Pojďte, děti, za pohádkou…

DetiCtou
Středeční knižní tipy jsou ve znamení pohádek. Nejmenší děti určitě potěší malované čtení, malé školáky Pohádky z lesa či nové příběhy známé pavoučí rodinky. A starší děti se mohou začíst do dalšího dobrodružství pandích sourozenců!

Advent se nezadržitelně blíží a my pro vás máme tip, jak si čekání na Ježíška zpříjemnit – Pohádkami od Ježíška z pera Lenky Rožnovské. Místo některých slov najdete v textu malované obrázky, takže můžete do čtení zapojit i menší děti.

Mámo, táto, děti, než usednete ke štědrovečernímu stolu a než vás navštíví Ježíšek, pojďte se společně těšit z adventního každodenního čtení a povídání si. Rodiče čtou slova pohádky a děti, které ještě neznají písmenka, mají za úkol „přečíst“ obrázek. Moudří rodiče najdou v pohádkách niť, kterou mohou začít vyšívat do duší svých ratolestí květy morálního dobra. Vždyť taky od koho jiného by se dítě mělo dozvědět, že krást a lhát se nemá, že zahálka plodí závist a že láska a dobro jsou vzácnější než pozlátko slávy a peněz.

Pohádky od Ježíška

Malované čtení
Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrátorka: Andrea Popprová

Počet stran: 132
Vazba: vázaná
Formát: 183×183 mm
ISBN: 978-80-7684-000-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Pohádky od Ježíška vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

pohadky_od_jeziska_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Lenka Rožnovská je učitelka a spisovatelka. Vystudovala obor český jazyk a občanská výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Nyní učí na Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Odrách. Píše pohádky do časopisu Sluníčko. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Přečtěte si ukázky z některých jejích dalších knížek: Smíchula čaruje, Ty, ty, ty, Matyldo!, Kocour JosefKubík ŠikulíkPanenka BáraVeronika zlobidlo nebo třeba Školačka Kristýnka.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorce

Andrea Popprová je malířka a restaurátorka. Výtvarné umění studovala na střední výtvarné škole na Hollarově náměstí v Praze a na AVU, obor grafika, malba a restaurování. Po ukončení studia se věnovala volné tvorbě, restaurování a tvorbě faximilií středověkých rukopisů. Má tři syny a život s nimi ji přivedl k tvorbě dětské ilustrace, která ji vždy lákala. Od roku 2003 spolupracuje s dětským časopisem Sluníčko v tvorbě ilustrací a vystřihovánek. V tomto období také začaly vznikat její dětské knížky. První autorskou knížkou, kterou napsala i ilustrovala, je Tajemství permoníků. Pokusila se zde skloubit text s různými úkoly, doplňovačkami, labyrinty a obrázky, tak aby byl přitažlivý právě pro malé předškoláčky i začínající čtenáře. Dalšími autorskými knížkami, kde je text propojený úzce s ilustracemi, jsou Čekání na Vánoce, Jaro je tu!Pavoučí prázdniny a Malované příběhy.

Zdroj informací: andreapopprova.com

————————————————

Jaké pohádky šeptají stromy ptáčkům? Lenka Jakešová vás prostřednictvím knihy Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají zavede mezi stromové víly a skřítky.

V dutině staré břízy se uhnízdili dva strakapoudi, kteří každý den létají ze stromu na strom a pomáhají jim zbavit se škůdců a bolístek. Za odměnu jim vyléčené stromy vyprávějí pohádky o stromových vílách a skřítcích.
Rádi byste se dozvěděli, proč jsou javorové listy na podzim nejkrásnější, jak je možné, že jsou plody tisu jedovaté, nebo komu měly lískové oříšky udělat radost? Tak se pohodlně usaďte a zaposlouchejte se do šepotu stromů…

Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají

Autorka: Lenka Jakešová
Ilustrátorka: Dagmar Medzvecová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-3483-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 pohadky_z_lesa_co_si_stromy_septaji_ukazka

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Lenka Jakešová se narodila v roce 1966 ve Frýdlantě v Čechách. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Liberci. Od ukončení studia do roku 2007 pracovala jako učitelka v MŠ ve Frýdlantě v Čechách, kde dlouhá léta vedla pěvecký sbor Vlaštovky. Od roku 2007 pracuje spolu se svým manželem v oboru geodézie. Na mateřskou školu ale nezanevřela. Nyní v Hejnicích vede pěvecký sbor Zvoneček. Navštěvuje mateřské centrum Mateřídouška, taktéž v Hejnicích, kde hraje a zpívá maminkám a jejich malým ratolestem.
V roce 2018 vydala zpěvník pro děti od předškolního do mladšího školního věku Písničky pro děti. Kniha Kamarádi na výletě je autorčina pohádková prvotina, která je doplněná písničkami vhodnými pro děti předškolního věku. Dále napsala Pohádky z lesa či Neuvěřitelná dobrodružství se Snovíkem.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Dagmar Medzvecová je ilustrátorka, kreslířka, spisovatelka a máma dvou holčiček. Svoji tvorbu věnuje především dětem. Nechává štětce, pastelky a grafické pero utvářet fantaskní světy plné pohádkových postav, lesních víl, skřítků, zvířat a přírody. Narodila se v roce 1986 v malém městě Stod v západních Čechách a v současné době žije se svojí rodinou v Praze. Malování, kreslení a psaní ji baví od dětství – nevynechala snad jedinou výtvarnou soutěž. Přestože je jejím vzděláním knihovnictví a informatika (tomuto oboru se věnovala jak na střední, tak vysoké škole), po několika letech práce ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a následné práce v soukromém sektoru se vrátila ke své největší lásce – k pastelkám, štětcům a psacímu peru. Spojení knih a obrázků je pro ni tou nejhezčí možnou kombinací a inspirací jsou jí její dvě malé dcerky. Svými texty a obrázky pravidelně přispívá do dětského časopisu Dráček. Je autorkou několika knih, např. Tajná kouzla skřítka SedmikvítkaDobrodružství školní aktovky, Na výletě v raketě, Pecivál domácí je hrdinou léta, Dva netopýři na talíři a Kniha skřítků náladovníčků.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Už potřetí se můžete setkat s pavoučí rodinkou Websterových. Jaká dobrodružství jednotliví členové prožijí tentokrát? Nenechte si ujít rovnou šest nových příběhů!

V rohu výtahové strojovny bydlí pavoučí rodinka Websterových – školačka Lili, její starší brácha Hugo, máma Alma, táta Walter, babička Matilda a děda Rafael. V šesti nových příbězích zažije pavoučice Lili znovu mnoho dobrodružství. Stane se velitelkou výletu, při kterém si chce s celou rodinou venku na dvoře pouštět draka, a přijde na to, jak je těžké něčemu velet a nést za pohodu všech zodpovědnost. Na muší farmě se s kamarádkou Emou pustí do skutečné práce a zjistí, že to není jen tak. Koná se pavoučí talentová soutěž a Lili pochopí, že stát se hvězdou chce velkou odvahu. A jak dopadne molovačka neboli lov molů, kam „muži“ v rodině poprvé vezmou i Lili? Skutečně překvapivě. Do třídy malých pavouků přijde zvláštní, jinak vypadající pavoučice od Velké louže a příběh postupného pochopení její odlišnosti začíná. Na závěr děda s babičkou pomáhají Lili řešit nepromyšlenou akci, která hrozí velkým průšvihem. Takže – ve výtahové šachtě to prostě žije!

Websterovi 3

Nejpevnější síť je tvoje rodina
Autoři: Vanda Rozenbergová, Katarína Kerekesová, Anna Vášová, Zuzana Dzurindová, Peter Nagy, Zuzana Križková, Juraj Raýman
Ilustrátor: Boris Šima
Přeložila: Radka Svobodová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-276-0356-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Websterovi 3 vydalo nakladatelství Slovart.

Doporučujeme

Seznamte se i s dalším vyprávění o známé pavoučí rodince!

Ukázka z knihy

websterovi_3_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Vanda Rozenbergová vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě UK v Bratislavě, žije v Prievidzi, pracuje jako bibliografka v Hornonitrianské knihovně v Prievidzi a maluje obrazy na sklo. Je trojnásobnou finalistkou soutěže Poviedka (2001, 2005, 2006).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A těšit se můžete i na druhé pokračování série Erin Hunterové, která vypráví o třech pandích sourozencích. Bambusovou říši se jim před potopou snad podařilo zachránit, ale nyní budou muset odhalit zrádce ve vlastních řadách…

Tři malé pandy jsou předurčeny stát se zachránci Bambusové říše rozvrácené po velké povodni.
Největší voda sice ustoupila, ale Sosna, Rosa a Duch musí čelit snad ještě většímu nebezpečí – zrádci ve svých řadách, který dokáže pandami obratně manipulovat. Podaří se jim přesvědčit ostatní, že Soumrak z Hlubokého lesa není ten pravý vůdce?
Další dobrodružství od
Erin Hunterové, autorky úspěšných sérií se zvířecími hrdiny.

Bambusová říše 2

Řeka tajemství
Autorka: Erin Hunterová
Přeložil: Matěj Čuchna

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-3408-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bambusová říše 2 vydalo nakladatelství bambook.

Doporučujeme

Tři pandí sourozenci už mají jedno velké dobrodružství za sebou!

Ukázka z knihy

 „Podívej!“ ozvala se Klidná voda, snesla se dolů a přistála na vrcholku vysokého skalního výběžku. Tichý břeh k ní slétl a hlasitě vydechl. Skála byla porostlá mechem a leželo na ní jejich staré hnízdo: pohodlný kruh spletený z větví, bambusových třísek a mechu. Tichý břeh se nechápavě rozhlédl. Jak se mohlo dostat takhle daleko od vody? Teprve po chvíli mu to došlo – hnízdo se nikam nepohnulo, to řeka! „Břehu,“ hlesla Klidná voda. „Potopa konečně ustupuje!“
Tichý břeh seskákal po skále dolů. Opodál trčel z řeky pokroucený starý strom, který byl předtím celý ponořený pod vodou, větve měl stále pokryté řasami. Z písečných nánosů vedle něj už vyrážel malý bambusový výhonek s jediným zeleným lístkem. Slunce svítilo, vysušovalo mokré kameny a jeho paprsky se odrážely od říční hladiny. I proud se zdál být mírnější než dříve. Po břehu poskakovali další ptáci a zvědavě klovali do měkké půdy. Nad jejich hlavami přelétávaly z větve na větev dvě poletuchy a vzrušeně na sebe pískaly.
„To je skvělé,“ zvolala Klidná voda nadšeně. „Všechno bude zase jako dřív!“
Společně na chvíli sklonili hlavy, pak se rozdělili a vydali se hledat vhodné místo pro stavbu nového hnízda. Tichý břeh brzy našel stinný kout v nových mělčinách, kde řeka narážela na velký hladký bílý balvan. (str. 10)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Erin Hunterová je umělecký pseudonym amerických autorek Kate Caryové, Cherith Baldryové, Gilian Philipové, Tui Sutherlandové, Victorie Holmesové, Inbali Iserlesové a Rosie Bestové. Společně píší fantasy série o zvířatech Zákon smečky (Survivors), Kočičí válečníci (Warriors) a příběhy medvědích hrdinů Seekers.

Zdroj informací: warriorcats.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky od Ježíška
Malované čtení

Rožnovská, Lenka

Triton, 2022

zobrazit info o knizePohádky z lesa – Co si stromy šeptají

Jakešová, Lenka

bambook, 2022

zobrazit info o knizeWebsterovi 3
Nejpevnější síť je tvoje rodina

Rozenbergová, Vanda

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeBambusová říše 2
Řeka tajemství

Hunterová, Erin

bambook, 2022

Napsat komentář