Zábavné obrázkové čtení pro nejmenší čtenáře

malovane4
Nejmenším dětem, které navštěvují teprve mateřskou školu, rodiče obvykle ukazují v knihách obrázky nebo jim předčítají pohádky. Znáte knihu, v níž budete číst nejen vy, ale i vaše děti, které to ještě neumějí? Ne? Tak se nechte inspirovat mou recenzí.

Publikace Malované příběhy už svým názvem napovídá, že v ní najdete nejen příběhy, ale i obrázky. Autorkou a ilustrátorkou v jedné osobě je Andrea Popprová. Její jméno zná každý, kdo si občas přečte časopis Sluníčko. Malované čtení v něm tvoří pravidelnou rubriku. Obsahem knihy je právě výběr příběhů, jež v tomto dětském časopise vycházely. Publikaci letos vydalo nakladatelství Mladá fronta.

V knize najdete celkem třicet krátkých dvoustránkových příběhů. Každý z nich je psaný velkým barevným tiskacím písmem. Text je prokládán velkým množstvím obrázků. Dospělý čtenář čte napsaný příběh a dítě místo vyobrazeného obrázku říká správné slovo. Tím vlastně doplňuje větu a stává se skutečným čtenářem. Za velmi důležité považuji to, že obrázky jsou srozumitelné, jednoduché a hlavně jednoznačné – čert vypadá jako čert, vodník jako vodník.   Ilustrace, u níž je zapotřebí podrobnější specifikace (např. vrátný, Hejkal, trilobit či mléčné karamelky), jsou doplněny popiskem. Nemůže se tak stát, že rodič, který s dítětem text čte, použije nesprávný termín.

Na děti čekají vyprávění pohádková i z běžného života. Z pohádkových bych jmenovala Šípkovou Růženku, O perníkové chaloupce nebo Strašidelný mlýn. Děti se v nich dostanou do pohádkového světa a setkají se s mnoha nadpřirozenými bytostmi, jak už tomu v pohádkách bývá. Příběhy z běžného života jsou naplněny poučením, podaným formou pohádkového vyprávění. Například v příběhu nazvaný Bolavé bříško se malí čtenáři seznámí s tříděním odpadu, v příběhu Zatoulaný kocourek se vypraví k veterináři a v poutavém vyprávění Prstem po mapě se mohou naučit nejčastější symboly používané v mapách.

Kromě příběhů čeká na děti spousta hádanek a zábavných úkolů. Knihu bych proto doporučila nejen rodičům k předčítání či společnému čtení s dítětem, ale i k samostatnému čtení začínajícím čtenářům. Vhodná je dokonce i ke společnému „čtení“ s dětmi, které se teprve učí mluvit. Těm se bezpochyby zalíbí krásné ilustrace a rozšíří si svou slovní zásobu o další nová slovíčka.

Andrea Popprová je autorkou mnoha dětských publikací. Na našich stránkách si můžete přečíst například recenzi na její knihu Čekání na Vánoce, která přibližuje spoustu někdy už zapomenutých zvyků a obyčejů. Věřím, že si autorku a její tvorbu oblíbíte stejně jako já a moje děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalované příběhy

Popprová, Andrea

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář