Májové Očima šéfredaktorky

ocima-sefradaktorky-nahled
Máj, tedy květen, u nás spolu s básníkem zveme časem lásky. A tak i moje dnešní recenzní zastavení bude více věnované láskyplné četbě. První titul nás ovšem dovede ke vzpomínce na dětství, druhý trošku do historie, třetí poradí, jak udržet lásku v manželství, třetí osvětlí složitosti rodičovství a poslední nás vrátí ke kořenům…

Knihy pro děti z pera skauta tělem i duší Jaroslava Foglara patří (aspoň podle mne) k tomu nejlepšímu, co bylo u nás pro věkovou kategorii 9–12 let napsáno. Protože u ní podporují zájem o dění kolem sebe i rozvoj dobrých vlastností (jako jsou čestnost, pravdomluvnost, rytířskost, chrabrost i tělesná a duševní zdatnost). Proto je moc dobře, že aspoň některé tituly vychází v nových vydáních. Momentálně knihy vydává nakladatelství Albatros a jako bonus je připravuje současně i v podobě audioknih.

Takto již vyšla celá stínadelská trilogie: Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a nyní i Tajemství Velkého Vonta. Celou ji načetl David Matásek, jehož hlas k těmto chlapeckým dobrodružstvím tak nějak patří. Pokud vás čeká dlouhá cesta s dětmi autem na dovolenou, pak se přimlouvám, abyste si stáhli z webu Audiotéka.cz celou trilogii, a věřím, že se vám ani nebude chtít vystoupit z vozu, dokud ji celou nedoposloucháte. Zabere vám celkem takřka 28 hodin.

————————————————

Román Skandál v rytmu charlestonu, který vydalo nakladatelství Jota, australské autorky Pamely Hartové vás zavede do dvacátých let minulého století. Dá vám nahlédnou jak do života londýnské smetánky, tak do situace herců, které sice všichni obdivovali, ale současně jimi opovrhovali…

Mladá dívka z vysoce postavené rodiny v Austrálii odešla do Londýna, aby si mohla splnit svůj sen – stát se herečkou. Role v muzikálu jí přisoudí za partnera mladíka z Kanady, který naopak pochází z chudé farmářské rodiny a hraje proto, aby mohl vydělané peníze posílat matce, s níž odešel od tyranského otce, alkoholika. Základní zápletka naznačuje, že by mělo jít o obyčejný romantický román, jenže to tak úplně není. Jde o knihu velmi trefně vykreslující společnost, která se po konci války musí vyrovnat se vším, co válka odnesla. A přizpůsobit se novým poměrům; najít své místo v takové rozhárané společnosti není zrovna jednoduché, a to ani pro ženu, ani pro muže…

„Všichni se snaží vrátit k ,normálnímu‘ způsobu života – k tomu před válkou. Ale součástí toho je přimět nás, ženy, abychom se vrátily k plotně. Abychom zmizely z veřejného života a přestaly si samy vydělávat. Aby z nás znovu byly jen pomocnice mužů.“ (str. 224)

Skandál v rytmu charlestonu tak není jen odpočinkovou četbou, ale i historickým románem, který na poutavě vyprávěném příběhu líčí určitý přerod společnosti. A ve čtenáři probouzí otázku: „Co nám přinese tato válka?“

————————————————

Slavný baseballista Gevin Scott je na hřišti sice úspěšný, ale v manželství s Theou to vypadá na naprostý krach. Thea žádá o rozvod. A zatímco se Gevin snaží prostřednictvím alkoholu zapomenout, co ho trápí, jeho kamarádi bijí na poplach a rozhodnou se Gevina přijmout do Tajného pánského knižního klubu. Jak mu může čtení knih pomoci najít cestu zpět do Theiny ložnice? To přece nedává smysl! Jenže…

Lehké romantické čtení autorky Lyssy Kay Adamsové, které u nás vyšlo v nakladatelství Jota, potěší všechny příznivce lechtivého čtení. Ač je výsledek předem znám (tento žánr přímo vyžaduje šťastné konce), není děj úplně bez zajímavosti. A možná by jej výjimečně měli vzít na milost i pánové, třeba by jim stejně jako Gevinovi začaly docházet věci, které by ve svých vztazích mohli „opravit“. A třeba by mohly takové tajné spolky čtenářů začít fungovat i v reálném světě – své členy by určitě rychle našly.

Každopádně se u čtení Tajného panského knižního klubu dobře pobavíte, zasníte i rozněžníte, přesně, jak to má u správné romance být!

————————————————

Další Australanka Liane Moriarty již svými romány dobyla celý svět. Má zajímavý způsob vyprávění – více hrdinek žijících své oddělené životy, průnik všech postav, přísně střežené tajemství a překvapivý závěr, v němž vše vybublá na povrch. Poslouchala jsem již její Manželovo tajemství (viz minirecenze, v podání Terezy Bebarové) a nyní dozrál čas, aby se seznámila s její asi nejznámější knihou, se Sedmilhářkami.

Možná znáte televizní seriál, který podle ní natočili a byl natolik úspěšný, že dostal i druhou sérii. OneHotBook opět svěřil interpretaci titulu Tereze Bebarové a musím říct, že jsem si poslech spletitého (dramatického, napínavého, ale i humorného) příběhu tří maminek Jane, Madeline a Celeste moc užila. A bylo mi líto, že jde jen o něco přes čtrnáct hodin četby, protože bych tvárný hlas Terezy Bebarové vydržela poslouchat mnohem déle.

Nyní si audio titul Sedmilhářky můžete stáhnout i z portálu Audiotéka.cz.

————————————————

Poslední román Michaely Klevisové je sice detektivka, ale tentokrát se čtenáři musí obejít bez komisaře Bergmana i bez většího napětí. Pokud váháte, zda Prokletý kraj vůbec stojí za přečtení, pak musím říct, že ano. Pokud tedy už od začátku počítáte s tím, že nic není jako obvykle.

Jinak kniha v určitém směru navazuje na knihu Drak spí (viz minirecenze). Odehrává se v pošumavském kraji (Drak v jihočeské vesničce) na místě, jež také poznamenal poválečný odsun Němců, ale navíc také příchod rumunských Slováků, kteří uvěřili lákavým slibům agitátorů a přišli za lepším životem. Hlavními hrdinkami jsou mladé ženy Gerda (obyvatelka vesnice) a Linda (turistka hledající své kořeny), které začnou pátrat po minulosti – své vlastní i místa samotného. Nechybí ani záhadná smrt jednoho ze sousedů… Čtenář se dozví mnohé z historie, ale také z environmentalistiky. Pokud jste četli náš rozhovor s Michaelou Klevisovou, pak v určitých úvahách a rozhovorech protagonistů románu jasně zaznívají její názory a zájem jak o historii, tak o přírodu.

Já jsem titul Prokletý kraj poslouchala jako audioknihu v podání Petry Špalkové. Z počátku mi občas připadalo, že se interpretka až příliš soustředí na správnou výslovnost, později už jsem to nevnímala tak rušivě a poslech deseti hodin přednesu jsem si užívala. Audio podobu románu vydalo VOXI a můžete si ji stáhnout například z webu Audiotéka.cz.


Který titul zpříjemňuje květnové dny vám? Podělte se s námi v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství Velkého Vonta

Foglar, Jaroslav

Albatros, 2022

zobrazit info o knizeSkandál v rytmu charlestonu

Hartová, Pamela

Jota, 2022

zobrazit info o knizeTajný pánský knižní klub

Kay Adamsová, Lisa

Jota, 2022

zobrazit info o knizeSedmilhářky (audiokniha)

Moriarty , Liane

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeProkletý kraj

Klevisová, Michaela

Voxi, 2022

Napsat komentář