Ukázka z knihy Smíchula čaruje (Lenka Rožnovská)

Smichula caruje
Autorka dětských knih Lenka Rožnovská spojila síly s kreativní ilustrátorkou Bárou Buchalovou a společně přivedly k životu nového knižního hrdinu, kouzelníka Smíchulu. A v čem je oproti ostatním jiný? Svými kouzly vyřeší každý problém a má radosti na rozdávání.

Knihu Smíchula čaruje od autorky Lenky Rožnovské
vydalo nakladatelství Grada.

Kouzelníček Smíchula a kuličkové kouzlo

„Nachichi, Alenko, co děláš?“ zeptal se Smíchula malé Alenky, když vyskočil ze svého létajícího obydlí.
„Nachichi, Smíchulo,“ odpověděla mu Alenka smíchulovským pozdravem. „Teď mě neruš, jinak se mi bábovka nepovede.“
Smíchula pozoroval Alenku, jak plní malý kyblíček pískem. Potom ho rychle převrátila, lopatkou na něj bouchala a říkala říkanku: „Nejkrásnější v naší zemi, bábovičko, poveď se mi. Jestli se mi nepovedeš, zbyde z tebe prach a veteš.“
Smíchulovi zajiskřilo v očích. „Ty ses dala na kouzlení? Chacha, to jsem rád, že taky umíš čarovat.“
Alenka odložila lopatku a pak opatrně povytáhla kyblíček. Hezky pomalu, pomaloučku. Nejprve se zdálo, že se jí bábovička z písku povedla. Ale když kyblíček odklopila celý, měla místo krásné bábovky jen hromádku písku. Alenka nepovedené dílo zlostně rozšlapala.
„Alenko, nech toho, nedurdi se,“ chlácholil ji Smíchula, „některá zaříkávání prostě nefungují, to se stává.“
„Tak teď kouzli ty, když jsi tak chytrý!“ odsekla Alenka a podala Smíchulovi lopatku.
Smíchula nabral písek, přesypal ho do kyblíku, pak ale zamítavě zakroutil hlavou. „Hm, tak už vím, proč se ti kouzlo nezdařilo. Písek je moc paličatý.“
„Cože je?“ podivila se Alenka.
„Paličatý,“ zopakoval kouzelníček Smíchula. „Na paličatý písek žádná zaříkávání platit nebudou. Ledaže bych ho překouzlil.“
„Překouzli ho, prosím,“ zaprosila Alenka.
Kouzelníček přikývl. Vzal za kličku svého ořezávátka, točil s ní a zpíval překouzlovací písničku: „Písková zrníčka neprohloupí, v kouzelné strouhátko hbitě vstoupí, chachacha, chichichi a je to, tisíce zrníček semleto.“

Smichula caruje 1

Panečku, to byla lákavá písnička, platila i na paličatý písek. Zrníčko po zrníčku vstupovalo do dírky Smíchulova ořezávátka. A hop, hop, hop. Místo pískových zrníček ze strouhátka vyskakují malé kuličky s ručičkama a nožičkama.
Pěje-li Smíchula vysokým hláskem, kuličky jsou bílé, žluté, růžové a červené. Zpívá-li kouzelníček hlubokým hlasem, kuličky mají barvu modrou, zelenou, hnědou a černou.
Hotovo. I z posledního pískového zrníčka je barevná kulička. Smíchula významně mrkl na Alenku. „Teď se koukej, jak se dělá bábovička.“ Popadl lopatku a přikázal: „Kulaťáci, nástup!“
Kuličky poslušně napochodovaly na lopatku a nechaly se vsypat do kyblíčku. Když byl kyblík plný, Smíchula ho obrátil dnem vzhůru, lopatkou na něj poklepal.„Hodné jsou pískové kuličky, chytí se za svoje ručičky. Hahaha hahiho, aby se dílo zdařilo.“
Bim. Kouzelníček odklopil kyblíček a pod ním se schovávala nádherná bábovička. Byla barevná a vůbec se nesypala, protože se kuličky pevně držely za malinkaté ručičky.
Alenka se taky dala do díla. Celé pískoviště bylo okamžitě plné různobarevných bábovek.
Holčička byla tak zabraná do svého tvoření, že si ani nevšimla, že Smíchula vlezl do svého kouzelného ořezávátka a odletěl o pohádku dál.

——————–

Můžete si prolistovat další ukázku.

——————–

O autorce

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Napsala mimo jiné knihy jako Veronika zlobidlo (ukázka z knihy), Já, Eliška Přemyslovna (ukázka z knihy), Kocour Josef (ukázka z knihy) či Ty, ty, ty, Matyldo! (ukázka). Též si můžete přečíst její povídku z naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Hravost, barevnost, smysl pro humor, originální nápady, krásné knižní obálky a také vlídnost a pozitivní pohled na svět, tak to je celá Bára. Máme na mysli ilustrátorku Báru Buchalovou. Bára Buchalová se věnuje především ilustrování knížek pro děti, svými obrázky doprovodila více než třicet knižních titulů. Dětem patří většina jejího tvůrčího času. Mnoho let spolupracovala s Českým rozhlasem, v současné době se její ilustrace objevují v časopisu Sluníčko a pro revue Bublifuk kreslí komiks o knihomolovi Bubu. Tvoří webové a komiksové ilustrace i vlastní knihy (www.BBebook.cz). Pro Bambook Bára ilustrovala například rošťácké knížky Lenky Rožnovské – Natálka a zlobivé štěně (2015), Veronika zlobidlo (2016) a Smíchula čaruje (2018). Když se Báry Buchalové zeptáte, co ji inspiruje, odpoví: Dětský přímočarý svět, humor a spirituální rozměr života. Miluje slunce, tanec, barvy, obrazové metafory, nadsázku a vtip a my milujeme její skvělé ilustrace, rádi je doporučujeme a těšíme se na další Bářiny novinky. Určitě budou!

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmíchula čaruje

Rožnovská, Lenka

Grada, 2018

Napsat komentář