Zasoutěžte si o náhled do japonské popkultury

soutez-genialni-smyslenka
Znáte Hello Kitty? Emoji? Karaoke? Všechny tyto vynálezy mají jedno společné – pocházejí z Japonska. I když to v roce 1990 vypadalo, že bude tato ostrovní země uvržena v propadliště dějin, dnešní západní svět doslova přetéká japonskou popkulturou. Potkáváme ji na každém rohu.

Japonská popkultura v našich životech

Dosud nevypovězený příběh o tom, jak se Japonsko stalo kulturní supervelmocí díky fantastickým vynálezům, které uchvátily – a transformovaly – světovou představivost.

Walkman. Karaoke. Pikachu. Pac-Man. Akira. Emoji. Všichni jsme se zamilovali do toho či onoho japonského popkulturního vynálezu, od techniky až po anime. Jak ale ve své knize dokazuje veterán japonských médií Matt Alt, z celého příběhu japonského popkulturního vzmachu neznáme ani polovinu. Japonské hračky, pomůcky a imaginární světy nás nejen bavily, ale také do hloubky změnily způsob, jakým žijeme.

V 70. a 80. letech se zdálo, že Japonsko bude v blízké budoucnosti existovat na špičkové technologii Sony a Toyota, zatímco Západ se je bude snažit dohonit. Tuto vyhlídku přerušil katastrofický krach akciového trhu v roce 1990, který Západ a především Spojené státy uvrhl do hluboké recese. Krach měl Japonsko uvrhnout do propadliště dějin, ale naopak právě tehdy jeho kulturní vliv prudce vzrostl. A Japonsko opět celý svět předběhlo.

Hello Kitty, Nintendo Entertainment System a multimediální říše Pokémon a Dragon Ball Z byly víc než jen marketingové hity. Tyto šikovně zabalené, nebezpečně roztomilé a závratně zábavné vynálezy udělaly z Japonska továrnu světové fantazie a nabídly nám nové nástroje, jak se vyrovnat s těžkými časy. Také nás transformovaly – spojovaly a izolovaly nás novými způsoby, otevíraly obzory představivosti a cesty k revoluci. Prostřednictvím příběhů o jednotlivých umělcích, géniích a podivínech odhaluje Pure Invention, jak japonská vynalézavost přetvořila globální kulturu a mohla tak stvořit moderní život a svět, jak ho známe. A je to japonský svět.

 

Geniální (s)myšlenka

Jak japonská popkultura ovládla svět
Autor: Matt Alt
Přeložila: Veronika Nohavicová

Vydalo: nakladatelství Zoner Press
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Vydáno: 02/2022
ISBN: 978-80-7413-483-8

Přečtěte si více o knize Geniální (s)myšlenka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Zoner Press.

 

zonerpress

Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

 

O autorovi

Matt Alt svou kariéru začal jako státní úředník a překladatel US Patent a Trademark Office. Přes den pomáhal právníkům dešifrovat japonské duševní vlastnictví od hygienických vložek po součásti jaderného reaktoru. Po nocích a přes víkendy žil druhý život, v němž překládal videohry a psal pro webové stránky a časopisy o své vášni pro japonské hrdiny, roboty a monstra. V roce 2003 odešel z Ameriky do Tokia, kde spoluzaložil AltJapan Co., Ltd. – společnost, která se specializuje na výrobu anglických verzí populárních japonských videoher, komiksů a dalších forem zábavy. V letech 2015 až 2020 byl spolumoderátorem populární televizní show Japanology Plus. Jeho eseje a kulturní komentáře se pravidelně objevují v různých médiích, včetně The New Yorker online, BBC Culture, CNN Go, The Economist 1843, Wired, Slate, The Independent, The Japan Times a Newsweek Japan.

Zdroj informací: MattAlt.com (přeloženo)

 

Vyhrajte knihu Geniální (s)myšlenka

Jak se stalo, že je Japonsko považováno za kulturní supervelmoc současnosti? Jak je možné, že každý zná Pokémony, karaoke, Pac-Mana, emoji, Hello Kitty? Matt Alt, znalec japonských médií, přichází s dosud nevypovězeným příběhem jednotlivých umělců, géniů a podivínů o tom, jak japonská popkultura ovládla svět, ačkoliv si v roce 1990 všichni mysleli, že díky krachu akciového trhu zmizí země vycházejícího slunce v propadlišti kulturních dějin. A ona je místo toho všechny předběhla. Jejich vynálezy byly víc než jen marketingové hity, udělaly z Japonska továrnu světové fantazie a nabídly lidem nové způsoby, jak trávit volný čas, zabavit děti nebo se vyrovnat s těžkými časy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Zoner Press vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Geniální (s)myšlenka. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Geniální (s)myšlenka
probíhá od 1. do 14. dubna 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Geniální (s)myšlenka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGeniální (s)myšlenka
Jak japonská popkultura ovládla svět

Alt, Matt

Zoner Press, 2022

Zasoutěžte si o náhled do japonské popkultury - DISKUZE

Počet reakcí: 14
  1. hannah1112 hannah1112 napsal:

    Woodwalker – Cizí divočina už je doma. Díky.

  2. cert napsal:

    Velice děkuji za knihu je úžasná

  3. kolazu napsal:

    Malá kniha STOICISMU dnes dorazila. Moc děkuji a přeji hezký den.

  4. Lube napsal:

    Dobrý den, dnes mně byla doručena výhra Skandál v rytmu charlestonu. Velice děkuji.

  5. jija napsal:

    Dobrý den,
    koncem března jsem vyhrála knihu Osm detektivů, zatím výhra nedorazila. ??? Děkuji za odpověď

  6. humhejova napsal:

    Děkuji za výhru došla v pořádku.

  7. DANIELA1 napsal:

    DĚKUJI ZA KNIHU TŘEŠNĚ V RUMU.

  8. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,

    vyhraná kniha Geniální (s)myšlenka dnes v pořádku dorazila. Děkuji moc

    S pozdravem Petr Žurek

Napsat komentář