Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra

perexProměněnéSny
Publicistka Petra Dvořáková v dotisku své knihy Proměněné sny sleduje příběhy lidí, kteří hledají víru, ztrácejí ji, bojují o ni, ale také bojují s ní i proti ní.

V publicistické knižní produkci patří žánr rozhovorů k nejčastějším útvarům. Ani útlá kniha Proměněné sny Petry Dvořákové nepůsobí na první pohled výjimečně. Mimořádný je okruh zpovídaných osob, které jsou pravým opakem mediálních celebrit. Pohnuté životní příběhy a niterná dramata deseti zdánlivě bezvýznamných současníků spojuje pokaždé trochu jinak zproblematizovaný vztah k Bohu a katolické církvi. Autorka zachytila jejich existenciální, sociální i náboženskou zkušenost s neobyčejnou naléhavostí. Zdaleka tu nejde pouze o konfesijní záležitosti. Každý rozhovor vypovídá o jedinečné lidské situaci, o temných i radostných stránkách života, o zoufalství, úzkosti i bezradnosti, o všemožných záludnostech soužití v rodině i širším společenství, o naději, lásce, víře i pochybnostech. Tradiční křesťanské pojmy tu ožívají v aktuálních souvislostech a pomáhají pojmenovat mnohé z toho, pro co moderní společnosti chybí slova. Mimořádná koncentrovanost knihy napovídá, jak důkladná příprava celému projektu předcházela – dopátrat se tak silných příběhů a získat si důvěru jejich vypravěčů lze jistě pokládat za nevšední výkon.

 

Proměněné sny

obálka knihy Proměněné snyAutor: Petra Dvořáková

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
ISBN: 80-7294-187-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Autorka knihy, Petra Dvořáková, v roce 2007 získala za knihu Proměněné sny literární cenu Magnesia litera za publicistiku. Dotisk knihy vychází v nakladatelství Host.

 

Autorka o knize:

Díky všem těmto setkáním jsem si uvědomila, že schopnost věřit je pro člověka životně důležitá. Není podstatné, zda věříme v Boha, ve vztah, v budoucnost či cokoli jiného. Důležité je, že to, v co věříme, nás dokáže proměňovat a tím nám otevírat nové možnosti pro další život. Nezáleží na tom, zda se proměna jednotlivých lidí odehrála pozvolna nebo radikálně, směrem k Bohu a církvi, či spíše opačně. Nelze hodnotit, co je správné a co špatné, protože soudit lidský život nenáleží nikomu, ani církvi, nebo dokonce ideologii.

O Petře Dvořákové:

Petra Dvořáková (* 1977) vystudovala střední zdravotnickou školu a poté filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Nyní pracuje jako publicistka, copywriterka a žŸ manažerka. Do povědomí veřejnosti vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera. Tyto „rozhovory o iluzích a deziluzích, které přináší víra,“ vzbudily živý čtenářský zájem, ale i rozporuplnou reakci v církevním prostředí. V roce 2009 vydala svou druhou knihu Já jsem hlad s podtitulem „Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši“.

Zdroj informací a obrázků:

http://www.nakladatelstvi.hostbrno.cz/

http://www.magnesia-litera.cz/

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProměněné sny
Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra

Dvořáková, Petra

Host, 2013

Napsat komentář