Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. června 2022

nenechte_si_ujit
Ve druhém červnovém týdnu si nenechte ujít křest románu Markéty Práškové, autorské čtení Květy Santlerové a mnoho dalších akcí, které se konají v rámci mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2022.

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze. V pondělí 6. června se můžete zúčastnit dalšího setkání čtenářského klubu. Řeč bude o spisovatelce Petře Dvořákové. Známá je díky knihám Já jsem hlad, kde popsala své problémy s mentální anorexií, Julie mezi slovy, za kterou získala Zlatou stuhu, či Proměněné sny, což je kniha rozhovorů o víře, za kterou byla oceněna dokonce Magnesií Literou. Mezi její nejnovější romány patří VrányChirurg a DědinaVe svých vyprávěních se autorka obvykle zabývá nelehkými životními situacemi bez příkras. Setkání čtenářského klubu se koná od 18.00 na pobočce Korunní.

Nevíte, jak zabavit vaše ratolesti? Vydejte se s nimi na pohádkové čtení, které připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně na úterý 7. června. Představen bude příběh francouzského spisovatele Francoise Hanozeta Zachraň tuhle knihu!, který zaujme děti od 3 let. Kouzelník Biblius je naučí speciální kouzlo a poradí, jak se stát hrdiny a zachránit tuhle knihu. Čtení začíná od 16.30 v pobočce Bohunice.

A nyní opět akce pro dospělé čtenáře. V úterý 7. června se ve Světlé nad Sázavou koná křest románu Markéty Práškové s názvem Balada o snech. Jde o rodinnou ságu, ve které vás autorka zavede do pochmurných padesátých let. Vypráví o hloubce lidské touhy chránit svoje milované a o desítky let skrývané vině. Buďte v tanečním sále Společenského domu KyTICe v 18.00.

A ještě se vrátíme do Prahy, kde bude v úterý 7. června uvedena kniha Viktora Špačka Čistý, skromný život. Jde o soubor povídek, jenž ukazují realitu všedního života. Jednotlivé postavy se snaží úspěšně či neúspěšně zpracovat své problémy a traumata. Řešení, která nakonec volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko… Kromě samotného autora se můžete setkat také s Veronikou Riedlbauchovou a Petrem Čtvrtníčkem. Akci moderuje Petr Borkovec a začíná od 19.30 v pražské Café Fra.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na čtvrtek 9. června autorské čtení úspěšné manažerky, koučky a spisovatelky Květy Santlerové, která představí svou novou knihu Ať žije babička. Jde o ideální čtení pro všechny, kteří hledají průvodce touto životní rolí. Autorka využila své zkušenosti (má pět vnoučátek) i zkušenosti svých kamarádek a sepsala humorné příběhy, jenž vám vykouzlí úsměv na tváři. Autorské čtení začíná v 18.00 v pobočce Bohunice.

Nyní potěšíme rodiny s dětmi. V neděli 12. června si zajeďte do Brna, kde pro vás bude připravena pátrací hra. Vydejte se Stezkou losa po stopách severských knih s tématem přírody. Prožijete skvělé nedělní odpoledne, objevíte severské literární novinky a zároveň si prohlédnete areál Otevřená zahrada (Údolní 33, Brno). Začátek je ve 14.00.

A na závěr tu máme ještě pozvánku na akci, které se knihomolové každý rok nemohou dočkat! Od čtvrtka 9. června do neděle 12. června se v Praze koná mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Mottem letošního 27. ročníku je citát z románu Jméno růže Umberta Eca: „Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem.“ Tento citát vystihuje dobu, kterou prožíváme, a naznačuje, že v knihách a v literatuře lze nalézt útočiště před nejistou přítomností. Program je jako vždy bohatý a každý si jistě najde něco, co ho zaujme.

Těšit se můžete třeba na besedu a autogramiádu bestsellerové autorky Shari Lapeny, která proběhne v sobotu 11. června (od 11.00 beseda, od 12.00 autogramiáda). Autorka má na svém kontě mnoho psychothrillerů (např. Manželé odvedle, Někdo cizí v domě, Její konec, Nevítaný host…) a nyní představí svou novinku Nepříliš šťastná rodina. Dorazte na pražské výstaviště v Holešovicích a setkejte se i s dalšími autory, které máte rádi.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář