Krutý boj žen v nejtěžších obdobích Československa

slepa-mapa
Druhá světová válka zanechala na českém národě nesmazatelné stopy, stejně jako socialismus. Když žijete v rodině, jež se ocitla v přímém područí nacistů a posléze i komunistů, její členové byli nuceni konat jednu osudovou chybu za druhou, budete si připadat, že na tomhle světě nemáte co dělat.

Jedno století, tři ženy, tři osudy, tři generace. Babička Anna, její dcera Alžběta a vypravěčka Anežka, dcera Alžběty. Každá si prožila jisté životní strasti, každou poznamenaly natolik, že se čtenáři může zdát, že díky jejich osudům je z knihy více než co jiného cítit melancholie a smutek. A nejspíš i zoufalství. Zejména Anežčin osud nejspíš zasáhne čtenáře nejvíc. Nejen proto, že celý rodinný příběh vypráví, ale také proto, že z lásky učiní nelehké rozhodnutí, za nějž ji možná mnoho čtenářů odsoudí. Jenže, jak sama autorka Slepé mapy Alena Mornštajnová v rozhovoru (zveřejníme jej příští týden, pozn. red.) tvrdí, soudit může jen ten, kdo nikdy žádnou chybu neudělal. A takový člověk na světě neexistuje.

Anežka se prý na svět dostala omylem. Její matka ji totiž porodila jen z čisté vypočítavosti, neboť nechtěla přijít o byt. A proto se Anežka celý život cítila, jako by tu neměla co dělat. Nikdy nebyla příliš šťastná, k čemuž také přispívalo zejména to, že co její rozhodnutí, to chyba. Ale možná že příliš mnoho osudových chyb vede k poslednímu rozhodnutí, které konečně odstartuje tu šťastnější etapu života.

Slepá mapa (vydaná nakladatelstvím Host) Aleny Mornštajnové není však jen o ženách, ale i o mužích a o jejich životech, které byly poznamenány stejně jako životy jejich drahých poloviček. Čím vším si hrdinové knihy museli projít během druhé světové války, do níž někteří mužští hrdinové této knihy vstoupili dobrovolně, plni očekávání a nadějí, za vlády nacistů a především za socialismu se dozvíte na necelých čtyř stech stranách. A ačkoliv jde o pouhou fikci, lidové přísloví říká, že na každém šprochu je pravdy trochu a sama autorka přiznává, že k napsání tohoto příběhu ji inspirovala žena, kterou kdysi potkala ve vlaku.

Už teď je jasné, že i další připravovaná kniha Aleny Mornštajnové bude patřit mezi nejočekávanější na poli českých literárních tvůrců. A stejně jako tato se bude opět týkat minulého režimu. Slepá mapa si rozhodně žádnou výtku nezaslouží. Možná lze jen upozornit na její poměrně snadno předvídatelný příběh, kdy už je předem jasné, že každý krok hlavních postav povede jen k dalšímu trápení a k dalším zamyšlením nad jejich snad až beznadějným životem. A ten se v této knize opravdu s nikým nemazlí. Až s pádem totalitarismu a příchodem demokracie se může všechno změnit… A změní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlepá mapa

Mornštajnová, Alena

Host, 2013

Napsat komentář