Dobrodružná minulost

uvodni minulost
Dnešních pět knižních tipů nám zprostředkuje cestu z minulosti do současnosti za pomoci knižních příběhů. Nudit se nebudete ani chvíli. Jsou to příběhy plné napětí, historie a dobrodružství. Chybět však nebude ani vražda. Tak do toho!

Knižní cestu tentokrát začneme v Egyptě. Příběhem proslulého a jedinečného autora Wilbura Smithe.

Hui žije obklopen láskou milovaného otce, vládce města Láhún, jehož má nahradit. Za krásnými fasádami paláců se však rodí špinavé spiknutí Huiho nevlastní matky a žárlivého bratra, které Huiho přivede až do potupného zajetí uprostřed nepřátel Egypta. Od nich se mladý vyhnanec naučí důmyslnému umění boje, aby mohl stanout po boku mocného egyptského generála Tana a v nelítostné bitvě, v níž bojují samotní bohové, získat slávu jako nový hrdina.

Řeka bohů – Nové království

Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-702-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Řeka bohů – Nové království vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Oslava byla velkolepá, když navíc uvážíme, že ji připravili tak narychlo. Isetnofret si oblékla nejkrásnější šaty, kolem pasu vyšívané zlatými včelami. Stála u brány, vítala nejbohatší rodiny Láhúnu a uváděla je do hlavní haly, kterou otroci vyzdobili růžemi ze zahrad a svíčkami, jež plavaly v mísách s vodou. Po místnosti tančilo odražené světlo a vzduch voněl květinami. Hosté se usadili na nízké lavice nebo seděli se zkříženýma nohama na přepychových polštářích. Kámen Ka spočíval na podstavci krytém zlatem vyšívanou tkaninou na čestném místě na čelní straně haly. Přicházející hosté jej míjeli a každý se mu poklonil. Hui cítil jejich úžas a vyžíval se v obdivných pohledech, jež k němu vysílali. Splnil se mu sen, získal zasloužený respekt. Neuniklo mu však, že někteří hledí na kámen se špatně skrývanou dychtivostí. Jen co zpráva o vzácném nálezu pronikla na veřejnost, ve městě
se o ničem jiném nemluvilo než o jeho úžasných vlastnostech a o tom, co všechno bohové vlastníkovi kamene poskytnou.

Můžete se podívat i na kompletní ukázku.

O autorovi

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Během dospívání bylo jeho přáním stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl jedinou knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a konečně se mohl dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládal své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracoval na autenticitě a každém detailu. Autorův život byl založen na tvrdém pracovním nasazení – vždy když psával, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Uměl ale rovněž odpočívat – ve chvílích volna relaxoval při potápění a rybaření, hodně času trávil také cestováním po Africe, jezdil lyžovat do Švýcarska a rád navštěvoval Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase mířil na Aljašku. Wilbur Smith byl autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů vycházejících z historických faktů a reálií. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žil se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Dne 13. listopadu 2021 odešel autor ve svých 88 letech na věčnost. Kromě série Řeka bohů můžeme zmínit i tituly: Šelma, Nad propastí, Temné dědictví, Kobaltové nebe nebo Kořist. Všechny tyto tituly vydalo v češtině nakladatelství Alpress.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Další knižní zastávka je ve 12. století. Známá autorka série detektivek s bratrem Cadfaelem přináší příběh plný neobjasněných událostí.

Když se darované pole stane danajským darem…
Při obdělávání Hrnčířova pole darovaného klášteru objeví mniši z opatství svatého Petra a Pavla ostatky neznámé ženy. Kosti nenesou známky násilné smrti, a osud dotyčné je tudíž stejnou záhadou jako její totožnost. Bratr Cadfael se spolu se šerifem Hughem Beringarem pouštějí do vyšetřování a rychle se ocitají ve velmi choulostivé situaci. Posledním nájemcem půdy byl totiž Ruald, bývalý hrnčíř a nyní mnich. Mohl by být vrahem? Ruald se složením řeholního slibu vzdal všeho světského, včetně své krásné manželky Generys, která následně zmizela. Lidé si šuškali, že uprchla s milencem, jenže co když ji potkalo něco horšího? Co když celou tu dobu ležela v nevysvěceném hrobě a čekala na spravedlnost? A kdo je tajemný Sulien Blount, který má prý důkaz, že je žena živá a zdravá?

Hrnčířovo pole

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-319-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Hrnčířovo pole vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Svatopetrský jarmark roku 1143 skončil už před týdnem a vši­chni se vraceli do všedního, pravidelného života. Srpen byl suchý a příznivý, úroda obilí se svážela do stodol. Tehdy přišel sklepmistr bratr Matouš do kapituly poprvé s obchodní záležitostí, kterou probíral několik dní během jarmarku s představeným augusti­niánského převorství svatého Jana Evangelisty v Haughmondu, jež leželo asi čtyři míle na severovýchod od Shrewsbury. Haughmond byl FitzAlanovou fundací, a Fitz­ Alan byl v nemilosti a zbavený majetku od té doby, co bránil shrewsburský hrad před králem Štěpánem. Povídalo se ovšem, že se ze svého útočiště ve Francii vrátil zpátky do Anglie a je v bezpečí s císařovniným vojskem v Bristolu. Mnoho jeho místních nájemců však zůstalo loajálních ke králi, podrželo si své pozemky a Haughmond vzkvétal dík jejich dobročinným darům, takže to byl velmi vážený soused, s nímž se dalo čas od času oboustranně výhodně obchodně jednat. Podle bratra Matouše nastal takový čas právě nyní.

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Ellis Peters, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem, např. kniha Zázrak svaté Winnifredy, Splátka růží nebo Poustevník z Eytonského lesa, která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků. Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Mysery Press

————————————————

Třetí kniha je autorčinou prvotinou a jedná se o historický román tentokrát z období středověku. Vypravíme se v něm na křížovou výpravu do Jeruzaléma.

Strhující historický román, živý obraz středověku, plný emocí a napětí. Poutavě psaný a současně historicky věrný román zavede čtenáře do období bojů o Svatou zemi, jež se staly střetem dvou nejvýznamnějších rytířů západního a východního světa: krále Richarda Lví srdce a sultána Saladina. Na pouť do Jeruzaléma se vydává také dívka Aveline. Dramatické okolnosti ji donutí k převleku za lučištníka. Poté, co je zraněna v bitvě, se musí svěřit ranhojiči Étiennovi. I on zápasí o spravedlnost a uznání. Podaří se jim dojít až ke Kristovu hrobu a očistit svou duši od smrtelných hříchů? Nepřítel totiž nečíhá za hradbami obléhaného města, ale i ve vlastních řadách. Ve Svaté zemi se po celá století střetávaly i vzájemně obohacovaly dva světy, jež vlastně nebyly tolik rozdílné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na obou stranách se lidé zabíjeli i milovali. Juliane Stadlerové se podařilo přesvědčivě skloubit středověkou historii se strhujícím dobrodružstvím a milostným příběhem. Dokázala věrně popsat drsné poměry v křižáckých armádách, život prostých poutníků i práci středověkých ranhojičů, kteří si dokázali poradit i ve zdánlivě bezvýchodných situacích.

Nebeská koruna

Autorka: Juliane Stadlerová
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 640
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7593-406-2
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Nebeská koruna vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Lehl si a zakryl si oči rukou. Tak takové to tedy je, když osud dá člověku poznat trochu štěstí a vzápětí mu je vyrve. Jakýsi vnitřní hlas, podezřele podobný bratru Philippovi, mu začal vyčítat, že se příliš utápí v sebelítosti. Pravděpodobně měl pravdu! Étienne však dnes nechtěl bojovat sám se sebou, plně se poddal svým mizerným pocitům, které ho nakonec ukolébaly ke spánku. Probudila ho bolest v levé noze. Kdosi ho táhl ven z vozu. Hlavou bolestivě narazil do bedny a pak se udeřil o hranu korby. Pokusil se křičet o pomoc, ale než stačil vydat hlásku, nacpala mu hrubá ruka do úst smradlavý kus látky. Lapal po dechu a snažil se roubík vytlačit jazykem, ale to už jím útočník mrštil do prachu. Byli dva. Viděl z nich jen stíny s kapucemi do čela, šátky přes obličej a planoucíma očima. Bez varování se na něj snesla sprška ran a kopanců. Chlapi za celou dobu nepromluvili ani slovo. Co po něm, k čertu, chtěli? Kdo to byl?

O autorce

Juliane Stadlerová je německá spisovatelka,  vystudovala novodobou a starověkou historii a archeologii na univerzitě v Heidelbergu. Poté pracovala jako novinářka a editorka, a jako historička a archeolog na vykopávkách, v muzeích a v archeologických výzkumných institucích. Učila také studenty na univerzitě. Tyto zkušenosti pak bohatě využila ve své prvotině Nebeská koruna.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský

————————————————

Předposlední kousek dnes přináší 20. léta 20. století. Období hříšného tance charlestonu a divokého života londýnské smetánky je plné skandálů. Dokáže v něm hrdinka knihy obstát se ctí, nebo ji bujarý život semele?

Píše se rok 1923 a Kit Scottová, mladá Australanka původem z vyšších vrstev, přijíždí do Londýna, aby si splnila sen o hvězdné herecké kariéře. Podaří se jí získat roli v populárním muzikálu, kde se jejím partnerem stává Zeke Gardiner, kanadský herec s podobným snem, a brzy se vrhá po hlavě do života roztančené londýnské divadelní společnosti v čele s Fredem Astairem a jeho brilantní sestrou Adele. Když však titulní stránky bulvárních novin zaplní fotografie, které ji zachycují v divokém tanci s princem z Walesu, najednou se stává ústřední postavou velkého skandálu. Ve snaze distancovat od ní prince jeho lidé předloží novinám historku, podle níž byl jejím skutečným partnerem Lord Henry Carleton, hédonistický aristokrat s upřímným zájmem o mladou herečku. Dvacátá léta nejsou nadarmo označována za „divoká“ a Kit se Zekem čelí mnoha pokušením – a musí přijmout rozhodnutí, která navždy změní běh jejich životů.

Skandál v rytmu charlestonu

Londýnská smetánka dvacátých let ve víru tance, lásky a intrik královské rodiny
Autorka: Pamela Hartová
Přeložil: Tomáš Suchomel

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-7565-937-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Skandál v rytmu charlestonu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Kit se rozběhla do dívčí šatny, rychle vyklouzla z úboru, v němž absolvovala konkurs, a natáhla si punčochy a šaty, krásně šmolkově modré, se sníženým pasem a s šálovým límcem. Elegantní kožené střevice na vysokém podpatku. Rukavičky z jemné kůže. Apartní klobouček do zvonu, v tmavším odstínu modré. Okamžik si prohlížela svůj odraz v zrcadle: mohla by být kterákoli dobře oblečená holka, co vyráží strávit den ve společnosti. Až na to, že není. Je nová naivka v muzikálu z londýnského West Endu. Z prsou se jí vydral hluboký povzdech. Byla to dlouhá cesta, na jejímž konci teď stanula. Když na to přijde, ani moc nevěřila, že po ní dojde ještě někam dál, ale co naplat, tak se prostě obejde bez sebevědomí. Když bude tvrdě dřít, nezbude čas dělat si starosti.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Pamela Hartová je autorkou více než 35 knih, z nichž mnohé se staly bestsellery a získaly významná ocenění. Její historické romány se odehrávají v první polovině dvacátého století, jakkoli její čtenáři budou vědět, že tu a tam napíše i romanci z éry anglického regentství. Její nejnovější román Ošetřovatelka v poušti je posledním v řadě zabývající se osudy australských a novozélandských vojáků, kteří bojovali v první světové válce. V roce 2020 vyšla i její Píseň a tanec, román, který se podobně jako Skandál v rytmu charlestonu odehrává v Londýně dvacátých let dvacátého století. Pod jménem Pamela Freemanová je také známou a oblíbenou autorkou dětských knih a fantasy románů. Její zatím poslední, bohatě ilustrovaná publikace pro malé čtenáře spadá do žánru literatury faktu a jmenuje se Od sucha k suchu: Rok v národním parku Kakadu. Fantasy trilogii Kamenopravci, určenou dospělým čtenářům, nyní uzavírá román Uhlík a Popel, jemuž se dostalo ceny Aurealis pro nejlepší australský fantasy román roku.
Na našich stránkách najdete krátkou recenzi knihy Skandál v rytmu charlestonu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Jako poslední přinášíme knižní kousek česko-amerického autora, který ovšem v roce 1969 emigroval. Když román Milionový jeep poprvé vyšel po revoluci, zřejmě se mu nedostalo až takové pozornosti. Letos vyšlo zbrusu nové vydání, které snad přinese titulu pozornost, jakou by si právem zasloužil.

Miliónový jeep vyšel poprvé anglicky jako The Willys Dream Kit v roce 1985 v uznávaném americkém nakladatelství Harcourt, Brace, Jovanovich. Kniha se dočkala nadšených recenzí v listech jako New York Times či Chicago Tribune, získala Cenu Carla Sandburga za prózu, a byla dokonce nominována na Pulitzerovu cenu. Do češtiny ji za autorovy asistence o tři roky později brilantně převedl Jaroslav Kořán a ve svém torontském nakladatelství ’68 Publishers ji vydali Josef Škvorecký a Zdena Salivarová. U nás mohl Novákův román vyjít až po listopadu 1989, v polistopadovém víru událostí se mu však nedostalo pozornosti, jakou by zasluhoval – což by naše reedice ráda napravila, kniha totiž nepochybně patří k vrcholům autorova díla i vrcholným prózám poválečné české literatury. Jan Novák v ní svým nenápadným, neokázalým, ale nesmírně působivým vypravěčským stylem plným staccatových vět a ostře vypointovaných kapitol líčí životní pouť svého hlavního hrdiny (jehož předlohou byl autorův otec) od dětství prožitého za německé okupace přes všemožné ponižující protloukání se komunistickým režimem a krátké intermezzo v rakouském utečeneckém táboře až po tragický konec v americkém exilu. Protagonista je – podle zvolené autostylizace – představován postupně jako básník, dělnický vůdce, bankéř, milionář, Američan, mystik, filantrop či pyroman; ať už však na sebe bere jakoukoli roli, zůstává outsiderem, jenž se se systémem doma i ve světě střetává se vší vervou a všemi prostředky, jež má k dispozici, a vždy znovu a znovu fatálně selhává. Ani v onom selhávání ovšem není prost – díky autorovu nesentimentálnímu, a přitom pozornému a empatickému podání – jisté velikosti.

Miliónový jeep

Autor: Jan Novák
Přeložil: Jaroslav Kořán

Počet stran: 358
Vazba: vázaná
Formát: 134×206 mm
ISBN: 978-80-257-3662-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Miliónový jeep vydalo nakladatelství Argo.

Ukázky z knihy

K polednímu začne ostrý, pozdně únorový vítr, který teď za svítání utichl, postrkovat nízká sněhová mračna opět k jihu. Postaveno na rovině, nádražní městečko z přízemních a jednopatrových domků nemělo nikdy pořádný třetí rozměr a dnešního rána jsou i mraky ploché. Chodníky pod nimi jsou takřka liduprázdné a na ulici se ukládá měkký, bílý, nedotčený čerstvý sníh. Lidé cupitají do práce, oči upřené do země. Děti jdou do školy a civí na dům, kde toho rána nikdo nevytáhl rolety. Tři gestapáci metodicky prohledali všechny teplé části domu. Prolezli podkroví. Rozpárali matrace. Zatřepali houslemi v synově pokoji. Věděli, co hledají. Ukrytou střelnou zbraň. Šestiranný revolver. Zbýval už jen studený sklep, králíkárna na dvorku a kůlna přilehlá k domku, kde řezník v úzkostlivém pořádku choval své nářadí. A samosebou zahrada. Zatracení inteligenti. Někdy toho napovídají víc, než vědí, jen aby si to u vás vyžehlili. Až příliš lpějí na svých zubech, dokonce i na brýlích. Za chvíli přijede na místní policejní stanici náklaďák, aby je i s vězněm odvezl zpátky na velitelství. A rodinka si sedí v kuchyni, kostnatý kluk po nich metá blesky, starý řezník srká čaj, vyrovnaný, levé víčko plně pod kontrolou, žena rozechvělá, ale slzu neuroní. Čaj uvařila ona, jim nenabídla.

Podívat se můžete i na celou ukázku.

O autorovi

Jan Novák (* 1953) je česko-americký spisovatel, překladatel a dokumentarista. V roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do USA; studoval a žil v Chicagu, kde také započal svou literární kariéru, nyní je doma opět v Čechách. Za své knihy (mj. Striptease Chicago, 1983, Miliónový jeep, 1985, Zatím dobrý, 2004 (krátká recenze), Děda, 2007, Hic a kosa v Chicagu, 2011, Co já vím?, 2013) získal řadu prestižních ocenění: Cenu Carla Sandburga, cenu Magnesia Litera za prózu roku, Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Egona Hostovského či Cenu Revolver Revue. Mimořádný ohlas vzbudila jeho biografie Milana Kundery nazvaná Kundera. Český život a doba; tuzemská kulturní veřejnost se nad knihou rozdělila na dva nesmiřitelné tábory: jeden ji vychvaloval, druhý haněl, lhostejný však vůči ní zůstal málokdo.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy? Do komentářů nám můžete napsat, ve kterém období by se nejvíce líbilo vám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeka bohů – Nové království

Smith, Wilbur

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeHrnčířovo pole

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeNebeská koruna

Stadlerová, Juliane

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeSkandál v rytmu charlestonu

Hartová, Pamela

Jota, 2022

zobrazit info o knizeMiliónový jeep

Novák, Jan

Argo, 2022

Napsat komentář