Píseň války (2022). Kromě psaní spolupracuje jako recenzentka s časopisem Pevnost, žije v Praze a pracuje v reklamě. A když ji všechno štve, staví se na józe na hlavu.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

————————————————

Další díl své série napsala i Laura Thalassa. Jak budou pokračovat životy hlavních hrdinů? To se dozvíte v knize Neznámý žalm. Magie, víly, intriky, záhady, touha po lásce, ale i po pomstě – na to vše se můžete těšit!

Přežila šíleného krále. Noční můra ale ještě neskončila.
Siréna a družka Desmonda Flynna Callypso unikla ze spárů šíleného krále Karnona. Jeho děsivé vězení se na ní trvale podepsalo, tím však její strasti zdaleka nekončí. Callie a Des se vydávají do Říše flory, aby pokračovali ve svém pátrání. Záhy zjišťují, že najít Zloděje duší je pouze jeden z mnoha jejich problémů. Na světě neexistuje krutější místo než vílí dvůr a před intrikami králů a královen nemůže Callypso ochránit ani Handlířova magie.
Víly hrají nebezpečné hry. Některé touží po lásce nebo po pomstě, jiné baží po lidském mase a pár jich sní o věcech tak zvrácených, že je nelze ani vyslovit. Jedno je jisté: nikdo není tím, kým se zdá být. Dokonce ani Desmond.
Také Říše flory má záhad víc než dost: od krvácejících stromů po ocejchované otroky a nezvěstné stráže. V království všeho, co roste, klíčí cosi temného, a když si Callie nedá pozor, přijde o všechno, na čem jí záleží. Včetně jí samotné…

Neznámý žalm

Autorka: Laura Thalassa
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 146×204 mm
ISBN: 978-80-7588-441-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Neznámý žalm vydalo nakladatelství Mystery Press.

Doporučujeme

Nezapomeňte si nejprve přečíst první díl série Handlíř:

Ukázka z knihy

Stojím před jedním z Desových pozlacených zrcadel a pohled do něj mě současně fascinuje i děsí. Špičky složených křídel mi vykukují nad hlavou a jejich spodní hrana se mi otírá o holá lýtka.
Nejde ale jen o ně. Z obzvlášť nepříjemného střetu s Karnonem, šíleným králem fauny, jsem si odnesla taky šupinatá předloktí a drápy namísto nehtů.
A to jsou jen ty viditelné změny. O mnohem zásadnějším a drastičtějším zvratu, kterým prošla moje duše, nevypovídá navenek vůbec nic, snad jen raněný výraz v očích.
Skoro deset let jsem se snažila překonat pocit, že jsem oběť. A myslím, že se mi to docela dařilo. Jenže pak jsem se ocitla v Jinosvětě. V Karnonově vězení. Ze vzpomínky na něj mi stále naskakuje husí kůže.
Během jediného týdne jsem přišla o všechny pečlivě vybudované vrstvy brnění, co jsem do té doby nosila, a popravdě nevím, co si s tím počít.
Vlastně tomu ani čelit nechci.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Laura Thalassa je dítě víl, které ji našly v lese a vychovaly. Coby dospívající dívku ji unesli vlkodlaci a předhodili upírům jako splátku za stoletý dluh. Dvakrát vstala z mrtvých a jediným polibkem probudila z věčného spánku svou pravou lásku. Nyní žije šťastně až navěky s nemrtvým princem na zámku v lesích… nebo tak nějak. Kromě toho je také autorkou „young adult“ a „new adult“ knih, mezi něž patří úspěšná temná fantasy trilogie Handlíř nebo dvě série postapo paranormálních romancí Rozvrácený svět Čtyři jezdci. Žije v Santa Barbaře v Kalifornii, a když zrovna nepíše, láduje se guacamole, shromažďuje zásoby čokolády pro případ apokalypsy nebo se válí na gauči s dobrou knihou.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBohatýr II – Dračí carevna

Červenák, Juraj

Argo, 2023

zobrazit info o knizePondělí začíná v sobotu

Strugackij, Boris – Strugackij, Arkadij

Triton, 2023

zobrazit info o knizePrázdnota

Merglová, Michaela

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeNeznámý žalm

Thalassa, Laura

Mystery Press, 2023

Napsat komentář