Nenechte si ujít v týdnu od 28. března do 3. dubna 2022

nenechte_si_ujit
Jaro už o sobě dává vědět a mimo slunečného počasí vám zvednou náladu i naplánované literární akce. Těšit se můžete především na autorská čtení, třeba s Markétou Harasimovou. A dospívající čtenáře potěší beseda s Olgou Zbranek Biernátovou.

Začneme literární akcí v našem hlavním městě. V pondělí 28. března bude v Praze představena kniha Čertova zeď. Život a smrt Heinze Ruthy. Jejím autorem je Mark Cornwall, profesor moderní evropské historie na Univerzitě v Southamptonu, který se specializuje na středovýchodní Evropu 19. a 20. století, zejména na regiony bývalého Československa a Jugoslávie. Ve své knize spojil hned několik důležitých témat: mládí, homosexualitu a nacionalismus. Mimo samotného autora se akce zúčastní i překladatel knihy Jan Seidl. Buďte v pražském Goethe-Institutu v 17.00.

Nyní se podíváme do Plzně, kde se v pondělí 28. března koná autorské čtení Mariky Mariwicz. V roce 2020 vyšla její prvotina Polynésie, sbírka básní, které jsou jakýmisi intimními dialogy. Plzeňským návštěvníkům přečte vybrané úryvky a otevře tak pohled do svého nitra. Autorské čtení začíná v M-klubu18.00.

Městská knihovna Nové Sedlo pořádá v úterý 29. března autorské čtení české spisovatelky a scenáristky Markéty Harasimové. Její současná tvorba je laděna eroticky a detektivně, často jde až na hranici thrilleru. Tíhne k akci, pádným dialogům a emotivním situacím. Znát můžete např. knihy Klinická smrt, Černá vdova, Potemnělý ráj, Hedvábná past, Vůně noci, Purpurové doteky či Poháry touhyZačátek je v 16.00.

Městská knihovna v Praze připravila na úterý 29. března netradiční autorské čtení kombinující slovo, hudbu a pohyb. Svou knihu představí hned tři autoři: Eva Kroupová (erotické povídky Periferie něhy), Jan Dvořáček (sci-fi Odvrácená strana hříchu), Jiří Pešaut (psychologická detektivka Ten druhý). Hostem bude tanečnice Kateřina Justová. Nenechte si ujít tento netradiční program a zastavte se v pobočce Hloubětín v 17.30.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně vás zve v úterý 29. března na poetický večer, který připravila u příležitosti Světového dne poezie. Představeny budou nové básnické sbírky dvou brněnských autorek Zdeňky Pospíšilové a Lucie Kubalíkové. Poetický večer začíná v 18.00 v pobočce Bohunice.

A opět jedna literární akce, kterou můžete sledovat on-line. Ve čtvrtek 31. března se koná autorské čtení Anny Bolavé z její knihy Do tmy. Autorka napsala např. i básnickou sbírku Černý rok a román Ke dnuPo autorském čtení bude následovat beseda o bylinkách s vedoucím výkupny bylin firmy LEROS, do které se zapojí i autorka. Vše můžete sledovat na facebookovém profilu „LEROS bylinná harmonie“ od 17.00.

Další autorské čtení se koná ve čtvrtek 31. března v Táboře. Představí se vám Veronika Štěpková, autorka knihy Dopisy z Asie. Ta obsahuje krátké dopisy z let 2014 až 2019, které Veronika strávila v jižní a jihovýchodní Asii. V nich popisuje politické změny v regionu, zkušenosti s různými meditačními technikami, ale i konkrétní příběhy lidí, kteří ji inspirovali. Kniha zachycuje i mnoho důležitých okamžiků jako teroristický útok na Dháku, humanitární krizi v Kambodži nebo zkušenost s epidemií HIV. Akce začíná v městské knihovně v 18.15.

A na závěr jedno setkání, které ocení zejména dospívající čtenáři, potažmo čtenáři knih žánru young adult. Ve čtvrtek 31. března pořádá Masarykova veřejná knihovna Vsetín besedu s bloggerkou Olgou Zbranek Biernátovou, která vydává knihy pod pseudonymem Nofreeusernames. Představí vám svou novinku Letní noci. Začátek besedy je v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář