Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. května 2023

nenechte_si_ujit
Máme pro vás další tipy na akce ze světa literatury. Těšit se můžete na besedu s Irenou Obermannovou či Alenou Mornštajnovou, autogramiádu Lucie Kutrové, setkání se Zdeňkem Grmolcem či autorské čtení Miloše Urbana.

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 15. května koná křest knihy Hrst hlíny, jejímž autorem je Bram Presser. Jde o román o lásce, paměti, minulosti a identitě, který je vystavěn na skutečných faktech a fragmentech historie. Autor totiž zpracoval příběh svého dědečka a babičky. Buďte v Atriu na Žižkově v 17.00.

Další akce potěší všechny fanoušky spisovatelky Ireny Obermannové. Patříte-li mezi ně i vy, nenechte si ujít besedu, kterou Městská knihovna v Praze naplánovala na pondělí 15. května. Irena vystudovala FAMU, obor dramaturgie a scenáristika, pracovala jako dramaturg v České televizi. Spolupracovala s televizí Nova, kde se scenáristicky podílela na seriálu Ordinace v růžové zahradě, a je autorkou seriálu Život je ples, vysílaného Českou televizí. Podle Deníku šílené manželky vznikl stejnojmenný televizní film (režie Václav Křístek) a Česká televize uvedla televizní podobu jejích Divnovlásek (režie Petr Slavík). Dále napsala např. Jasnozřivost, Dobré duše, Ženské pohyby, Příručka pro neposlušné ženy a další. Přijďte si popovídat s autorkou o životě i o psaní na pobočku Jezerka v 17.30.

Ve stejný den, tedy v pondělí 15. května, se můžete v Praze zúčastnit i diskuse se spisovatelem Jindřichem Mannem. Řeč bude o jeho novém románu Stříbrný kouzelník. Příběh začíná před druhou světovou válkou a je názornou ukázkou, jak náhodná setkání mohou zamíchat s osudy hlavních hrdinů. Diskuze začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Ani tentokrát nezapomeneme na nejmenší čtenáře: Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 16. května čtení pro děti z knihy Plašmyška od Kateřiny Kubalové. Vypráví o myšákovi, který se všeho moc bojí. Podaří se mu nakonec strach překonat? A jaké dobrodružství prožije? To zjistíte na pobočce Nový Lískovec v 16.00.

A přesuneme se do Olomouce, kde se v úterý 16. května koná autogramiáda Lucie Kutrové ke knize 151 příběhů na Stezce Českem. I vy si prostřednictvím její knihy můžete užít přes 2000 kilometrů po českých kopcích a malebných vesničkách. Autogramiáda začíná v knihkupectví Luxor v Galerii Moritz od 17.00.

A nyní potěšíme příznivce Aleny Mornštajnové. Přijeďte ve středu 17. května do Ostravy na besedu s touto oblíbenou českou spisovatelkou, která se koná u příležitosti vydání jejího nového románu Les v domě. Mezi její další úspěšné knihy patří např. Tiché roky, HanaHotýlekSlepá mapa či příběh určený dětem Strašidýlko Stráša. Buďte v ostravském Domě knihy Knihcentrum.cz v 17.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně vás zve ve čtvrtek 18. května na setkání s autorem historických próz Zdeňkem Grmolcem. Přiblíží vám náměty svých knih – napsal např. Pod křídlem anděla, Pod císařským orlem, Tajemství černé královny, Císařský kurýr Marie Terezie atd. Přijďte na pobočku Žabovřesky v 18.00.

A na závěr tu máme pozvánku na autorské čtení z knihy Továrna na maso spisovatele Miloše Urbana, které se koná v sobotu 20. května v Praze. Na svém kontě má pěknou řádku titulů a za knihu Hastrman získal dokonce cenu Magnesia Litera. Současně tento příběh posloužil jako předloha pro stejnojmenný film Ondřeje Havelky. Autorské čtení začíná v kavárně ve Švandově divadle v 15.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář