Dědictví

Christie_KockaMeziHoluby_audio
Jedna z nejčastějších příčin zločinu je touha po majetku někoho jiného. Většinou nehraje zásadní roli, jak velikou hodnotu takové věci mají. Nicméně když jde o drahokamy za tři čtvrtě milionu liber, může být pokušení přeci jen nejspíš o chlup silnější.

V polovině června 2022 představilo vydavatelství OneHotBook další novinku: zvukovou podobu románu Agathy Christie Kočka mezi holuby (Cat Among the Pigeons, 1959, česky prvně 1968). Překlad Eddy Němcové interpretuje Lukáš Hlavica.

Kdo by neznal Agathu Christie? A kdo nikdy neslyšel o slavném detektivu jménem Hercule Poirot? My jsme si naposledy o této dvojici povídali u recenze audioknihy Smrt v oblacích (Death in the Clouds, 1935, česky prvně 1936) v první polovině letošního roku. Kočka mezi holuby by měla být jednatřicátým příběhem, v němž vystupuje nedostižný Belgičan Hercule Poirot. Jen těsně tak předchází titul Hodiny (The Clocks, 1963, česky prvně 2000), u něhož jsme se spolu zastavili zhruba před rokem.

Příběh Kočky mezi holuby začíná v království Ramat, kde se schyluje k revoluci. Korunní princ Ali Jusuf pověří svého pilota, aby ze země dostal sáček plný drahokamů. A kolem toho se pak celý případ točí. Hlavní dějová linie se ovšem odehrává v Anglii v prestižní dívčí škole Meadowbank. Sem se totiž upírá pozornost těch, kdo o kontrabandu ví nebo alespoň něco tuší. Jen jeden z nich ale disponuje vodítkem, které říká, že poklad se ukrývá ve věcech jedné ze studentek. Ovšem jisté podezření má také tajná služba, takže řady personálu rozšíří i nový zahradník. Jak už to tak bývá, v každém kolektivu se najde nějaký protivný zvědavec, v tomto případě jde o učitelku tělocviku, mezi dívkami velice neoblíbenou. Máme tu první oběť. Slečna Springerová je nalezena zastřelená ve cvičebním pavilonu. Nebyla by to ovšem Agatha Christie, kdyby zůstalo jen u jedné vraždy. Nad školou se vznáší atmosféra nejistoty a strachu. Přežije škola takovou nevítanou publicitu?

Na rozdíl od filmové verze Kočky mezi holuby, která se na obrazovkách objevila v roce 2008 jako druhá epizoda jedenácté seriálové řady, v té původní se knižní postava Hercula Poirota do vyšetřování zapojuje až téměř v závěru příběhu, což může být pro fanoušky televizního detektiva jistým zklamáním. Nicméně připomeňme si i případ výše zmíněných Hodin, kde Poirot sehrál podobně okrajovou roli. Ano, je nositelem řešení a rozuzlení, ale popravdě, v knize se mohou jeho závěry a řešení zločinů zdát jako poněkud uspěchané. V porovnání s celým příběhem, který se ubírá po více stezkách a působí velice propracovaně, je to trochu překvapení.

Dvorní vypravěč titulů Agathy Christie vydaných u OneHotBook Lukáš Hlavica opět boduje a svým úžasným zabarvením hlasu dodává poslechu dokonalou a neopakovatelnou atmosféru, kterou si posluchači mohou užívat po dobu téměř devíti hodin a patnácti minut k tomu. Zhruba dvě stovky a padesát stránek tištěné předlohy zastupuje na jednom kompaktním disku dvacet devět stop ve formátu mp3. Na CD vloženém do plastového slim pouzdra vlepeného do trojdílného papírového přebalu najdeme jako obvykle hned dalších dvanáct ukázek z vydavatelovy tvorby. Vnitřní strany obálky hostí medailonky autorky a interpreta.

Ačkoli od prvního vydání Kočky mezi holuby uplynulo již více než šedesát let, stále jde o příběh, který lze číst (nebo v našem případě poslouchat) jedním dechem. Na světě není mnoho autorů, jejichž dílo by beze ztráty popularity přežívalo doslova napříč staletími. Agatha Christie ale do tohoto klubu nesmrtelných tvůrců rozhodně patří. A kdo ví, jestli mu dokonce nepředsedá?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočka mezi holuby (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

Napsat komentář