Nebezpečné kouzlo iluzí

iluzesitenahled
Žádný kouzelník neprozradí, jak provádí svůj trik. Proto není dobré věřit ani knihám, které tvrdí, že návody v nich jsou zaručené…

Osvědčená švédská autorka krimi Camilla Läckbergová (*1974) tentokrát spojila své síly se známým mentalistou Henrikem Fexeusem (*1971). Zatímco Camilla Läckbergová má na svém kontě úspěšnou knižní sérii zločinů z Fjällbacky (Ledová princezna, Kazatel, Kameník, Vlastní spravedlnost, Elsyino tajemství, Mořská panna, Strážce majáku, Andělíčkářka, Krotitel a Čarodějnice) a další množství románů pro dospělé (Zlatá klec, Stříbrná křídla atd.) i pro děti, knihy Henrika Fexeuse byste spíše našli mezi literaturou osobního rozvoje (Nejlepší přesvědčovací techniky, Naučte se číst myšlenky) nebo fantasy (Ztracení: Poslední iluze 1). Henrik Fexeus je totiž mentalista, tedy člověk, který se věnuje magii jako psychologický iluzionista a telepat, známý ve své zemi i jako bavič z televizních pořadů.

Spisovatelka a iluzionista navázali spolupráci, aby vytvořili novou krimisérii nazvanou Mentalista. První román, v němž se představuje speciální kriminalistický tým vedený Julií spolupracující s mentalistou Vincentem Waldrem, se jmenuje Iluze a v českém překladu Venduly Novákové jej vydalo nakladatelství Metafora.

K propojení dvou odlišných světů dojde kvůli nálezu mrtvoly dívky probodané meči v iluzionistické bedně. Kdo a proč se odhodlal takto vraždit? Jde o náhodu, nebo o záměr? K čemu slouží přesné určení času smrti na rozbitých hodinkách? Mají všechny zvláštní stopy nějaký účel?

K profilování pachatelů u policie obvykle slouží speciální, tzv. forenzní psychologové. Jenže se jim nedaří vždy úplně na 100 % odhadnout pachatele. Ale přizvání mentalisty do týmu je naprosto ojedinělé. Bude policii Vincent užitečnější než psycholog?

Hlavní zásluhu na čtivosti nového románu Iluze mají jeho protagonisté: policistka Mina, trpící OCD a závislá na lécích; Julie, dcera šéfa policie, která touží po dítěti; Peder, věčně unavený novopečený tatínek trojčat; Christer, pesimistický veterán týmu; nenapravitelný sukničkář Ruben a mentalista Vincent, který je obdařený mimořádným nadáním, ale také trpí klaustrofobií a zřejmě nějakou formou Aspergerova syndromu. Každý z nich svým jedinečným životním příběhem, tím, jak čelí svým vlastním démonům, obohacuje již tak dobře propracovanou psychologickou stránku knihy. A společně možná právě proto obstojí v souboji se zlem. Jejich nedokonalosti mohou sice sloužit jako zdroj neustálých třenic a rozmíšek, ale na druhou stranu dovedou souznít, doplňovat se a pomáhat si.

Pro čtenáře je velice zajímavé sledovat, jak dokáží především Mina a Vincent vzájemně kooperovat, ač by v rukou jiného autora z jejich handicapů vyrostl úplně jiný příběh.

Samozřejmě, jak je pro Camillu Läckbergovou typické, se děj odvíjí ve dvou časových rovinách – v současnosti plné mrtvol ze záměrně nepovedených kouzelnických triků, a pak v osmdesátých letech na venkovském statku. Jak spolu souvisí ne úplně harmonický život matky s dvěma dětmi a řádění vyšinutého vraha, to se samozřejmě plně odhalí až ve finále.

Co od knihy očekávat? Ať už ji otevřete ze zvědavosti, co mohlo vzejít z per tak odlišných autorů, nebo třeba abyste se odreagovali od skutečného potemnělého světa, určitě neuděláte chybu. Postavy vás zaujmou, zápletka vás na začátku polapí a vtáhne do postupně gradovaného děje. A samozřejmě ani po dočtení nebudete mít ve všem jasno – vždyť je to teprve první díl ze zamýšlené série, tudíž nemůžete dostat naservírované vše najednou. Očekávejte také pořádnou porci stránek.

Musím říct, že mně se kniha moc líbila, užívala jsem si stupňující se napětí a v některých chvílích jsem pro uklidnění pokukovala po poslední stránce, zda hlavní postavy přežijí. Zamilovala jsem si jak psychicky nemocnou Minu, tak osobitého Vincenta, a moc se těším na jejich další setkání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIluze

Fexeus, Henrik – Läckberg, Camilla

Metafora, 2022

Napsat komentář