Šedé buňky v akci

Christie_SmrtVOblacich_audio
Jsou autoři, jejichž hvězda zazáří a pohasne. Poznali jsme románové hrdiny, na jejichž jména si už nevzpomínáme. A pak jsou tu nehynoucí stálice. Agatha Christie vytvořila legendu, kterou obdivujeme i po sto letech od jejího zrození.

Krátce po polovině února 2022 přišlo vydavatelství OneHotBook s dalším titulem Agathy Christie, tentokrát příběhem Smrt v oblacích (Death in the Clouds, 1935, česky prvně 1936). Audioknihu namluvil Lukáš Hlavica a jeho interpretace vychází z tištěné verze románu přeloženého Evou Ruxovou v roce 1991.

Smrt v oblacích je jedenáctým případem románového detektiva Hercula Poirota, kterého Agatha Christie svým čtenářům představila již ve své prvotině Záhada na zámku Styles (The Mysterious Affair at Styles, 1920, česky prvně 1929). Mimochodem Záhada na zámku Styles vznikla už v roce 1916 a o své místo v literárním světě musela bojovat bezmála čtyři roky. Nakonec ale odstartovala hvězdnou spisovatelskou kariéru, která trvala téměř osmdesát let a dala za vznik skoro stovce titulů. Zmíněný Hercule Poirot se objevil v devětatřiceti knihách, k nimž po autorčině smrti přibyly ještě nejméně tři další z pera Sophie Hannah. Když už jsme u výčtu dat, pak vězte, že v pětatřiceti případech se postava belgického detektiva objevuje i ve filmové podobě, přičemž nejznámějším představitelem této role se nade vši pochybnost stal David Suchet, kterého do češtiny (mimo jiných) skvěle nadaboval Jaromír Meduna.

Ve Smrti v oblacích zopakovala Agatha Christie, tehdy ještě Miller, svou oblíbenou metodu vraždy – otravu. Kdo se trochu zajímal o autorčin životopis, pravděpodobně ví, že během první světové války rozšířila své zkušenosti dobrovolné sestry ještě o lékárnické vzdělání. Nelze se tedy divit, že z titulu své funkce přicházela do styku nejenom s léky, ale i s bezpočtem jedů. Skvělý odrazový můstek pro mnoho detektivních zápletek, není-liž pravda? Na počátku třicátých let dvacátého století začala Agatha Christie doprovázet manžela na různých archeologických expedicích, takže se nejenom prostředí vykopávek, ale hlavně archeologové začali objevovat i v jejích románech. Nejinak je tomu i ve Smrti v oblacích.

Během letu pravidelné letecké linky, jejímž pasažérem je i Hercule Poirot, dojde k úkladné vraždě. Zpočátku neznámý pachatel otráví jednu z cestujících. Jedná se o lichvářku Madame Giselle, jejíž klientela se rekrutovala hlavně z vyšších společenských kruhů. Kdo by mohl mít z její smrti prospěch? Pachatelem bude někdo z devíti cestujících první třídy, mezi nimiž je i Hercule Poirot. Vyšetřování se na anglické straně chopí známý inspektor Japp ze Scotland Yardu, na francouzské pak inspektor Fournier. Oběma samozřejmě sekunduje belgický soukromý detektiv, jehož brilantní šedé buňky mozkové celou záhadu nakonec rozlousknou.

Lehce přes dvě stovky stránek tištěné předlohy nabízejí v audio provedení téměř osm a čtvrt hodiny poslechu. K celkovému úspěchu zvukové verze beze sporu přispívá i volba interpreta, jímž se stal Lukáš Hlavica. Svým příjemným hlasem a schopností vdechnout vlastní život každé ze zúčastněných postav dokáže posluchače vtáhnout do děje, čímž ze skvělé předlohy dělá ještě dokonalejší zážitek pro audioknižní publikum. Vydavatelství OneHotBook distribuuje titul na jednom kompaktním disku vloženém do klasického třídílného papírového obalu. CD hostí kromě třiceti stop ve formátu mp3 pro vlastní příběh Smrt v oblacích ještě dalších jedenáct ukázek z produkce OneHotBook. Přebal pak jako obvykle nabízí medailonky autorky i interpreta.

Smrt v oblacích, podobně jako většina dobrodružství Hercula Poirota, se objevila i na televizních obrazovkách. Oproti knize však přináší určité odchylky třeba v profesích některých postav. Naštěstí nejde o nic, co by zásadní měrou ovlivnilo celý příběh. Zajímavé jsou i odkazy na jiné postavy nebo příběhy z pera Agathy Christie, jichž si znalci jistě všimnou. Setkat se tedy můžeme třeba s narážkou na případ Vraždy v Orient-expresu (Murder on the Orient Express, 1934, česky prvně 1935). Na jiném místě s odkazem na případ Tragédie o třech jednáních (Three Act Tragedy, 1934, česky prvně 1940 pod názvem Nikotin), případně na Vraždu na golfovém hřišti (The Murder on the Links, 1923, česky prvně 1932).

Počítáme-li od prvotiny, přežívá dílo Agathy Christie bez sebemenší újmy už skoro sto let. Jakou lepší vizitku si autorka může přát? My se, doufám, můžeme těšit na další a další zvukové podoby její rozsáhlé tvorby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt v oblacích (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizeSmrt v oblacích

Christie, Agatha

Euromedia Group, 2013

Napsat komentář