Současná česká tvorba

ceska tvorba uvod
Dnes se společně vypravíme do světa české literatury. Vybrali jsme pro vás čtyři romány, ve kterých jsou vážná témata, stejně jako trocha historie, ale i oddechu. Sami si můžete zvolit, která kniha vám bude čtenářsky nejbližší.

Hned v první knize zabrnkáme na vážnou strunu s příběhem Martina, který pracuje ve stacionáři pro autisty. Jeho cestu pohodáře však zkříží hned dva lidé, přítelkyně Veronika a klient Michal, kteří pomalu pronikají až do jeho nitra.

Martin pracuje ve stacionáři pro lidi s autismem. Když má volno, pije víno, sarkasticky komentuje sebe i okolí a sleduje svět skrz sociální sítě. Nic ho zdánlivě nerozhází, dokud mu v jeden moment do života nevstoupí dva lidé: Veronika, se kterou začíná chodit, a nový a ne zrovna bezproblémový klient Michal. K oběma si Martin nachází cestu, zároveň ale zjišťuje, že tyto vztahy naťukly jeho pracně budovanou skořápku cynika. Martin se tak ocitá uprostřed vlastní zranitelnosti a křehkosti a není pro něj jednoduché si je připustit. Prozaický debut oblíbeného autora knih Autismus & Chardonnay vypráví o tom, jak těžké je požádat o pomoc, když ji nejvíce potřebujeme, a že odhalit svá slabá místa vyžaduje odvahu.

Uprostřed

Autor: Martin Selner

Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7637-326-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Uprostřed vydalo nakladatelství Pasparta ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka.

Ukázka z knihy

Po ruce mám skleničku vína, ticho rozráží gramofonová deska. Nedávno jsem si koupil gramofon ve vintage stylu. Jednak se mi líbil ten zvuk desek a jednak mi to přijde cool. Právě kolem desáté začíná Veronika psát. Včera mi poprvé poslala fotku v košilce, ve které usínala. Nebo to alespoň tvrdila. Slíbila, že když budu hodný, dneska mi zase něco pošle. Sice nevím, jak vypadá hodný třicátník, ale doufám, že jsem úkol splnil.

Prohlédněte si náhledové ukázky.

O autorovi

Martin Selner (1984) žije v Praze, pracoval jako asistent ve stacionáři zaměřeném na pomoc lidem s poruchou autistického spektra. V březnu 2016 začal o svých zkušenostech psát blog s názvem Autismus & Chardonnay (v roce 2017 vyšla stejnojmenná kniha), za který byl nominován na Křišťálovou lupu 2016 v kategorii One Man Show a v roce 2017 na Magnesia blog roku. Její volné pokračování s názvem Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr publikoval Martin Selner v roce 2019. I kniha Uprostřed se tématu autismu věnuje, nejedná se ovšem o autorovy vlastní zážitky, nýbrž o novelu.

Zdroj informací: Paseka

————————————————

Další kniha okouzlí všechny, kteří mají rádi hrdinské fantasy plné bojovníků a válečníků.

Říkali mu Sebasttyen. Říkali mu Nezrozený. Říkali, že spálí svět na popel…
Byla to doba temnoty, krve a strachu. Byla to doba, kdy na trůnu z Kamene seděl Císař, možná člověk, možná prastará, nesmrtelná entita. Byla to doba meče, magie a šílených bohů vyštvaných z bezedných propastí času. Tehdy se na stezkách Císařství objevil válečník, který v sobě nesl touhu po pomstě, moudrost věků i žal po dávno ztracené lásce. Aniž by to tušil, na hřbetě koně i draka, obutý i bosý, ostřím meče i holou pěstí psal pochmurnou historii našeho světa. Historii Císařství.

Ti, co nevěděli, mu říkali Sebasttyen.
Ti, co věděli, mu říkali Nezrozený.
Ti, co tušili, říkali, že spálí svět na popel.

Tohle je jeho příběh.
Tohle je jeho život.
Život válečníka.

Život válečníka

Autor: Tomáš Němec
Ilustrátor: Lubomír Kupčík

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-368-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Život válečníka vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Sebasttyen seděl pod stoletou lípou zájezdního hostince U Zlomeného kola. Za posledních pár měďáků se najedl a napil. Zůstal mu ještě jeden denár, ale za nocleh ho nehodlal utratit. Nadcházející teplá noc zvala k přespání pod hvězdami. Naslouchal cvrčkům v trávě i rozumování dvojice přiopilých kupčíků ze Saramantie o tom, že Brigáda je snad už konečně definitivně rozdrcená, což obchodu jenom prospěje, vedl prosté řeči s hostinským, sem tam podrbal za uchem poloslepého voříška a snažil se navázat hovor s dalším osamělým cestujícím, sedícím na hraně světla a tmy. Bezúspěšně. Dotyčný nereagoval, jen se víc zahalil do lehkého cestovního pláště, tvář ukrytou pod kapucí.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Tomáš Němec se narodil v roce 1976 v severočeském Duchcově. Dělník slova, milovník braku a celoživotní fanoušek FK Teplice. Zvláště za to poslední očekává v brzké době svatořečení. Publikoval hrst kratších textů v antologiích i časopisech a epizodami Chladná hra (2006) a Stín legendy (2007) přispěl do populární sci-fi / fantasy série Agent JFK. V roce 2003 získal za vítězství v literární soutěži O nejlepší fantasy titul Nositel meče a oceněná povídka Poslední z vymírajícího národa se stala prazákladem o dvacet let později napsané knihy Život válečníka. Žije v Kralupech nad Vltavou, pracuje v Praze a pokud má jen trochu volného času, mizí do pochmurné krajiny Krušných hor, svého osobního lesa mytág.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Předposlední tip nás dnes zavede do nostalgické doby devadesátých let. Éry uvolnění a naděje v budoucnost, kterou na vlastní kůži pocítí také mladý novinář Daniel.

To nejlepší z devadesátek.
Do silvestrovské půlnoci roku 1992 zbývá jen několik dnů. Mladý sebestředný novinář Daniel, vyráží s jedním z prvních československých zájezdů na ostrov Tenerife, aby zde pro magazín Exotica napsal nenápadně pochvalnou reportáž o místních plážích, hotelech a turistických radovánkách. Daniel zde ale nachází mnohem víc než materiál ke svému článku a postupná změna pohledu na okolní svět i na sebe sama nakonec vede k překvapivé výhybce v jeho dosavadním životním směřování

Všechno se v dobré obrátí

Autor: Adam Suchý

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7683-171-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Všechno se v dobré obrátí vydalo nakladatelství XYZ. Přečtěte si více o knize v našem článku.

Knihu můžete získat v naší soutěži, která potrvá až do 12. 10. 2022

Ukázka z knihy

Rockwood se otočil na svůj doprovod a na něco se zeptal španělsky. Žena něco řekla, on zareagoval, kadence vzájemně vyměňovaných slov se zvyšovala stejně jako jejich hlasitost a naléhavost. Když začal Jorge divoce gestikulovat rukama, zvedla se a odešla směrem k recepci. Zpoza pultíku už stejně vykukovala zvědavá nagelovaná hlava. Daniel se rozpačitě usmál.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Adam Suchý je profesí klinický psycholog a psychoterapeut, ale původně vystudoval žurnalistiku a psaní ho doprovází jako paralelní životní linka. Kromě článků v odborných a populárních časopisech zahrnuje jeho publikační činnost několik básnických sbírek a almanachů poezie. Za básnickou sbírku Kančí les obdržel Cenu města Kralupy nad Vltavou. Jako textař spolupracoval s několika interprety české populární hudby (Maya, O5 a Radeček, Kerndlovi, H. Vondráčková, K. Gott, Fleksible). Později se začal více soustředit na prózu, oceněné povídky vyšly v několika antologiích. V roce 2007 vydal odbornou monografii Mediální zlo – mýty a realita. Všechno se v dobré obrátí je jeho románovou prvotinou.

Zdroj informací: XYZ

————————————————

Poslední kniha je dnes povídková. Jeden hotelový pokoj, avšak mnoho lidských životů a osudů, které navíc provází zdařilé ilustrace Šárky Zikové.

Napadlo vás někdy, co všechno se událo v hotelovém pokoji, ve kterém se právě nacházíte?
Navíc, když je o dost starší než vy, klidně o sto nebo dvě stě let.
Autorku to napadlo několikrát. Dost ji mrzelo, že se o jednotlivých osudech nikdy nedozví.
A tak vznikla tato sbírka povídek…

Hotel Ville

Autorka: Veronika Doskočilová
Ilustrovala: Šárka Ziková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-908165-1-0
Doporučená cena: 333 Kč

Knihu Hotel Ville vydalo nakladatelství skrip.to.

Ukázka z knihy

Bernard se pustí do řazení vín dle ročníků. Když jsou všechny seřazena, posune některé lahve dopředu, jiné dozadu, aby dosáhl jedné roviny. Spokojeně se zadívá na výsledek své práce a na o deset let mladšího Josého nesoucího v plastových kelímcích vodu z kohoutku.

O autorce

Veronika Doskočilová se narodila v roce 1988 v Jihlavě. Za vysokoškolským studiem se přesunula do Prahy, kde nyní žije. Vystudovala dva obory: Mezinárodní vztahy a Evropská studia a Bezpečnostní studia na Karlově univerzitě v Praze a Metropolitní univerzitě Praha. Pracuje na volné noze jako grantový konzultant. Ráda sportuje, běhá a věnuje se silniční cyklistice. Téměř tři roky působila jako dobrovolnice v domově pro seniory, což považuje za nejcennější zkušenost svého života. I to v ní podnítilo zájem o etická témata, která se v jejích knihách prolínají. V roce 2020 jí vyšla první kniha Přítel z domova, která byla částečně inspirována jejím dobrovolničením. V roce 2021 vydala autorka svou druhou knihu Skleněné ztráty

Zdroj informací: scrip.to

Od Veroniky Doskočilové si můžete přečíst také povídku Dobrovolnice se neloučí! v naší rubrice Čtení ke kávě.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUprostřed

Selner, Martin

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeŽivot válečníka

Němec, Tomáš

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeVšechno se v dobré obrátí

Suchý, Adam

XYZ, 2022

zobrazit info o knizeHotel Ville

Doskočilová, Veronika

skrip.to, 2022

Napsat komentář