Z alternativních světů

Tipy_Civilizace_V ledovem sevreni
Dnes si budeme vyprávět příběhy z alternativních světů. Co by se stalo, kdyby…? Kdyby se některé zásadní momenty v dějinách odehrály jinak? A jak asi může v budoucnu vypadat dobývání jiných planet?

Román Civilizace od francouzského spisovatele Laurenta Bineta přináší zábavné a poutavé čtení o tom, jak by se mohly změnit známé dějiny a jak málo k tomu někdy chybělo.

Civilizace

Autor: Laurent Binet
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3365-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Civilizace vydalo nakladatelství Argo.

Román Civilizace stojí na této hypotéze: Atahualpa, vládce Incké říše, se vylodí v Evropě Karla V. Habsburského. Jak to zde vypadá? Španělská inkvizice, Lutherovy reformy, rodící se kapitalismus. Zázračný vynález knihtisku, díky němuž promlouvá papír. Monarchie, vyčerpané nekonečnými válkami a bez ustání ohrožované Turky. Moře sužovaná piráty. Kontinent drcený náboženskými a dynastickými sváry. Ale především týraný, vyhladovělý, bouřící se lid, toledští Židé, granadští Mauři, němečtí rolníci: možní spojenci. Z Cuzca do Cách a hlavně až do bitvy u Lepanta – to je trasa vyprávění o převráceném chodu dějin, o ovládnutí světa, k němuž vlastně mohlo dojít. Mohlo se to stát. Chybělo málo – jen tři věci: kdyby měli indiáni koně, kolo a ty správné protilátky, ubránili by se konkvistadorům a museli bychom přepisovat dějiny.

 

Ukázka z knihy

Žila kdysi jedna žena jménem Aude Přemoudrá, dcera Ketilla Plochonosého, jež byla královnou. Byla to vdova po Olafovi Bílém, irském králi a válečníkovi. Po smrti svého muže se vydala na Hebridy a až do Skotska, kde se stal králem její syn, Th orstein Rudý, ale Skotové ho zradili a on zahynul v bitvě.
Když se Aude dozvěděla o synově skonu, vydala se s dvaceti svobodnými muži na moře, dorazila na Island a ovládla zde území mezi Polední řekou a řekou Skrauma.
Připlulo sem s ní množství vznešených mužů, kteří padli do zajetí během vikinských výprav na západ a byli zváni otroky.
Byl mezi nimi jeden muž jménem Th orvald, který odešel z Norska, neboť se provinil vraždou, a s ním jeho syn, Erik Rudý. Oba byli rolníci. Jednoho dne Eyjolf Ptačinec, příbuzný Erikova souseda, zabil Erikovy otroky, neboť způsobili sesuv půdy. Erik zabil Eyjolfa Ptačince. Zabil i Hrafna Soubojníka. (str. 11)

 

Laurent Binet

Laurent Binet (* 1972) je francouzský spisovatel, původně působil jako pedagog, učil mimo jiné i francouzštinu na vojenské akademii v Košicích. Jako spisovatel debutoval v roce 2000, do širokého čtenářského povědomí se ale zapsal v roce 2010, když vyšel jeho román HHhH (č. 2010), následně oceněný Prix Goncourt za nejlepší románovou prvotinu. Osobitý pohled na pozadí atentátu na Reinharda Heydricha si získal velkou čtenářskou přízeň a byl i filmově zpracován. V roce 2015 se čtenáři dočkali dalšího románu, brilantní a zábavné sémiologicko-konspirační hříčky Sedmá funkce jazyka (č. 2017), za nějž autor obdržel několik literárních cen. Za nejnovější román Civilizace (Civilizations, 2019) získal významnou Prix de l’Académie française. Stejně jako v předchozích úspěšných románech tu Laurent Binet dokazuje, že je skvělý vypravěč a vynikající fabulátor, který dokonale zná látku, jíž se chopí, a dokáže ji podat záživně, překvapivě a s příjemnou dávkou ironie.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Na zamrzlé planetě čeká nebezpečný úkol. Podaří se ho posádce UTSS Salamis zdárně splnit? Jakub Mařík přichází s druhým dílem military sci-fi série, jehož příznačný podtitul zní V ledovém sevření.

V ledovém sevření

UTSS Salamis 2
Autor: Jakub Mařík

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-7588-247-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu V ledovém sevření vydalo nakladatelství Mystery Press.

Když automatická průzkumná sonda na vzdálené planetě Marzanna-3 nalezne téměř nepoškozenou průzkumnou loď Fridtjof Nansen, lidstvu se nabídne šance, na kterou čeká už mnoho let. V ledu zamrzlé plavidlo, před třemi lety prokazatelně unesené tajemnými Korzáry, v sobě zřejmě ukrývá cenné nepřátelské technologie a možná i těla samotných Korzárů, kteří s lidmi vedou nevyhlášenou válku. Nejbližším plavidlem, jež může vzácný nález prověřit, je UTSS Salamis. Ta právě kotví u pohraniční stanice UTSS Šanghaj, kde prochází generální údržbou po bitvě s Korzáry. Přestože opravy ještě nejsou ani zdaleka dokončeny, Salamis se s posádkou provizorně doplněnou o čínské mariňáky a výzkumný tým rozvědky vydává daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, aby tam vrak korzárské lodi zajistila. Otázkou však zůstává, jak se Fridtjof Nansen na Marzanně-3 vlastně ocitl? Co ho přinutilo přistát a jaké další hrozby se skrývají v ledovém sevření mrazivé planety?

 

Ukázka z knihy

Když velitel Jan Marhoul procházel spojovací chodbou na pravoboku naposledy, na každém kroku narážel na stopy po nedávné bitvě. Vnější trup byl na mnoha místech proděravělý, menší otvory po zásazích z kulometů bitevníků Diamondback, kdy střely překonaly energetický štít a našly oslabené místo, doplňovaly pláty rozervané torpédomety a děly. Opravářské týmy na ně během letu navařily záplaty, které poškozené oblasti teoreticky utěsnily, ale nikdo nebyl takový blázen, aby se na pravobok odvážil bez skafandru. A kdo nutně nemusel, nechodil tam vůbec.
U jednoho z lodních nosníků se Marhoul zastavil a přejel po něm dlaní. Během ústupu od Gammy Crucis u něj musel stát jeden ze strukturálních specialistů a po každém skoku ocel skenoval kvůli mikrotrhlinám. Salamis tu v bitvě utrpěla přímý zásah a výbuch na vnějším plášti byl tak silný, že poškození nosníku bylo viditelné i pouhým okem. Dnes byl nosník dokonale hladký a jen nepatrně odlišný odstín šedé barvy prozrazoval opravy, kterými nedávno prošel.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jakub Mařík

Jakub Mařík se narodil v roce 1981 v Teplicích, vystudoval právně-ekonomickou školu a v současnosti se živí jako překladatel z angličtiny. Jeden z nejvýraznějších autorů současné tuzemské sci-fi & fantasy má na kontě přes dvacet povídek, z nichž nejpopulárnější je paranormální detektivka Absolutní smrt, za kterou byl v roce 2008 nominován na Cenu Karla Čapka. Publikuje v antologiích (DrakobijciCáry rubášeVe stínu říše aj.) a časopise Pevnost, do populární série Kladivo na čaroděje přispěl šestým dílem nazvaným Drsné sny (2014). V současné době se věnuje zejména military sci-fi sérii UTSS Salamis, kterou má tvořit pět samostatných románů (Ve stínu slunceV ledovém sevřeníV Krvavém pásuV mrtvé zóněV jámě lvové). Jakub Mařík žije v Novosedlicích u Teplic a ve volných chvílích provozuje pěší turistiku, zahradničí, čte a skládá puzzle.

Zdroj informací: Mystery Press

 

Nakladatelství Mystery Press

Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám příběhy o alternativních světech? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCivilizace

Binet, Laurent

Argo, 2021

zobrazit info o knizeV ledovém sevření
UTSS Salamis 2

Mařík, Jakub

Mystery Press, 2021

Napsat komentář