Knižní dárky na poslední chvíli

vanoce
Sháníte dárky na poslední chvíli? Štědrý den je už zítra! Zbývá vám jen několik hodin, abyste pořídili vše, co ještě potřebujete. Naštěstí vám přinášíme tipy na knihy z různých žánrů, ze kterých vyberete vhodný dárek pro kohokoli! 

Kniha Nagori japonské autorky Rjóko Sekiguči potěší všechny, kteří mají rádi téměř filozofické úvahy na různá témata. Ponořte se do textu o pomíjivosti a zamyslete se třeba nad tím, co přesně znamená výraz „sezónní“.

Nagori je japonský výraz, doslova „stopy vln“, vyjadřující nostalgii z loučení, zejména zármutek, že určitá roční doba končí. Krátký text o pomíjivosti, zmiňující japonské poetické i kulinární umění, je zamyšlením nad naším vztahem k času, fascinující je v tomto ohledu srovnání japonského a evropského vnímání včetně jistého přesahu do politiky. Ve skutečnosti však původně šlo také o pozvánku pro stipendisty, kteří s autorkou sdíleli roční pobyt v římské Villa Medici, na večeři o jednom stu ingrediencí, kterou pro ně autorka v souvislosti s úvahami o ročních obdobích připravila.

Nagori

Autorka: Rjóko Sekiguči
Přeložila: Helena Beguivinová

Počet stran: 126
Vazba: brožovaná
Formát: 111×178 mm
ISBN: 978-80-257-3853-5
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Nagori vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pokud jde o roční období, všichni máme poněkud sektářský sklon uvažovat pouze na základě své osobní zkušenosti. V tomto ohledu se ostatně na sebemenší změny aklimatizujeme jen velmi těžko. Není vzácné potkat přistěhovalce, který se po léta potýká s ročními obdobími země, kde žije. Dokonce aniž bychom opustili zemi, kde jsme se narodili, mnohdy se nám stýská po kraji, odkud pocházíme a který jsme opustili například kvůli zaměstnání. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Rjóko Sekiguči je japonská básnířka a překladatelka (ročník 1970), vystudovala žurnalistiku, z lásky k francouzské kuchyni si přibrala i studia francouzštiny, na Sorbonně se pak věnovala dějinám umění a od roku 1997 žije v Paříži, kde působí na INALCO (Národní ústav orientálních jazyků a civilizací). Své knihy píše japonsky i francouzsky. Jejím koníčkem jsou kuchařky, vaření a vztah k jídlu. V roce 2013 získala roční pobytové stipendium Francouzské akademie v Římě s projektem nazvaným „Mumie a jiné organické stopy – tělesné archivy a znovu vytvořený čas.“ Z onoho pobytu pochází i knížka nazvaná Nagori.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Anna Dorňáková svou knihou Hledání Olivera Phillipse osloví příznivce české prózy. Nahlédněte do komplikovaných životů hlavních hrdinů Olivera a Agáty.

Jednoho dne se Oliver probudil na pustém ostrově. A Agáta zase v rozpadajícím se domě. Jak se to stalo? Rozhodně ani jeden z nich o něco podobného nestál. Mohou uniknout? A kde je ta spřízněná duše, na kterou zřejmě všichni čekají?
Oba hlavní protagonisté příběhu pohybují ve spleti svých představ, nočních můr a drobných rodinných křivd, z níž se nemohou vyprostit. Ústředním tématem knižního debutu
Anny Dorňákové je neschopnost sdílet vlastní pohled na realitu s druhým člověkem.

Hledání Olivera Phillipse

Autorka: Anna Dorňáková

Počet stran: 98
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-391-2
Doporučená cena: 257 Kč

Knihu Hledání Olivera Phillipse vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Ženy, které baví příběhy o mezilidských vztazích, by si měly přečíst psychologickou novelu Kočka na křižovatce od Pavly Trnkové.

Kolik šancí, životů a světů potřebujeme, abychom našli ideálního partnera? Co všechno musíme opustit, pochopit a přijmout, než dozrajeme a vydáme se po vlastní cestě?
Psychologická novela s magickými prvky Kočka na křižovatce je sondou do nitra ženy a její touhy po ideálním manželství. Ústředním tématem je nesvoboda v partnerském soužití. Manipulace, ponížení, vzestupy, naděje… a vedle toho i cosi člověka přesahujícího.
Emílie se při návštěvě přátel stává ve svém vlastním domě terčem nechutného žertu. Zdá se, že níž už se v domácí hierarchii dostat nemůže, není ale jisté, zda ji tato epizoda opravdu donutí řešit neblahou životní situaci. Naštěstí se na zahradě nečekaně objeví malá zatoulaná kočka Laura a začnou se dít podivné věci; propojí se paralelní světy a sny se stanou realitou.
Kniha odhalující složitosti mezilidských vztahů je věnována těm, kdo mají smysl pro nadsázku a věří, že ztráta nemusí nutně znamenat prohru.

Kočka na křižovatce

Autorka: Pavla Trnková

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-88372-37-0
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Kočka na křižovatce vydalo nakladatelství Milan Hodek.

Ukázka z knihy

Emílie se ovládne a neodpoví. Napjatě sleduje, jak prochází předsíní a míjí kabelku, ve které je telefon. Sotva za ním zaklapnou dveře, vběhne do předsíně, vyloví telefon a vymaže fotky chaty, které pořídila dnes v podvečer. Hodí telefon zpět do kabelky a pro jistotu s ní zatřese. Vrátí se do kuchyně, vyndá maso z mrazáku, vloží do mikrovlnky. Nachystá si olej, sůl, koření. Přičichne k citronovému pepři. Jak snadné by bylo ho otrávit. Každý večer trocha… Čeho vlastně? Co by vymyslela Agatha Christie? (str. 10)

O autorce

Pavla Trnková se narodila v Třinci a dětství strávila v Beskydech. Vystudovala v Olomouci na Filosofické fakultě a po několika pobytech v zahraničí zakotvila v Říčanech u Prahy. Vyučuje francouzštinu a mimo to lektoruje kurzy tvůrčího psaní. Píše prózu, ale také poezii a písňové texty.
V roce 2019 debutovala ve sbírce povídek Rodoklamy. Nyní se představuje jako autorka psychologické novely Kočka na křižovatce. V současné době připravuje knihu humorných povídek s pracovním názvem Rodoklady, kde se na rodinu a vztahy v ní dívá méně kritickým pohledem.
Je hrdou matkou třech dospělých dcer a má ráda šansony, Bretaň a Madeiru.
Přečtěte si více i na autorčiných stránkách

————————————————

Ženy a dívky, které chtějí mít přehled o svých každodenních plánech určitě ocení krásný diář. Vybrat můžete třeba A Cup of Style 2023 od bloggerek Lucie Gránové a Nicole Sestak.

Oblíbený diář pro rok 2023 od Lucie a Nicole z blogu A Cup of Style se vejde do každé kabelky, a přesto nabízí spoustu možností pro plánování úkolů, povinností i volnočasových aktivit. Nabízí mimo jiné do listy, plánovače a další vychytávky. O obálku a ilustrace se tentokrát postarala Anna Vančurová. Diář má jako vždy praktickou gumičku.

A Cup of Style: Diář 2023 (A5)

Autorky: Lucie Gránová a Nicole Sestak
Ilustrátorka: Anna Vančurová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-276-0451-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu A Cup of Style: Diář 2023 (A5) vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 diar-a-cup-of-style-ukazka

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorkách

Sestry Lucie Gránová a Nicole Sestak odmalička dělají všechno spolu. Když před víc než desetiletím objevily možnost založit si blog, nenapadlo je, že by se mohly dostat takhle daleko. Tehdy psaly internetový deníček pro pár lidí z okolí. Jak dospívaly a měnily se jejich zájmy, promítalo se to i na jejich blogovacích aktivitách. V roce 2009 se rozhodly zkusit psát blog o svém osobním stylu v oblékání. Lucka založila A Cup of Style a Nicole vlastní blog s názvem Let it inspire you. Po chvíli se ale rozhodly spojit síly a blogovat společně. Ukázalo se to jako skvělý nápad, protože to mnohem víc baví jak je, tak čtenáře. V létě roku 2014 ke svým článkům přidaly videa a založily si YouTube kanál. K módním tématům se přidalo i cestování, jejich zážitky, a celkově se více vyprofilovaly do A Cup of Style, jak ho znáte nyní. Jejich hlavním cílem je předávat sledovatelům pozitivní energii, inspirovat je k tomu, aby šli za svými sny, zkoušeli nové věci a byli sami sebou. Zní to možná trochu jako klišé, ale podle nich je i to někdy potřeba! Kromě diářů stojí například za knihou Móda, krása a životní styl či Deset let se ségrou.

Zdroj informací: acupofstyle.com

————————————————

Pokud někdo z vašich blízkých vyhledává v knihách LGBT tematiku, obdarujte ho románem Počkej na moře Veroniky Opatřilové.

„Co jiného je život než sérií okamžiků, které znamenají věčnost?“
Milostný gay příběh z Anglie 60. let pojednávající o křehkosti lidských vztahů, o životních volbách a odvaze jít si za svým. O okamžicích, které by mohly trvat věčnost.
O tom, že chceme někam patřit, a o tom, jak poznáme, že jsme nepřiplavali na špatný břeh, kde nás čeká jen konec.
Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil semestr studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od desítky výměnných studentů ze Švédska, kteří se v 60. letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat, a mezi oběma muži propukne vášnivá milostná aféra, která má navzdory uvolněné atmosféře a proměnlivé době šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy.
Počkej na moře je komorním příběhem o přitažlivosti a oddanosti, zkoumající hloubku lidské duše na pozadí bouřlivých šedesátých let v Anglii.

Počkej na moře

Autorka: Veronika Opatřilová

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-548-4
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Počkej na moře vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Mohlo by to tak zůstat už napořád. Ty a já a brightonské molo za brzkého rána, velcí šedobílí racci kroužící nad našimi hlavami. „Mohlo by to tak už zůstat,“ řeknu, ale je to spíš otázka než konstatování. Nevím, co odpovíš, možná vůbec nic.
Ležím na zádech a hlavou se opírám o tvoje břicho, ty ležíš na písku a díváš se do nebe, prsty mi nezúčastněně projíždíš ve vlasech. (str. 163)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Spisovatelku a překladatelku Veroniku Opatřilovou (1986) nikdy nebavila škola, ale bavily ji jazyky, proto studovala španělštinu. Nakonec ji však natolik okouzlilo Švédsko, kde žila, že se stala překladatelkou ze švédštiny. Píše skoro pořád, občas fejetony, někdy povídky a hodně romány. V roce 2021 vyšla její knižní prvotina Ostrov žije, magický příběh o ostrově proměněném v divočinu. Miluje pečení a vůni kardamomu, chodí do lesa, běhá, hodně čte, vykládá tarot a snaží se pěstovat bylinky. Je feministka, queer a empat. Za nejlepší místo pro život považuje ostrov, protože kamkoliv se tam člověk podívá, uvidí moře.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

Přečtěte si také autorčin příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

————————————————

Následující kniha od Yotama Ottolenghiho zaujme milovníky jídla. Pozvedněte jejich kuchařské umění na vyšší úroveň a pořiďte jim kuchařku Extra dobré věci, v níž hraje hlavní roli zelenina.

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra“ – omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty. V knize Moje milovaná spíž jsme vás pobízeli, abyste podnikli nájezd na poličky ve spíži, zkoumali zásoby v chladničce a spotřebovali to, co máte doma. Doplňkem k ní je kniha Extra dobré věci, která s ní dokonale souzní: zaměřuje se na naplňování poliček a chladniček podle přání vašeho srdce. Doufáme, že při tom zároveň vzniknou samé extra dobré věci – pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Autoři: Noor Muradová a Yotam Ottolenghi
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 256
Vazba: vázaný blok
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-276-0509-5
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

extra_dobre_veci_ukazka

Prohlédněte si i další ukázkové recepty.

O autorovi

Yotam Ottolenghi je uznávaný britský šéfkuchař, který se narodil v izraelském městě Jeruzalém. Je držitelem James Beard Award za knihu o mezinárodní kuchyni. Vystudoval v Tel Avivu současnou literaturu, od roku 1997 žije ve Velké Británii, kde se věnuje vaření, psaní článků, kuchařek a provozuje vlastní restauraci. Účinkoval také v několika televizních pořadech, zachycujících jeho kulinářské cesty po Evropě, Africe nebo Asii. Většinu svého času tráví vytvářením nových receptů a jejich testováním, ve volném čase se Yotam Ottolenghi věnuje cvičení pilates. K jeho známým kuchařkám patří např. knihy Ottolenghi Testovací kuchyně: Moje milovaná spížChuťSladkéSimpleJeště více hojnostiJeruzalém nebo základní Kuchařka.

Zdroj informací: Megaknihy.cz

————————————————

Na závěr tu máme tip pro muže i ženy, kteří by se rádi naučili fotografovat zvířata a rostliny. Český fotograf Jan Štěpnička sepsal několik užitečných rad a výsledkem je kniha Fotografujeme přírodu.

Chcete umět fotografovat zvířata a rostliny přímo v přírodě? K tomu vám pomůžou rady od českého fotografa přírody Honzy Štěpničky!

100 úžasných fotografií, na které se hezky dívá, ale to není vše. U každé fotografie najdete příběh, který se za pořízením snímku skrývá, a také popis nastavení, jež autor použil. Dozvíte se tak něco o fotografovaném objektu, o tom, jak byl vyfotografován, a také o tom, jak to celé probíhalo.
Kromě těchto podařených snímků, jsou v knize i ty o něco méně povedené, díky kterým se můžete v budoucnosti vyhnout stejným chybám.
Fotografie jsou rozděleny do pěti kapitol podle zařazení objektu – savci, ptáci, plazi a obojživelníci, rostliny a hmyz. V šesté, poslední kapitole, najdete rady a tipy na úpravy v postprocesu.

Fotografování přírody se může zdát složité a nudné, ale opak je pravdou, když víte, jak na to. Nejdříve si užíváte nádherné přírody, pak už jen obdivujete úchvatné fotografie české fauny a flóry.

Fotografujeme přírodu

Objektivem Honzy Štěpničky
Autor: Jan Štěpnička

Počet stran: 228
Vazba: brožovaná
Formát: 200×200 mm
ISBN: 978-80-7413-530-9
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Fotografujeme přírodu vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Fotografujeme_prirodu_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Milovník přírody a amatérský fotograf Jan Štěpnička se narodil v Karlových Varech roku 1972 a od roku 1982 žije v Praze. V běžném pracovním životě tráví čas za volantem nákladního automobilu. Většinu volných chvil tráví v přírodě s dalekohledem na krku a fotoaparátem přes rameno. Fotografování přírody se věnuje od roku 2011. Velkými vzory mu jsou fotografové přírody Rostislav Stach a Petr Bambousek. Za jedenáct let fotografování pořídil mnoho fotografií živé přírody, o některé z nich by se rád podělil se čtenáři v knize Fotografujeme přírodu, jež je jeho prvotinou.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vybrali jste knižní dárek? Napište nám!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNagori

Sekiguči, Rjóko

Argo, 2022

zobrazit info o knizeHledání Olivera Phillipse

Dorňáková, Anna

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeKočka na křižovatce

Trnková, Pavla

Milan Hodek, 2022

zobrazit info o knizeA Cup of Style: Diář 2023 (A5)

Gránová, Lucie – Sestak, Nicole

Slovart, 2022

zobrazit info o knizePočkej na moře

Opatřilová Veronika

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeOttolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Muradová, Noor – Ottolenghi, Yotam

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeFotografujeme přírodu
Objektivem Honzy Štěpničky

Štěpnička, Jan

Zoner Press, 2022

Napsat komentář