Napínavé čtení pro dlouhé večery

napinava-patrani
Máme před sebou další změnu času a následující večery budou jen delší a delší. Co ale určitě potěší každého čtenáře, je fakt, že aspoň bude více času právě na čtení. Tentokrát se zaměříme na tituly pro milovníky napětí, na stránkách následujících knih se totiž odehrávají velice tajemné případy.

První knihou, kterou si dnes představíme, bude novinka od spisovatele Michaela Connellyho Básník smrti. Hlavním hrdinou je novinář zvyklý často psát o smrti. Zdá se, že se ho toto těžké téma nedotýká, ale jeden případ se pro něj stane až nečekaně osobním – obětí je totiž jeho vlastní bratr. Jak se s tím dokáže vypořádat? Přijde na kloub celému tajemství, které obklopuje smrt bratra?

Básník smrti

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 420
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0276-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Básník smrti vydalo nakladatelství Slovart.

Novinář Jack McEvoy je zvyklý psát o smrti jiných. Pak ale zemře jeho bratr Sean, vyšetřovatel z denverského oddělení vražd, a následné události vtáhnou McEvoye do děje. Na rozdíl od policie nevěří, že jeho bratr spáchal sebevraždu, a začne na vlastní pěst pátrat po dalších okolnostech případu.
Postupem času shromáždí údaje o několika podobných úmrtích, k nimž došlo na různých místech Spojených států. Vše nasvědčuje tomu, že se ocitl na stopě sériového vraha oplývajícího bezpříkladnou krutostí a vychytralostí. Jeho oběťmi jsou vesměs vyšetřovatelé vražd, jejichž kariéru či psychiku poznamenal nějaký nevyřešený případ. Vedle zohavených těl pokaždé leží vrahovo poznávací znamení: citáty z díla Edgara Allana Poea. McEvoyův Bratr byl poslední obětí v řadě. Anebo možná ne. Možná se poslední básníkovou obětí stane on sám…

Ukázka z knihy

Smrt je moje parketa. Vydělává mi na živobytí. Stavím na ní svou profesionální reputaci. Přistupuji k ní s vášní a precizností majitele pohřební služby – zasmušile a účastně, pokud jsou nablízku pozůstalí, a jako dovedný řemeslník, pokud jsem sám. Vždycky jsem si myslel, že tajemstvím úspěchu při práci se smrtí je držet si ji od těla. Takové je pravidlo. Nedopustit, aby vám smrt dýchla do tváře.
Moje pravidlo mě však neochránilo. Když za mnou přišli ti dva detektivové a řekli mi o Seanovi, rychle mě obklopila chladná strnulost. Jako bych se ocitl na opačné straně akvária. Jako bych se pohyboval pod vodou – tam a zpátky, tam a zpátky – a díval se na okolní svět přes sklo.

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Americký spisovatel Michael Connelly (* 1956) pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Je autorem 37 knih, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Seriál Bosch s Titem Welliverem v roli detektiva pojmenovaného autorem po nizozemském malíři běží už šestou sezonu. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdyPád či Odvrácená strana konce.

Zdroj informací: www.michaelconnelly.com

————————————————

Území na nejvýchodnějším místě České republiky je tak trochu odloučené od ostatních částí naší země. Odevšad je to sem daleko, lidé zde mluví specifickým nářečím a své životy žijí často podobně jako naši předci. A právě do tohoto trochu tajemného prostředí zasadil děj své už třetí knihy spisovatel Petr Sagitarius. Jeho vyšetřovatel Roman Saran bude muset opět řešit další nepříjemný případ, tentokrát sériové vraždy.

Pierot, Na krev

Trujkunt 3
Autor: Petr Sagitarius

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3529-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pierot, Na krev vydalo nakladatelství Argo.

Třetí pokračování detektivních příběhů Trujkunt čtenáře opět zavede do nejvýchodnějšího regionu České republiky vklíněného mezi Těšínské a Moravskoslezské Beskydy na česko-polsko-slovenském Trojmezí. Trujkunt není jen zajímavým místem, kde lidé hovoří originálním nářečím „po naszymu“, je také prostorem, kde dochází k vraždám, které řeší svérázný vyšetřovatel major Roman Saran. Spolu s novou parťačkou Karolínou zvanou Muška pátrá na Třinecku a Jablunkovsku po sériovém vrahovi mladých žen. Rozpolcený historický Těšín – Cieszyn je kulturním centrem regionu, zároveň však místem časté trestné činnosti. Ohrožení svých blízkých i kolegů ze strany tamního podsvětí řeší malý sporý blonďák tvrdě a nekompromisně. Teče krev…

Ukázka z knihy

Sněhulák vypadal podivně. Spíš jako šílený Joker z Batmana než roztomilá buclatá postavička uplácaná dětmi ze sněhových koulí. Tento dojem vytvářela ústa z černých kamínků protažená do nezvykle dlouhého úsměvu a oči zvýrazněné obočím z dřívek zvedajících se šikmo nahoru. Sněhulák se divil a usmíval zároveň.
Saran usoudil, že se jízlivě šklebí právě na něj. A že ho před domem, kde bydlel, někdo postavil schválně. Mohlo být tak dvacet pod nulou, sněhový muž mrazem zkameněl. Jestli se trochu neoteplí, bude Romanovi připomínat jeho neschopnost až do jara.

Na webu nakladatelství najdete celou ukázku z knížky.

O autorovi

Petr Sagitarius (*1966) psal už na střední škole – romanticko-nihilistické verše. Sám o sobě říká, že v mládí ho zformovali Waltari, Mailer, Lennon a Allen. Stejně jako jeden z hrdinů jeho detektivních příběhů pracoval v redakci týdeníku Třinecký hutník, odkud jej propustili za nepřizpůsobivost. Dnes je za to majitelům „werku“ vděčný, nikdy by se tak nestal starostou města Jablunkov. Šestnáct let pak psal už jen úvodníky do městského zpravodaje Jabko. Zpět k psaní jej přivedlo až vážné onemocnění, kdy v roce 2014 ze starostování přešel plynule do invalidního důchodu. Rozsáhlejší žánrovou tvorbu začal trénovat psaním krátkých článků pro svůj blog Jablečno. V roce 2017 usoudil, že tréninku bylo dost, a pustil se do první detektivky – tři novely pod souhrnným názvem Trujkunt. Následovalo volné pokračování pod názvem Klasztor, Návrat – Trujkunt 2.  Autor žije a píše v Jablunkově.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

I další kniha je pokračováním oblíbené kriminální série. Catherine Shepherdové vyšla nová kniha s patoložkou Julií Schwarzovou, která bude muset opět vyřešit zapeklitou vraždu. A tentokrát půjde opravdu o mrazivý případ, mrtvá totiž byla nalezena uvnitř ledové sochy. A jak to vypadá, nebude poslední obětí… Až do 1. listopadu můžete tuto knihu můžete vyhrát v naší soutěži.

Vražda v ledu

Autorka: Catherine Shepherdová
Přeložil: Rudolf Řežábek

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3067-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vražda v ledu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Jedné mrazivé zimní noci je patoložka Julia Schwarzová zavolána k mrtvému tělu. Na efektně nasvícené ploše na náměstí však vidí jen krásnou ledovou sochu. Při pohledu zblízka si s hrůzou uvědomí, že uvnitř je mladá žena.
Nikdo neviděl, jak se tam socha dostala, nikdo neví, jak byla oběť v ledu uvězněna. Navíc není možné provést pitvu, dokud socha neroztaje. Než však Julia může vzít do ruky skalpel, podivný umělec udeří znovu.

Ukázka z knihy

Cítím ledový chlad, který ve mně velmi pomalu zastavuje život. Vstupuje do mě zvenčí a zcela se mě zmocňuje. Proniká stále hlouběji do mého nitra. Dříve nebo později dorazí až k srdci. Nejprve ho jenom zahalí a pak postoupí do jeho svaloviny. Přes tuto ponurou vyhlídku si nemohu pomoct a musím obdivovat krásu ledu. Třpytí se a září. Světlo se tisíckrát lomí a vytváří fascinující kouzelný svět, ledový palác. Při tom pohledu na okamžik zapomenu na bolest celého těla. Paže a nohy mi namodrale otekly. Není divu. Teplota je pod nulou a já jsem skoro nahá. Za běžných okolností bych pobíhala sem a tam, dokud bych se opět nezahřála. V tom mi ale brání silný provaz, kterým jsem spoutaná.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorce

Catherine Shepherd (pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě začala studovat ekonomii a poté několik let pracovala pro velkou německou banku. Vlastní texty začala psát už na základní škole a později se k této své vášni vrátila. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech (Mooresschwärze), úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou. Znát ale můžete i druhý díl Vražda bez soucitu. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má na kontě přes dva miliony prodaných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Další kniha, nazvaná Do posledního dechu, se vrací k odloženém případu. Hlavní hrdinka si pro svůj televizní pořad, jehož tématem jsou neobjasněné vraždy, vybrala tajemnou smrt bohaté mecenášky, která spadla ze střechy Metropolitního muzea. Od autorek Mary Higgins Clark Alafair Burke jde už o několikátý díl, v češtině vyšly například V podezřeníCelá v bílém.

Do posledního dechu

Autorky: Mary Higgins Clark, Alafair Burke
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-454-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Do posledního dechu vydalo nakladatelství Alpress.

Televizní producentka Laurie si pro svůj pořad vybrala další neobjasněný případ. Za podivných okolností spadla ze střechy Metropolitního muzea bohatá mecenáška. Hlavním podezřelým je o hodně mladší milenec zesnulé, rozhodně však není jediný, kdo měl motiv. Případ se tentokrát řeší před kamerou a Laurii se časem zdají podezřelí úplně všichni.

Ukázka z knihy

Neobyčejně chladného a sychravého pondělního večera osmašedesátiletá Virginie Wakelingová zvolna procházela galerií kostýmů v Metropolitním muzeu umění. Toulala se expozicemi a neměla ani nejmenší potuchy, že tento okouzlující večer skončí tragédií.
Že jí zbývají pouhé čtyři hodiny života.
Muzeum bylo pro veřejnost uzavřeno, protože mělo každou chvílí začít nejlukrativnější shromáždění mecenášů za celý rok, ale na tuhle hodinu byla pro členy správní rady připravena příležitost soukromě si prohlédnout róby prvních dam, které si oblékly na inaugurační plesy.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

O autorce

Mary Higgins Clark (24. prosince 1927 New York – 31. ledna 2020 Naples, Florida), královna napětí, jak se jí přezdívá, se narodila roku 1927. Ve 40. letech pracovala jako letuška, dokonce se zúčastnila posledního letu Pan American do bývalého Československa před uzavřením železné opony. Nedlouho poté se provdala za svého dlouholetého přítele Barvena Clarka a začala psát krátké příběhy. Trvalo to šest let a čtyřicet zamítavých odpovědí, než prodala svůj první příběh do časopisu za 100 dolarů. Když její manžel v roce 1964 zemřel na infarkt, Mary zůstala sama s pěti dětmi. Jak sama říká, bylo to velmi těžké období. Mary začala studovat filozofii a v současné době je držitelkou devíti čestných doktorátů a řady ocenění. V roce 1987 se stala presidentkou asociace detektivních autorů Mystery Writers of America a mnoho let zasedala v jejím předsednictvu. Knihy Mary Higgins Clark jsou úspěšně překládány do mnoha jazyků a vydávány po celém světě, znát můžete například tituly Nezavírej očiMelodie stále zní či Nikdy není pozdě

Zdroj: nakladatelství Alpress

————————————————

Když člověk unikne ze spárů sériového vraha, dozajista to na něm zanechá nějaké stopy. Hlavní hrdinka knihy Šifra však vypadá, že se s tímto traumatem vyrovnala dobře, a dokonce nyní pracuje jako zvláštní agentka FBI. Co když se ale minulost začne znovu připomínat? Vrah totiž nezapomíná a je odhodlaný dokonat svoji rozdělanou „práci“.

Šifra

Unikla sériovému vrahovi. Ten se pro ni teď vrací…
Autorka: Isabella Maldonado
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7625-162-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Šifra vydalo nakladatelství Metafora.

V šestnácti letech se Nině Guerrerové podařilo uniknout ze smrtící pasti sériového vraha. O jedenáct let později je z ní dospělá žena, zvláštní agentka FBI, která si nenechá nic líbit – a která si poté, co internetem proletí video, na němž se efektivně vypořádává s útočníky, kteří ji napadli ve virginském parku, získá i legie fanoušků.
Jenže se dívá i někdo jiný. Někdo, kdo Nině nemůže zapomenout starou křivdu.
Odhodlaný potrestat tu, která mu unikla, spáchá vrah z Nininy minulosti brutální zločin, jen aby ji zatáhl do vyšetřování. Tím ovšem jeho hra teprve začíná. A díky internetu se do ní tentokrát zapojí víc lidí než kdy dřív.
Jeho hádanky a slovní hříčky z něj možná udělaly zvrhlou hvězdu sociálních sítí – tajemného virtuálního ducha přezdívaného Šifra –, ale pro Ninu je pořád tím, kým byl kdysi: zrůdou přiživující se na utrpení slabších.
Aby ho dopadla, musí se spojit se spolupracovníkem FBI, psychoanalytikem Dr. Jeffrey Wadem. I jeho pronásledují stíny z minulosti, jenom společně však mají šanci – stopu za stopou, oběť za obětí – chladnokrevného vraha najít. Začíná závod s časem, který sleduje celý svět.

Ukázka z knihy

Nina Esperanzová se zahleděla na muže, v jehož rukou teď ležel její osud. Soudce Albert McIntyre mlčky studoval předložené dokumenty. Nina si uvědomila, že pod dlouhým dubovým stolem bezmyšlenkovitě kroutí nohama. Nechala toho a nasadila výraz, který by se snad dal považovat za zdvořilou úctu. Všechny papíry byly podané, výpovědi skončily, zbývalo už jenom vynést rozsudek.

Koukněte na celou ukázku z knížky.

O autorce

Isabella Maldonado pracovala jako policistka, než se začala věnovat psaní. Během více než dvou desetiletí ve službě vyjednávala o propuštění rukojmích, byla mluvčí oddělení a také velitelem okrsku. Byla vybrána k účasti na Národní akademii FBI v Quanticu a své znalosti donucovacích orgánů využívá i pro své psaní. Žije v oblasti Phoenix, kde její uniformu nyní tvoří tílka a kalhoty na jógu. Místo padouchů pronásleduje svého malého syna, když není připoutaná k počítači. The Cipher (Šifra), první kniha z její série se speciální agentkou FBI Ninou Guerrerou, bude zfilmovaná Netflixem, v hlavní roli se představí Jennifer Lopez.

Zdroj informací: isabellamaldonado.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBásník smrti

Connelly, Michael

Slovart, 2021

zobrazit info o knizePierot, Na krev
Trujkunt 3

Sagitarius, Petr

Argo, 2021

zobrazit info o knizeVražda v ledu

Shepherdová, Catherine

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeDo posledního dechu

Clark, Mary Higgins – Burke, Alafair

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeŠifra

Maldonado, Isabella

Metafora, 2021

Napsat komentář