Ukázka z knihy Kubík Šikulík (Lenka Rožnovská)

Lenka Roznovska_Kubik Sikulik
Kubík Šikulík je šikovný malý vynálezce, jehož kouzelné pohádkové příhody má na svědomí oblíbená autorka Lenka Rožnovská. Veselou knížku nejen pro začínající čtenáře obohatila krásnými ilustracemi Zdeňka Študlarová.

Přinášíme vám ukázku z knihy Kubík Šikulík, kterou vydalo
nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

 

Předmluva
Ahoj děti, dovolte, abych se představil. Jmenuji se Kubík Šikulík. Možná už jste mě potkaly v dětském časopisu. Teď jsem tu ale pro vás v téhle báječné knížce, abych vám pomohl se čtením a abyste se přesvědčily, že si své jméno opravdu zasloužím. Přečtěte si o mých vynálezech a poznáte, že se jen tak nevychloubám.

Kubík Šikulík a aktovka samochodka
Kubík Šikulík je malý šikovný kluk. Vymýšlí, vynalézá, kutí a vyrábí. To všechno on dovede. Zrovna nedávno si vyrobil aktovku samochodku.
„Honem, Kubíku, nelelkuj, a hybaj do školy,“ netrpělivě přešlapovala aktovka a rozhlížela se po pokoji. „Kdepak máme učebnice, sešity a penál? Vstávat, odnesu vás do školy!“
Učebnice matematiky do aktovky nakráčela důstojně jako vážený pan profesor. Čítanka do ní rošťácky hupsla. Penál se pomaloučku loudal, měl nějak nadité břicho.
„I co to vidím?“ povšimla si jeho bříška aktovka samochodka. „Pane penál, vy jste se dnes moc nasnídal!“
„Kdepak, nenasnídal,“ zabručel penál, „to dělají pastelky, nechtěly si zalézt do držátek.“
„A tak to ne, já žádné nepořádníky do školy neponesu. Holky barevné, že vám není hanba, každá na své místo!“ rozlítila se aktovka.
Pastelky sice reptaly, přesto poslechly a uklidily se.
„Jsme všichni?“ chtěla vědět aktovka.
„Prosím, písanka chybí,“ přihlásil se početník a cítil se velmi důležitě. Uměl počítat, a tak si všiml, že jim do počtu schází Kubíkova písanka.
Chudák písanka! Krčila se na stole a tichounce fňukala: „Já nikam nepůjdu, nebudu si dělat ostudu.“
„Co se ti přihodilo?“ vyzvídala aktovka samochodka.
„Kubík Šikulík do mne napsal kostrbatá i. Fňuk. Podívej, je jich plný řádek!“ žalovala písanka a kaňky jí tekly po stránce.
Aktovka samochodka se zamračila a dala se do lamentace: „Kubíku Šikulíku, tak to ne, to bychom nebyli kamarádi! Řádný školák si své úkoly dělá pečlivě!“
„Nezlob se, večer jsem byl unavený,“ vymlouval se Kubík, „ale jestli chceš, já to napravím.“
„To si piš, že napravíš!“ přikázala aktovka.
Zmizík vymazal všechna kostrbatá i. Pero pomohlo Kubíkovi Šikulíkovi napsat hezčí písmenka.
Aktovka přeměřila nové dílo. „Ano, teď je vše v pořádku, už můžeme jít do školy.“
A šli. Vlastně nešli, radostně utíkali! A od samé radosti si aktovka začala zpívat: „Do školy poběž, hola hej, neboj se, nestůj, neváhej! Úkoly napsané máš, vždyť všechno umíš a znáš.“

————————————

Edice Čtení pro prvňáčky

Celobarevné knížky jsou určeny dětem, které navštěvují první třídu a začínají se čtením. Knihy edice Čtení pro prvňáčky obsahují jednoduchý text a jsou psány velkými písmeny, aby je začínající čtenář dokázal snadno přečíst. V rukou rodičů nebo pedagogů se tyto bohatě ilustrované publikace mohou stát skvělou motivační pomůckou pro rozvíjení radosti ze samostatného čtení. Přečtěte si ukázky z dětských knížek nakladatelství Grada, které jsou určené primárně prvňáčkům: Natálka a zlobivé štěněVynálezce TadeášDo lavic! nebo třeba Kouzelný mlýnek. Rozšiřte knihovničku svých dětí o nová dobrodružství!

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKubík Šikulík

Rožnovská, Lenka

Grada, 2016

Napsat komentář