Dobrodružné Očima na únor

ocima-unor
Začal nám nejkratší měsíc v roce, v němž podle pranostik má vládnout třeskutá zima. Pokud tedy trávíte dny v teple, dopřejte si bohaté dobrodružství jak na severu, tak v Africe, v klasických detektivkách, ale i úplně nových příbězích. Nasaďte si sluchátka, ponořte se do stránek, ale hlavně se nechte inspirovat v dalším letošním výběru šéfredaktorky.

 

Román Jacka Londona Volání divočiny byl již bezpočtukrát námětem pro film, rozhlas a inspiroval i mnohé současné autory k jejich vlastní tvorbě. Není divu, že se příběh severské divočiny v čase zlaté horečky a pasteveckého psa Bucka dočkal i audioknižní podoby. V loňském roce knihu uchopilo nakladatelství Tympanum a vydalo ji v interpretaci Jana Vlasáka ve edici Dobrodruh. Čtyři a půl hodiny dlouhá četba je určena primárně dětským posluchačům, ale zaujme i ty dospělé. Přednes Jana Vlasáka se k dílu velice hodí – jeho rozvážná dikce i podmanivá barva hlasu mají dar posluchače přenést do divoké přírody a vykouzlit za víčky dobrodružné obrazy. Stáhněte si titul z webu Audiotéka.cz a zaposlouchejte se do nesmrtelného díla.

————————————————

Dalším titulem z klasické literatury, který si vysloužil pozornost audionakladatelství Tympanum a vyšel v edici Dobrodruh je verneovka Pět neděl v balóně. Ovšem nezpracovali verzi Julese Vernea, ale adaptaci Ondřeje Neffa, který se snažil docílit větší čtivosti titulu i pro současné mladé čtenáře. Jestli se mu to podařilo, můžete vyzkoušet nyní i na těch, kteří čtení příliš neholdují. V audio verzi má kniha skoro deset hodin a může být snadné ji naordinovat dětem například jako součást cesty na dovolenou, nebo zdlouhavých přesunů v každodenní silniční zácpě.

Román o objevitelské cestě nad africkým kontinentem, bojující proti otrokářství, plný napínavých momentů, načetl Jan Vondráček. Svým hlasem dodal dobrodružství tří cestovatelů ten správný náboj a spád. Musím říct, že i v této poloze jsem si melodii mého oblíbeného interpreta velice užila.

————————————————

Případy Agathy Christie se postupně dočkávají nejrůznějších zpracování, a tak není divu, že vychází i v audioknižních zpracováních. Momentálně se o ně u nás dělí především dvě společnosti: OneHotBook a VOXI. Obě se snaží dát známým titulům důstojný háv a myslím, že se jim to oběma velice daří. Zatímco OneHotBook sází na přednes jedním interpretem, VOXI přináší vícehlasou dramatizovanou četbu.

Již v únoru loňského roku vydalo nakladatelství OneHotBook titul Smrt v oblacích (plná recenze). Případ vraždy staré lichvářky šípovým jedem v letadle nad kanálem La Manche s pátráním rozkročeným mezi Francii a Británii načetl bravurním způsobem Lukáš Hlavica. Přes osm hodin poslechu udělá radost milovníkům Hercula Poirota, neb je v případu zainteresován osobně již od počátku: byl také na palubě letadla!

Oproti tomu titul Kočka mezi holuby (plná recenze) vydaný v nakladatelství OneHotBook v červnu loňského roku předkládá případ, v němž Hercule Poirote zasáhne až v samotném závěru. Vražda neoblíbené učitelky tělocviku v prestižní dívčí škole totiž představuje napínavý příběh, jehož hlavními hrdinkami jsou žákyně příslušné instituce. Přes devět hodin přednesu má na svědomí opět Lukáš Hlavica a rozhodně stojí za poslech.

Oba tituly můžete stáhnout z webu Audiotéka.cz.

 

————————————————

Případy soukromého detektiva s citlivým nosem Eliáše Sattlera, které vydává nakladatelství Mystery Press pokračují třetí částí. Po vraždě v divadle (Strach za oponou minirecenze) se Eliáš s odstupem let, který zavinila první světová válka, zaplete do řešení záhadné sebevraždy filmového producenta. Zločin na stříbrném plátně se tedy odehrává na počátku první republiky, v době rozkvětu před hospodářskou krizí a rozmachu filmové tvorby. Kdo natočí první tuzemský zvukový film?

Zajímavé zákulisí tvorby němých filmů autor Vilém Křížek představuje velmi fundovaným způsobem. Až mi přišlo, že ukázat na počátky filmové tvorby u nás, bylo primárním autorovým cílem a vystavění detektivní zápletky pro Eliáše Sattlera až tím druhotným. Pokud nemáte rádi dlouhé popisné pasáže a nezajímá vás historie kinematografie, pak tuto knihu raději ani neotvírejte. Přijatelnější možná bude poslechnout si knihu v audio verzi, kterou opět načetl svým charakteristickým způsobem Zdeněk Kupka. Ale i tak se připravte na skoro čtrnáct hodin poslechu nepříliš rychle postupujícího děje.

Nemohu říct, že by byl titul nezajímavý, ale přece jen v něm převažuje vzdělávací složka nad tou dějovou. Nicméně jako kulisa k rutinní práci to bylo dobré. Chcete-li si udělat svůj názor, nebo na rozdíl ode mne milujete historické romány, v nichž se dozvíte spoustu dobových souvislostí, pak je tento titul tím pravým pro vás a určitě si jej z webu vydavatele Audiotéka.cz stáhněte.

————————————————

Další případ z pera slovenského mistra detektivní zkratky Dominika Dána se jmenuje Tajemný závoj a odehrává se v roce 1993, tedy divokých devadesátých letech. Nejprve musí Richard Kraus vyřešit vraždu lvem v zoo. Po úsměvném úvodu však už přichází brutální vražda mladičké prostitutky. Kdo ji probodl a naaranžoval do „hnízda“ tak, že si toho nikdo v okolí nevšiml? A vzápětí musí detektivové z oddělení vražd prošetřit sebevraždu známého hudebního skladatele, který byl známý tím, že si na práci policie stěžoval v tisku. Takže je potřeba opatrně našlapovat, aby jim pod rukama nevybouchla další mediální aféra.

Tři případy v jedné knize o 350 stranách, které mají spád, napětí i vysoký stupeň zábavnosti, to umí jen Dominik Dán. A proto jeho sérii vyhledávám a čtu. Bez omáček a zbytečných zádrhelů totiž rychle dospěju ke konci a mám pocit, že spravedlnost i v našich časech může vítězit. Tedy většinou… Pokud sérii vydávanou v nakladatelství Slovart neznáte, tak svoji neznalost rychle napravte, nebudete litovat!


Které tituly dělají společnost vám? Posloucháte také audioknihy, nebo si raději příběhy čtete sami? Napište nám!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolání divočiny

London, Jack

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizePět neděl v balóně

Neff, Ondřej – Verne, Jules

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizeSmrt v oblacích (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizeKočka mezi holuby (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizeZločin na stříbrném plátně

Křížek, Vilém

Audiotéka.cz, 2022

zobrazit info o knizeTajemný závoj

Dán, Dominik

Slovart, 2022

Napsat komentář