Podzimní Očima

ocima-sefradaktorky-nahled
V mém dnešním recenzím výběru najdete opět více audioknih než těch tištěných. Ale i tak jde o žánrově pestrý výběr. Najdete tu klasiku pro děti, romantiku pro ženy, nezbytné detektivky i povídky slavného britského autora.

Lovce mamutů Eduarda Štorcha jsem četla jako dítě a také jsem měla ráda filmy inspirované touto pravěkou odyseou. Nyní nakladatelství Tympanum v rámci vydávání klasické dětské literatury v audio podobě dospělo právě k tomuto titulu, a tak jsem  nabídku zopakovat si výpravu do pravěku s Kopčemem a Veverčákem vděčně přijala.

A nelituji toho, vlastně až při poslechu jsem si uvědomila, jak dovedně autor seznámil mladé čtenáře se všemi našimi pravěkými nalezišti, a také že nastínil, jak mohly různé artefakty (Věstonická Venuše, kosti a malby v Býčí skále atd.) vzniknout. Navíc to učinil dobrodružným způsobem, napínavým líčením – prostě: učení bez poučování. Řekla bych, že místo nezáživného vyučování pravěkých dějin by učitelé mohli s dětmi poslouchat dobrodružství Mamutíkovy tlupy a děti by si vědomosti určitě snáze osvojily.

Text načetl Tomáš Juřička, poslech zabere deset a půl hodiny a předěly kapitol a jednotlivých oddílů tvoří nahrávky „pravěké“ hudby, které vkusně text doplňují. Hlas Tomáše Juřičky je vhodně zvolený a příjemně se poslouchá. Zkuste se tedy i vy zaposlouchat a přeneste se do dávné historie.

————————————————

Romantická černá komedie Čtyři tetičky a jedna vražda autorky Jesse Q. Sutantové, kterou vydalo nakladatelství Jota, je přímo vodopádem absurdních situací a rozhodně se bude skvěle vyjímat na filmovém plátně.

Hlavní hrdinka Meddy Chanová neúmyslně sprovodí ze světa muže, který se vydává za majitele hotelu, v němž se druhý den koná svatba pod taktovkou svatební agentury Meddiných tetiček. Co si počít s mrtvolou, kterou nechtěně vezmou s sebou na svatbu? A co se stane, když Meddy potká svoji první a jedinou lásku, které se ovšem vzdala kvůli rodině?

Pokud se začtete do Čtyř tetiček a jedné vraždy, pak vám garantuji, že se budete hodně smát a budete mít tendence udílet rady, kam by se mohla nejlépe ukrýt mrtvola! A skládám poklonu překladatelce Alžbětě Komrskové, která se skvěle zhostila převedení jazykových vtípků, jichž je kniha plná.

————————————————

Slovenský autor detektivek Dominik Dán stále přináší další případy kriminalistů z oddělení vražd Našeho Města. Občas knihy po sobě časově následují, jindy se vrací do historie. Například příběh s názvem Kočičí stopa, vydaný v květnu letošního roku v nakladatelství Slovart, časově navazuje na knihu Cigaretka na dva tahy. Po vyřešení případu mrtvého řidiče dodávky je na jaře 1995 na oddělení klid, přerušený jen překvapivým odchodem Ivana Canise. Snad i proto na hlášení mordu jakési Lívie vystartují všichni jako na povel. Co na tom, že se ukáže, že Lívie je kočka…

Tak začíná případ, v němž se konečně rozluští záhady spojené s paní Hildou (Břenemo minulosti). A že to nebude tak snadné, jak si původně mysleli, je nasnadě. Ale nebojte se, i tak detektivové Burger-Kraus-Chosé zaskórují a rozluští aspoň vraždu mladého taxikáře. Jen s překvapivým pachatelem… Prostě Dominik Dán je stále ve formě a dokáže své čtenáře překvapovat novými motivy.

————————————————

Závěrečný díl Dublinské trilogie (jejíž recenzi jsme vám přinesli) Caimha McDonnella, vydané nakladatelstvím Jota, opět nabízí nemalou porci humoru. I když to už zase vypadá na rozpad soukromé detektivní kanceláře BPB a její neodvratný krach, Brigit se nevzdá tak snadno. I Paul se po nekonečném souboji s konkurenční firmou rozhodne zabojovat – jak o svoji budoucnost, tak o lásku. A bývalý detektiv Bunny se musí vyrovnat se svojí minulostí – jedna z nalezených mrtvol, které byly léta pohřbené pod zemí, jej totiž začíná děsit. Buď se zblázní úplně, nebo zemře… Jiná možnost není.

Poslech deset a půl hodiny dlouhé četby opět příjemně utíkal, i díky podání Filipa Švarce, který namluvil i předchozí díly série. Pokud hledáte něco na veselé odreagování (do auta, k práci, při běhání), pak Poslední objednávky jsou dobrá volba. Obzvlášť, pokud již máte poslechnuté předchozí části Muž bez tváře a Den, který nikdy nepřijde. Stahujte z webu Audiotéka.cz.

————————————————

Knihy britského autora Jeffreyho Archera (*1940) nyní znovu nachází cestu i k českým čtenářům v nových vydáních, a to nejen v tištěné podobě, ale i díky audionakladatelství SAGA Egmont také jako audioknihy. Už jsem si stáhla titul Dvanáct falešných stop (minirecenze) a nyní jsem zkusila další povídkový titul: Toulec plný šípů.

Toulec obsahuje dvanáct povídek, ovšem tentokrát bez detektivních zápletek. Jde o dvanáct drobniček odehrávajících se různě po světě, stejně tak v rozličné době, ale mající jeden společný rys: všechny mají překvapivou pointu. Původní text, načtený Davidem Viktorou, se přetavil ve skoro osm hodin poslechu. Na výrazný hlas Davida Viktory a jeho intonaci si lze snadno zvyknout, na co si ale zvyknout opravdu nemohu, je nepřehlednost uspořádání. Povídky od sebe nedělí hudební předěly, ani nejsou vždy v jedné audiokapitole (těch je totiž 16), ale jsou bez rozmyslu děleny do více nestejně dlouhých kapitol. Což je pro přehrávání velice nepraktické. Opět se tedy přimlouvám aspoň za krátké hudební „džingly“ mezi kapitolami, aby text tolik nesplýval, a za přehlednější členění do kapitol (např. s názvy kapitol v obsahu).

Jinak povídky Jeffreyho Archera za poslech určitě stojí, pokud tedy překousnete výše zmíněné technické nedostatky.

————————————————

Romány švédské královny krimi žánru Camilly Läckberg s Patrikem Hedströmem a Erikou Falckovou v hlavních rolích začalo letos v audio podobě systematicky vydávat nakladatelství SAGA Egmont. Jako interpretku si vybralo Danu Černou a myslím, že zvolilo dobře. Její hlas je příjemný, dobře se poslouchá, protože má se čtením knih bohaté zkušenosti a zvládá do melodie svého hlasu vetknout i pocity, až má posluchač dojem divadla jednoho herce.

Ovšem tím pozitiva končí. Protože SAGA Egmont nepoužívá hudební či jinak zvýrazněné předěly kapitol, a ani kapitoly na audiu neodpovídají kapitolám v knize. U některých titulů to nemusí být problém, například u prvního románu Ledová princezna (recenze knihy) mne to nijak výrazně nerozptylovalo, protože autorka při líčení nepoužívá tolik ohlédnutí se do minulosti.

Ale u Kazatele (recenze) už se mohou posluchači, kteří knihu neznají, ztrácet. To, co v tištěné knize dělá bohatost díla a postupně se skládá v ucelený obrázek tragédie mrtvých dívek, v audioknize, byť sebelépe načtené, bez nějakých výraznějších předělů splývá a vzniká tak jen těžko stravitelný mišmaš.

Camilla Läckberg totiž své knihy konstruuje tak, že dopřává prostor mnoha postavám, navíc často střídá minulost se žhavým děním, a to se při poslechu jen velice těžko rozlišuje. Tam, kde nám v knize pomůže začátek na nové stránce či kurzíva, v přednesu jakýkoli předěl chybí a neznalý posluchač tak tápe. A to je škoda, vždyť jedenáct a půl hodiny poslechu (u Ledové princezny) a něco přes dvanáct hodin (u Kazatele), to už je pořádná šance knihu pozvednout, nebo ji úplně zkazit. Pro ty, kteří si tyto knihy chtějí s odstupem let připomenout stejně jako já, mohu i toto zpracování doporučit, ale těm, kteří žádnou z knih série nečetli, raději doporučím sáhnout po tištěné klasice, jinak totiž dílo skvělé autorky nepochopí a nedocení.


A které tituly zaujaly vás? Posloucháte audioknihy, nebo dáváte přednost tištěným, případně elektronickým knihám? A jak u audioknih zvládáte zpracování bez hudebních předělů? Podělte se s námi!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci mamutů

Štorch, Eduard

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizeČtyři tetičky a jedna vražda

Sutantová, Jesse Q.

Jota, 2022

zobrazit info o knizeKočičí stopa

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizePoslední objednávky

McDonnell, Caimh

Jota, 2021

zobrazit info o knizeToulec plný šípů

Archer, Jeffrey

SAGA Egmont, 2022

zobrazit info o knizeLedová princezna

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2022

zobrazit info o knizeKazatel

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2022

Napsat komentář