Revenge po druhé

stribrnakridlanahled
Příznivci švédské královny krimi se konečně dočkali druhého dílu románu, v němž jde především o pomstu. A to takovou, jakou umí připravit jedině žena!

Když jsem dočetla první část příběhu hrdinky Faye, kterou na scénu přivedla Camilla Läckberg (*1974) v románě nazvaném Zlatá klec, myslela jsem, že už žádné pokračování nemá smysl. Manipulativní manžel seděl ve vězení a Faye z italského letoviska sledovala rozmach firmy Revenge, kterou zbudovala, po boku svých nejbližších: maminky Ingrid, přítelkyně Kerstin a dcerky Julienne. Marně jsem si lámala hlavu, jakým způsobem chce autorka znovu rozhýbat děj.

Koncem října vydalo nakladatelství Metafora slibované pokračování s názvem Stříbrná křídla, které začíná ve slunné Itálii. Tedy tam, kde předchozí část skočila. Na modrém idylickém nebi se však začínají kupit mračna. Nějaký investor se rozhodl vykoupit akcie od všech podílníků značky Revenge a převzít do svých rukou celou firmu. Kdo a s jakým záměrem tak činí, a hlavně proč ženy najednou své akcie prodávají, musí zjistit Faye s Kerstin. To vyžaduje návrat do Švédska.

Faye je silně emancipovaná a rozhodnutá již nikomu nedovolit, aby jí manipuloval, ale když se po návratu do Stockholmu zamiluje do finančníka Davida, láska oslabí její ostražitost. Navíc její bývalý manžel Jack právě unikl z vězení a rozhodně si s ní chce vyřídit účty! On totiž moc dobře ví, že byl ve vězení jen díky jejím intrikám…

Faye tak čelí potížím na všech frontách, ale rozhodně není ten typ člověka, který by nějaký boj vzdal. Čtenářům se tak před očima opět rozvíjí strhující napínavé drama, v němž nejde jen o přežití firmy, ale i o život!

Upřímně se přiznám, že začátek knihy mi přišel nezáživný a trochu jsem se děsila opakování děje z první knihy. Navíc jsem si říkala, že už asi nebudou ani prostřihy do minulosti, když „vše“ víme z prvního románu. Ale chyba lávky! Stříbrná křídla totiž přináší opět kvalitní četbu, na kterou jsme u švédské královny krimi zvyklí.

Nové, originální zápletky odhalují další střípky z minulosti Faye-Matildy – konečně se například dozvíme, jak naaranžovala smrt svojí matky –, doplňují je barvité erotické scény, prohry i vítězství, napětí i uvolnění a nad to šokující závěr, který jakoby volal po pokračování, v němž by vyšlo najevo, jak se Faye popere s další životní výzvou. Jenže podle anoncí autorky už žádné „příště“ být nemá. A tak nezbývá, než zapojit vlastní fantazii…

Kniha, která vypadá jako kus pořádného čtení (takřka 400 stránek), je opět velmi rychlou jednohubkou. Od napínavého textu se totiž dá odtrhnout jen velmi těžce, přestože mnoho z děje se dá předem odhadnout podle vzorců z první části. Přece jen už čtenář zná charakter hlavní postavy (zejména o morálnosti hlavní hrdinky se dá s úspěchem pochybovat), takže není těžké vytušit, že se za svoje práva a za své blízké bude opět bít do poslední kapky krve. Přesto, nebo právě proto má román našlápnuto stát se žádaným bestsellerem, a rozhodně spolu s první částí bude tvořit základní kámen knihovničky všech feministek po celém světě. I když se po pravdě trošku děsím, že by nekompromisní vražedkyně Faye měla mít své následovkyně. Přece jen je vražda pořád trestný čin…

Jenže u románů se to tak asi nebere. Tam čtenář drží palce své hrdince bez výhrad, vždyť jde jen o autorčinu fantazii a imaginární postavy. Nebo snad ne?

Typické ženy, napadlo Faye, podceňují se, nedokážou si uvědomit vlastní hodnotu. Přesně tak nás vychovávají. Tohle nás svět naučil. A svět je řízený muži, kteří vydělávají na tom, že samy sebe považujeme za hodnotné jedině ve vztahu k nim. (str. 144)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStříbrná křídla
Nejkrutější pomstu může přichystat jedině žena

Läckberg, Camilla

Metafora, 2020

Napsat komentář