Jíst či nejíst?!

já jsem hlad2
Mentální anorexie je nemoc, která se dotýká převážně žen, jež by chtěly být krásné a hubené. Je ale důležité položit si otázku, zda vyzáblost se opravdu rovná ideální postavě.

Petra Dvořáková napsala příběh o nemoci, jež trápí velké množství žen po celém světě. Nyní vychází dotisk úspěšné knihy o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši.

Autorka přichází s vrstevnatým vyprávěním, jehož rámec tvoří zachycení zápasu s mentální anorexií, hledání životních cest a návrat k ženské duši. Dotýká se složitých rodinných vazeb a traumat, milostného tápání i hledání útočiště v náhradním vztahu, který má až skandální přídech. Zachycuje provázanost rozvoje anorexie s vážným onemocněním dítěte a střídavě úspěšnými pokusy nalézt pevný bod ve víře v Boha.

Anorexii představuje jako neustálou snahu zakotvit v pravém ženství, rozbíjí médii zjednodušeně prezentovaný a obecně zažitý obraz mentální anorexie coby hubnutí pro krásu. Ačkoliv vyprávění není zakončeno happyendem, v závěru knihy se ocitáme spolu s hrdinkou blízko pochopení, v čem a jakým způsobem lze nalézt uzdravení.

Doslov připojila přední česká odbornice na tuto problematiku MUDr. Miroslava Navrátilová.

 

Já jsem hlad

obálka knihy Já jsem hladAutor: Petra Dvořáková

Vydalo: nakladatelství Host

Počet stran: 144
Rozměr:
135 × 205 mm
ISBN:
978-80-7294-318-0

Přečtěte si více o knize Já jsem hlad

Petra Dvořáková má na svém kontě dvě knihy. Za Proměnné sny, které vyšly v roce 2007, získala cenu Magnesia Litera. Toto dílo vzbudilo rozporuplnou reakci především v církevním prostředí.

 

Petra Dvořáková ve své knize nepopisuje jen to, co se může skrývat pod skořápkou ideálně vypadající ženy. Při líčení ignorantství manžela a pokrytectví milence ukazuje také to, jak slabí mohou být zdánlivě silní a pevní muži, a přichází tak s vzácnou diagnózou nevyrovnanosti obou pohlaví, „hrdinů“ dnešní doby.

Jaroslav Balvín, PRÁVO

Kdo by čekal sebestředný pubertální deníček psychicky labilní dívky, ten se mýlí. Text stojí na pomezí beletrie a literatury faktu — jde o inteligentní a procítěné vyprávění, v němž autorka částečně navazuje na svou prvotinu, knihu rozhovorů nazvanou Proměněné sny.

Bára Gregorová, Respekt

 ———————————————————

O Petře Dvořákové

Petra Dvořáková (nar. 1977) vystudovala střední zdravotnickou školu a poté filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Nyní pracuje jako publicistka, copywriterka a žŸ manažerka. Do povědomí veřejnosti vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera. Tyto „rozhovory o iluzích a deziluzích, které prináší víra,“ vzbudily živý čtenářský zájem, ale i rozporuplnou reakci v církevním prostředí. V roce 2009 vydala svou druhou knihu Já jsem hlad s podtitulem „Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši“. (Info o autorovi a foto: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá jsem hlad

Dvořáková, Petra

Host, 2013

Napsat komentář