Krimi vede v každém čase

krimi
Ať je venku zima nebo teplo, na dobrou knížku se najde čas vždycky. A když jde o krimi, platí to dvojnásob, tento žánr totiž dokáže nebývale vtáhnout do děje. A proto si dnes představíme hned několik románů, v nichž můžete společně s hlavními hrdiny pronásledovat nebezpečné zločince.

S románem Viléma Křížka Zločin na stříbrném plátně se vrátíme zpět v čase. Děj knihy se totiž odehrává ve dvacátých letech minulého století. Na Barrandovských terasách se to jenom hemží slavnými filmovými hvězdami, vždyť se už brzy má natáčet první československý zvukový film. Co když ale všechno zkomplikuje vražda?

Zločin na stříbrném plátně

Autor: Vilém Křížek

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-239-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zločin na stříbrném plátně vydalo nakladatelství Mystery Press. Na webu nakladatele najdete i ukázku z knihy.

Vrcholí zlatá dvacátá léta a první republika vzkvétá. Málokdo tuší, že za dveřmi je hospodářská krize, lidé se baví v kinech, kabaretech i kavárnách. Barrandovské terasy lákají pražskou smetánku, zejména hvězdy stříbrného plátna. Plánuje se stavba ateliéru světového formátu a kinematografie stojí před novou výzvou… Závod, kdo natočí první československý zvukový film, je v plném proudu – a když produkci jednoho z nich zdrží problémy, požádá autor předlohy o pomoc soukromého vyšetřovatele Eliáše Sattlera. Záhy však jeden z klíčových aktérů zemře. Šlo o sebevraždu, nebo je mezi filmaři vrah? Sattler zjišťuje, že každý ze zúčastněných měl důvod, aby se dotyčného zbavil. A co prazvláštní vůně, která pronásleduje Sattlerův mimořádně citlivý čich? Ve světě Lamače, Longena a Slavínského, šeptandy o natáčení přelomového Erotikonu, začínajícího Friče i Buriana, se Eliáš Sattler a jeho přítel Adam Křížek nesmějí nechat oslepit září reflektorů – protože za ní číhá nebezpečí.

O autorovi

Vilém Křížek pochází z Kolína, kde žije s rodinou a dvěma dalmatiny. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho rovněž zajímaly dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Odsud byl už jen drobný krůček ke zkoumání vlastní rodinné historie a objevení poněkud zvláštního přítele a společníka jeho děda Adama Křížka. Autor se pustil do pátrání v archivech a podařilo se mu vynést na světlo světa alespoň střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zmínek v dochované korespondenci, soukromých zápisnících a dobovém tisku bylo sice nemnoho, daly však dohromady první ucelený obraz této podivínské osobnosti. Výsledkem je série historických detektivek, znát můžete například Smrt má vůni inkoustu či Strach za oponou.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Esther, hlavní hrdinka románu Utajená tvář tisíce a jedné noci, jednoho dne náhodou nakoukne do minulosti své matky a rozhodne se přijít všem záhadám na kloub. Rodinné tajemství ji ale zavede do daleké Dubaje, kde stačí málo, aby se zapletla do hodně nebezpečného dobrodružství…

Utajená tvář tisíce a jedné noci

Město snů a klamu ještě nevydalo poslední tajemství
Autorka: Daniela Tullyová
Přeložil: Boleslav Ryljak

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 128×206 mm
ISBN: 978-80-7625-164-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Utajená tvář tisíce a jedné noci vydalo nakladatelství Metafora. Koukněte také na ukázku z knihy.

Když Esther najde v pozůstalosti své nedávno zesnulé matky podivnou krabici zdobenou arabskými ornamenty a plnou fotografií zachycujících matku v kulisách exotické země, úplně ji to šokuje. To má na sobě svatební šaty? A kdo je ten muž, stojící na fotkách vedle ní? Žila snad někdy na Středním východě, přestože tvrdila, že nikdy neopustila Spojené státy? A proč o tom Esther nikdy neřekla, když si byly tak blízké? Odhodlána zjistit víc o matčině minulosti a možná i o otci se Esther vydává na cestu do Dubaje, přitažlivého města snů a iluzí. Jakmile ale začne s pátráním, ocitá se lapená v pavučině lží a stupňujícího se nebezpečí a na scénu brzy vstupují lidé, kteří se neštítí udělat cokoliv, aby ji umlčeli. Esther se ale odmítá vzdát a pokračuje v hledání dalších dílů skládačky, jejíž řešení může celý její život navždy obrátit naruby – a odhalit pravdu temnější, než si vůbec dokáže představit.

————————————————

Iveta Svobodová představila svůj nový román Misionář, v němž se opět setkáváme se starým známým detektivem Lubošem Neumannem. Ten tentokrát musí vyřešit tajemný případ, vrah totiž bere spravedlnost do svých rukou a zabíjí lidi, kteří v minulosti nějak ublížili někomu bezbrannému.

Misionář

Autorka: Iveta Svobodová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7244-452-6
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Misionář vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Nový detektivní román Ivety Svobodové je napínavý, tajemný a nanejvýš dramatický, plný zvratů, překvapení a intimních odhalení. Detektiv Luboš Neumann pátrá po sériovém vrahovi, který se chová jako misionář absurdní spravedlnosti a exemplárně, s pevným rituálním postupem, vraždí lidi, kteří se podle něj provinili násilím na dětech, zvířatech nebo jiných bezbranných. Jde o člověka, který v dětství zažil kruté zacházení, ale násilí a mučení ho začalo v dospělosti přitahovat. Autorka otevírá i neznámou kapitolu ze života svého detektiva Neumanna. Jeho kamarád z dětství emigroval s rodiči do Švýcarska a nyní je šéfem policie v Bernu. Často se navštěvují a také v blízkosti Bernu se objeví stejné vraždy misionáře jako v Čechách. Je zřejmé, že neznámý pachatel vyzývá Neumanna na souboj. Až do závěrečných kapitol je totožnost putujícího mstitele neznámá, na své krvavé misi provokuje a stále uniká policii, ale Neumann ho naštěstí odhalí včas a zabrání mu uniknout rozšířenou sebevraždou spravedlnosti.

O autorce

Iveta Svobodová (*1965) se literární tvorbě věnuje už delší dobu, vydala několik detektivek (Přestaň se bát, Kruh se uzavřel, Postavení mimo hru, Stíny minulosti, Konec hry), píše scénáře televizních seriálů a je autorkou dvou divadelních her (krimikomedie Pár dní na zkoušku a Tajemství srubu u jezera). V literatuře má ráda romantická dobrodružství a záhadná tajemství, napětí i humor svých hrdinů, přitahuje ji horor a fantasy stejně jako propojení historie a současnosti — z těchto zdrojů vzniká její další kniha Vyšehradské tajemství. Román Podivné přátelství napsala podobným způsobem, když spojila několik kriminálních případů přesahujících čtvrt století a směřujících k hororovému odhalení ženy, která rafinovaně likvidovala své blízké, aby si udržela svoji moc.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Nic nedokáže malým městečkem otřást tolik jako mrtvá žena nalezená v řece. Z poklidného Cherringhamu, kde čas plyne pomalým tempem, se tak náhle stává místo, ze kterého běhá mráz po zádech – navíc, když se policii dlouho nedaří nalézt viníka…

Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži

Autoři: Matthew Costello, Richards Neil
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 139
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-355-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst také ukázku z knihy.

Cherringham je klidné městečko, kde čas plyne pomalu a nic zvláštního se neděje. Dokud se jednoho dne neobjeví v řece nad jezem tělo mrtvé ženy. Sarah nevydrží nečinně přihlížet bezradné policii, které se nedaří vypátrat vraha její přítelkyně. Spolu s bývalým policistou Jackem, který bydlí na hausbótu nedaleko místa tragédie, se vrhá do případu, kde každý z podezřelých má co skrývat.

————————————————

Robert Bryndza je britsko-slovenský autor, jehož knihy patří mezi ty nejoblíbenější. Pokud i vy se rádi začtete do jeho příběhů, rozhodně zbystřete. Autor přichází s novinkou, Mlha nad Shadow Sands, v níž se už podruhé setkáte s vyšetřovatelkou Kate Marshallovou.

Mlha nad Shadow Sands

Druhý případ Kate Marshallové
Autor: Robert Bryndza
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-2898-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mlha nad Shadow Sands vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha?

Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti. Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí? Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

 O autorovi

Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým man­želem Jánem. Jeho prvního thrilleru, Dívky v ledu, se v zahraničí již pro­daly více než dva miliony výtisků, byl označen jako The Wall Street Journal USA Today bestseller a práva byla prodána do devětadvaceti jazyků. The Girl in the Ice (Dívka v ledu) je první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Foste­rovou. I jeho další pokračování Night Stalker (Noční lov), Dark Water (Temné hlubiny), Last Breath (Do posled­ního dechu), Cold Blood (Chladnokrevně) a Deadly Secrets (Smrtící tajnosti) se drží na předních příčkách nejprodávanějších knih. Nyní Robert Bryndza pracuje na sérii případů nové hrdinky Kate Marshallové, ženy s pohnutým osudem a silným smyslem pro spravedlnost, kterou jako novou vyšetřovatelku představil v knize Kanibal z Nine Elms (Nine Elms). Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ v knize Mlha nad Shadow Sands.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Na své si přijdou i milovníci severské krimi, v nakladatelství Jota totiž vyšel první díl série Odložené případy. Vrátíme se spolu s ní k případům, které zůstaly dlouhá léta nevyřešené. V díle Nezvěstná se vydáme po stopách dívky, která zmizela před dlouhými 16 lety…

Odložené případy: Nezvěstná

Autorka: Tina Frennstedtová
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 155×218 mm
ISBN: 978-80-7565-753-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Odložené případy: Nezvěstná vydalo nakladatelství Jota. Rozhodně si přečtěte také ukázku z tohoto románu.

Švédská krimi série, v níž přední detektivové znovuotevírají 16 let odložený případ brutální vraždy, která neměla být nikdy vyřešena.

V létě před 16 lety zmizela v jižním Švédsku 19letá dívka. Případ nebyl vyřešen a dívka se nikdy nenašla. Nyní se v Malmö objevil vrah, který napadá a znásilňuje ženy přímo v jejich domovech. Důkazy ukazují nápadné podobnosti s vyšetřováním dlouho hledaného dánského vraha z Valby. Slavný dánský expert na profilování zločinců a odborník na muže z Valby Carsten Morris se připojí ke švédskému týmu vyšetřovatelů pod vedením inspektorky Tess Hjalmarssonové a její parťačky Marie Erlingové, které se snaží vyřešit oba případy, jež by zdánlivě mohly souviset. Podaří se jim zastavit násilníka včas a zjistit, co se stalo s nezvěstnou dívkou z roku 2002? První díl románové krimi série se odehrává v jižním Švédsku a v okolí Malmö. Autorka je expertkou na odložené případy a zkušenou reportérkou zabývající se zejména nevysvětlenými zločiny, díky čemuž je román velmi autentický a realisticky zobrazuje práci vyšetřovatelů. Charaktery hlavních postav a nahlédnutí do jejich soukromí jenom přispívají k napínavosti a očekávání, setká-li se jejich snažení s úspěchem.

O autorce

Tina Frennstedtová je jednou z nejuznávanějších švédských krimi reportérů, expertkou na nevyřešené a odložené případy a autorkou románů, kde autenticky zobrazuje policejní práci. Pracovala pro periodika Svenska DagbladetDagens Nyheter a Expressen. V současnosti je manažerkou vysílání Crime Central. Její oceněné kriminální reportáže slouží jako východisko pro první díl thrillerové série Odložené případy: Nezvěstná, za nějž získala ocenění Crimetime Awards za nejlepší debut roku 2019. Žije v Södermalmu ve Stockholmu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených krimi románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZločin na stříbrném plátně

Křížek, VIlém

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeUtajená tvář tisíce a jedné noci
Město snů a klamu ještě nevydalo poslední tajemství

Tullyová, Daniela

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeMisionář

Svobodová, Iveta

Šulc-Švarc, 2020

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži

Costello, Matthew - Neil, Richards

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeMlha nad Shadow Sands
Druhý případ Kate Marshallové

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeOdložené případy: Nezvěstná

Frennstedt, Tina

Jota, 2020

Napsat komentář