První díl nové Bryndzovy série

kanibal-z-nine-elms-perex
Byla nadějnou kriminalistkou, když jí cestu zkřížil Kanibal. Jeho útok sice přežila, ale slibně rozjetá kariéra byla přetnuta. Nyní se zvrácený vrah vrací na scénu – kdo ho zastaví, když ne ona?

Robert Bryndza je světově proslulým autorem díky své thrillerové sérii v hlavní roli s Erikou Fosterovou (Dívka v ledu, Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně, Smrtící tajnosti), ale zřejmě mu jedna hrdinka nestačila, a proto stvořil novou ústřední postavu: Kate Marshallovou. Jejím první velkým případem, k němuž ji přizvali po prvním významnějším povýšení, byl případ označovaný jako Kanibal z Nine Elms. Sice pachatele zvrácených vražd odhalila a dopadla, ale zaplatila velmi vysokou cenu – nejen, že se měla stát poslední obětí maniaka a přežila jen taktak, ale navíc musela řady policie opustit.

Tím však kniha nekončí, ale naopak začíná! Patnáct let od dopadení Kanibala žije Kate na jižním pobřeží Anglie a vyučuje kriminologii na zdejší univerzitě. Minulost jí připomíná nejen jizva na břiše, ale také její syn Jake, kterého počala s Kanibalem Peterem Conwayem. Jakea vychovávají Kateiny rodiče, protože Kate se s těžkou situací vyrovnávala nadměrným pitím a nebyla schopná se o syna starat.

Z poklidu ji však vytrhne prosba o nalezení dvacet let nezvěstné dcery. Zoufalí rodiče by rádi konečně uzavřeli ve svých srdcích bolestnou ztrátu. Navíc to vypadá, že ona dívka mohla být úplně první obětí Kanibala z Nine Elms. Jenže, není-li mrtvola, nejsou důkazy… Zmůže něco Kate ve starém případě s vychladlými stopami?

Minulost se však hlásí i jinak! Opět se začnou objevovat mrtvoly mladých dívek pokousaných „kanibalem“. Peter jím být nemůže – odpykává si svůj doživotní trest v přísně střežené léčebně. Kdo napodobuje jeho rukopis a proč zanechává na místech činu ukryté vzkazy podepsané „fanoušek“? Jak se Kate popere s napodobitelem, když už vlastně není policistka?

Robert Bryndza vyfabuloval skvělý základ pro novou sérii. Kate Marschallová představuje typickou hrdinku thrillerů: nemá zrovna ideální rodinné poměry, navíc jako abstinující alkoholička svádí neustálý boj s pokušením. V podstatě osamělá žena, jež pyká za své poklesky. Na druhou stranu je však obdařena skvělým úsudkem, který ji vede k cíli, a buldočí vůlí (stejně jako Erika Fosterová). Nepřipomíná trošku Harry Holea v sukni?…

Ovšem každý Sherlock potřebuje svého Watsona, a tím je pro Kate její mladý asistent z katedry kriminologie Tristan. Rychle se učí a rozhodně není jen rešeršistou…

První případ Kate Marschallové je tedy vydařené dílo zkušeného autora, který dobře ví, jak udržet čtenářovou pozornost od první až do poslední stránky. Má dobře promyšlené i jednotlivé charaktery postav, a co se týče prostředí, tam si hlavu neláme se skutečností. Místa, která jsou dějištěm pro jeho příběh, si přetváří a vytváří podle svých potřeb. Což si myslím, že čtenářům vadit nebude – nečtou přece žádné místopisné romány, ale thrillery. Ne podle skutečných událostí, ale podle toho, jak  autorovi káže jeho bezbřehá fantazie.

Osobně jsem narazila pouze na jednu věc, která mi zaznívala falešně, a to chování čtrnáctiletého Kateina syna. Že by takto velké dítě (navíc kluk) v dnešní době nemělo facebook, jen proto, že mu to dospělí nechtějí dovolit? A že by jej nejvíc bavili zajímaví mořští živočichové a chodil po pláži s matkou za ruku? Ne, ne, to potvrdí všechny matky takto starých synů. Navíc i ty dialogy s ním naznačují, že se jedná o mnohem mladší dítě. Toto bude muset Bryndza do příště dopilovat, aby spokojenost byla maximální.

Shrnuto sečteno: nová série Roberta Bryndzy začala ve velkém stylu a právem si zaslouží titul „na Slovensku psaná severská krimi, která čeká na přečtení“. Román Kanibal z Nine Elms vydalo v českém překladu Kateřiny Elisové nakladatelství Cosmopolis.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKanibal z Nine Elms

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář