Ukázka z knihy Pohádky z lesa (Lenka Jakešová)

Pohadky z lesa 1
Seznamte se s datlí rodinkou, která žije v dutině starého dubu. Maminka a tatínek přes den léčí stromy a ty se jim odměňují zajímavými příběhy. Večer je poté přeříkávají svým nedávno vylíhnutým ptáčátkům. Díky tomu se dozví – a nejen oni – mnoho věcí o přírodě.

Knihu Pohádky z lesa  autorky Lenky Jakešové
vydalo nakladatelství Grada.

Datlí rodinka

V dutině starého dubu je živo. Nedávno se tu totiž datlí mamince a tatínkovi vyklubala ze čtyř bílých vajíček čtyři malá holátka. Ptáte se, co je to holátko? To je docela malé ptáčátko, které ještě nemá žádná peříčka. Musí si nějakou dobu počkat, než mu narostou, a pak ho budou po celý jeho život hřát a zdobit. Tahle čtyři ptačí miminka budou mít za pár dní černá peříčka a krásnou červenou čepičku. Bude jim to moc slušet. Jako jejich mamince a tatínkovi. Datlí rodiče zrovna teď nejsou doma. Před malou chvilkou odlétli. Starat se o čtyři ptačí miminka totiž není vůbec snadné. Holátka stále dokola volají: „Maminko, tatínku, kde jste? Máme hladová bříška! Rychle, přineste nám něco do zobáčku! Pospěšte si!“ Tihle malí ptáčkové totiž ještě neumí sami létat. Ale nebojte, oni se to za pár dní, až jim narostou peříčka, také naučí. Stejně jako kdysi jejich rodiče.Maminka právě hledá pro své čtyři hladové ratolesti potravu pod kůrou stromů. A už konečně letí! „Děti moje, nebojte, tady jsem. Mám pro vás lahůdku!“ volá už z dálky, aby se děti nebály, že budou mít hlad. Ze zobáčku předá svým miminkům baštu a už zase letí shánět další pochoutky. Co jen se ta maminka nalétá! A tatínek? Ten přiletí za malou chvilku. I on se umí o své čtyři ratolesti dobře starat. A tak teď pilně ťuká do nedalekého stromu, aby pro své dětičky přinesl nějaké ty dobrůtky. A kromě nich také jednu pohádku.

Pohadky z lesa

Tatínek svým dětem vypráví pohádky moc rád. Vždycky když léčí strom od škůdců, poprosí ho, aby mu vyprávěl nějakou pohádku, a potom ji doma převypráví svým holátkům. Dnes tatínek léčí starý modřín na kraji lesa. Jakoupak pohádku mu za to strom na oplátku asi poví? Datlí dětičky se tatínka už nemohou dočkat a celé netrpělivé ho vyhlíží. „Jé, tatínek už letí, hurá! Dostaneme pochoutku!“ volá holátko Jeník, které zvědavě vykukuje z hnízda. „A k pochoutce určitě i pohádku!“ připomene svým bráškům Vilík.„Jaká dnes asi bude?“ přemýšlí Jiřík. „Už se těším!“ pípá i Pepík. Tatínek datel usedá do hnízda a krmí své čtyři nenasytné kluky: „Vezměte si, chlapci moji,“ pobízí je. Ptáčata slupnou dobroty vmžiku. Otřou si zobáčky a hned se ptají: „Co pohádka, tatínku, bude?“ „To víte, že vám nesu i pohádku,“ usmívá se spokojeně datel. „A o čem bude?“ ptá se zvědavý Jeník. „Bude o skřítku Modřulovi,“ odpoví tatínek, „pěkně se usaďte a já vám ji povím.“ „Jé, támhle už vidím maminku! Počkej s pohádkou i na ni,“ škemrá Vilík. „Tak dobře, počkám. Však maminka také ráda poslouchá pěkné pohádky,“ souhlasí tatínek, a tak všichni chviličku počkají, než maminka dolétne do hnízda. Nejprve rozdá dětem do zobáčků pochoutky a pak tatínek spustí: „Maminko, posaď se, povím vám všem pohádku o skřítku Modřulovi.“ Všichni se v hnízdečku pohodlně usadí a napnutě čekají, až tatínek začne vyprávět.

——————–

Nezapomeňte si přečíst další ukázku.

——————–

O autorce

Lenka Jakešová se narodila v roce 1966 ve Frýdlantě v Čechách. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Liberci. Od ukončení studia do roku 2007 pracovala jako učitelka v MŠ ve Frýdlantě v Čechách, kde dlouhá léta vedla pěvecký sbor Vlaštovky. Od roku 2007 pracuje spolu se svým manželem v oboru geodézie. Na mateřskou školu ale nezanevřela. Nyní v Hejnicích vede pěvecký sbor Zvoneček. Navštěvuje mateřské centrum Mateřídouška, taktéž v Hejnicích, kde hraje a zpívá maminkám a jejich malým ratolestem. V roce 2018 vydala zpěvník pro děti od předškolního do mladšího školního věku Písničky pro děti, které se dočkalo dvou pokračování. Kniha Kamarádi na výletě (naše ukázka) byla autorčina pohádková prvotina a je doplněná písničkami vhodnými pro děti předškolního věku.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky z lesa

Jakešová, Lenka

Grada, 2020

Napsat komentář