Očima a ušima i o prázdninách

kniha-nahled
Teprve se chystáte na dovolenou a ocenili byste tip na audioknihu, která by vám zkrátila dlouhou cestu? Nebo naopak už máte volno za sebou a rádi byste si zpříjemnili rutinu všedních dnů nějakým silným příběhem? Pak tu pro vás opět máme souhrn krátkých recenzních postřehů, které vám s výběrem pomohou.

Pokud jste nečetli román francouzského autora Timothéa de Fombella Tobiáš Lolness, pak máte jedinečnou šanci zaposlouchat se do příběhu mrňavého človíčka v podání předních českých herců. Něco málo přes čtyři hodiny dramatizovaného poslechu je sice určeno primárně dětem, ale zaujme celou rodinu. Román vypráví o človíčcích ne větších než pár milimetrů, kteří žijí na stromě. Svornost společenství je narušena, když Tobiášův otec odmítne všem prozradit tajemství pohybu Stínky-berušky, kterou vyrobil pro Tobiáše. Alegorie vypráví nejen o životě, lásce a štěstí, ale i o moci, manipulaci a lži. Děti zaujme dobrodružná stránka příběhu, dospělé až filozofická moudra, která lze uplatnit v běžném životě. A po skončení můžete s dětmi navázat rozhovorem o ničení životního prostředí, strachu z jinakosti a dalších aktuálních otázkách, jimž se pohádkový příběh také věnuje.
Audioknihu Tobiáš Lolness vydalo nakladatelství Radioservis, a pokud nechcete rozšiřovat počet domácích CD, lze si ji i stáhnout z webu Audiotéka.cz.

 

————————————————

 

Ivan Kraus je úspěšným, oblíbeným autorem, kterého není třeba představovat. Jeho knihy o rodině (Má žena a jiné živly), o životě v emigraci (Veřejný písař), politice (Mezinárodní polibky) či o komunikaci (Kůň nežere okurkový salát) jsou plné inteligentního humoru a jejich četba by se měla předepisovat v ordinacích všem sklíčeným lidem. Moc mě potěšilo, že svoji knihu Medová léta, v níž vypráví o svém dospívání a první lásce, načetl též jako audioknihu. Když své texty načte sám autor, který je navíc úžasným vypravěčem, pak není myslím nutné dodávat, že výsledek je skvělý! Nejen, že samotný příběh je zárukou vynikající kvality, ale když se do něj zaposloucháte v podání Ivana Krause, pak máte pocit, že rovnou přes očima vidíte film plný budovatelských veršů a mladického snění.
Máte-li před sebou čtyřhodinovou cestu, určitě si Medová léta, ať již v podobě CD z Radioservisu či stažitelné nahrávky z Audiotéka.cz, pusťte. A máte-li cestu delší, klidně si ji můžete pustit víckrát za sebou. Rozhodně neusnete, jen hrozí nebezpečí, že se i v zácpě na D1 budete usmívat, nebo dokonce smát nahlas!

 

————————————————

 

S Timem Weaverem jsem se osobně setkala, když knihu Muž bez minulosti představoval na pražském knižním veletrhu Svět knihy 2019. To už jsem měla poslechnuté jeho dva případy (Zlomené srdce a Ztracený) v podání Igora Bareše, takže jsem tušila, s kým mám tu čest, a už cestou domů jsem se do jeho novinky ponořila. Případy Davida Rakera nejsou tradičními detektivkami, protože David Raker není opravdový kriminalista. Je bývalý novinář (stejně jako jeho autor) a zabývá se pátráním po pohřešovaných osobách. Kde si policie neví rady a nenalézá žádné stopy, tam nastupuje Raker a intuitivně se mu daří najít nitky, které vedou k cíli. Nezřídka (tedy spíš vždycky) jde při jeho pátrání o život a o zvraty není nouze.
Tentokrát však má před sebou muže, který neví, kdo a je a odkud pochází. Našli jej polomrtvého na pobřeží a to, že trpí amnézií, jej trápí. Chce, aby David Raker našel jeho minulost. Jaká však je? Kam pátrání Rakera zavede? A půjde mu opět o život? Proč je někdy lepší na minulost zapomenout? Začtěte se do napínavého dobře vyfabulovaného příběhu a budete žasnout stejně jako já, jak autor z malého semínka nechává vyrůst košatý příběh plný nástrah a nebezpečí. Případy Davoda Rakera vydává v českém překladu Alžběty Lexové nakladatelství Mystery Press.

 

————————————————

 

Nakladatelství Mystery Press se však nespecializuje jen na překladovou thrillerovou literaturu. Naopak se snaží českým čtenářům představovat i nové české autory. Jedním z nich je i Vilém Křížek. Jeho prvotina Smrt má vůni inkoustu právem obdržela Cenu Jiřího Marka pro nejlepší českou detektivku, ale současně také Cenu Egona Ervína Kische pro nejlepší historický román. Jak je to možné? Vilém Křížek se totiž pustil do psaní historických detektivek a po vzoru A. C. Doyla přivedl na svět geniálního soukromého detektiva obdařeného nezvyklým nadáním. Nejde o schopnost dedukce, jako u Sherlocka Holmese, ale o neobyčejně citlivý čich. Divíte se, jak může něco takového pomáhat při odhalování pachatelů trestných činů? Ale vždyť i dnes je možné pachatele usvědčit na základě pachových stop!
Eliáš Sattler má navíc také svého Dr. Watsona, jen se jmenuje Adam Křížek a je novinář. Shoda příjmení s autorovým není čistě náhodná, údajně jde o autorova dědečka. Děj románů Viléma Křížka se odehrává před začátkem první světové války v Praze a čtenář má tak šanci nahlédnout do života Čechů i Němců před rozpadem monarchie. V románu Strach za oponou hledá Sattler člověka, který škodí v německém divadle. Zprvu jde jen o drobnosti, pak se přidají útoky na protagonisty, vydírání a na konec i vražda! Román vcelku rychle odsýpá a připomíná klasické detektivky z pera Agathy Christie, což je u současného autora milé překvapení. Rozhodně si nenechám ujít další pokračování.

 

————————————————

 

Pokud máte chuť na trochu romantiky, ale současně vás baví složitější příběhy, pak byste měli využít příležitost, kterou nakladatelství Fragment nabídlo vydáním audioknižní podoby románu Dopisy, které nikdo nečetl Iony Greyové. Nejen, že se dozvíte něco z historie (jedna dějová linka vede až do roku 1942), ale prožijete dobrodružné pátrání skoro o sedmdesát let později. Moc se mi líbilo proplétání dvou časových linek a užívala jsem si i dvojí romantiku, kterou autorka do děje vetkla. I když mi to trochu připomínalo děj románu Dopis, nebylo to totéž. A v audioknižní podobě v podání Andrey Elsnerové a Marka Holého mi připadalo, že postavy úplně ožívají. Pokud nevíte, zda dát přednost čtení či poslechu, tak já hlasuji pro druhou možnost – u té totiž můžete brečet bez nebezpečí, že si promáčíte stránky. Dojemné osudy hlavních protagonistů – válečného letce, mladinké manželky vikáře, ale také současných outsiderů, které svede dohromady pátrání – vás totiž dostanou. Nezapomeňte si přibrat k poslechu krabici s kapesníky!

 


Vybrali byste si dnes některý titul na dovolenou? Co zaujalo vás?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTobiáš Lolness (audiokniha)

Fombelle, Timothée de

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeMedová léta (audiokniha)

Kraus, Ivan

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeMuž bez minulosti

Weaver, Tim

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeZtracený
Audiokniha

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2019

zobrazit info o knizeZlomené srdce
Audiokniha

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2018

zobrazit info o knizeStrach za oponou

Křížek, Vilém

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeDopisy, které nikdo nečetl (audiokniha)

Grey, Iona – Elsnerová, Andrea

Fragment, 2019

Napsat komentář