Tento detektiv má čich na zločin

Smrt ma vuni inkoustu
Historická detektivka má na českém knižním trhu status evergreenu. K plejádě úspěšných autorů se nově připojil i Vilém Křížek se svým románem Smrt má vůni inkoustu.

Sherlock Holmes má brilantní mozek. Eliáš Sattler navíc dokonalý čich… Praha počátku dvacátého století se může zdát poklidná a idylická, ale pod povrchem vřou ostré spory: mezi Čechy a Němci, bohatými a chudými, podporovateli a odpůrci zbrojení… Tehdy začnou významnému průmyslníkovi Albertu Richterovi chodit výhružné anonymní dopisy a v sázce se ocitne hned několik životů. Netradiční soukromý vyšetřovatel Eliáš Sattler má čich na zločin – a to doslova. Citlivý nos mu umožňuje zachytit i stopy, které jiným uniknou: závan osudného parfému, pot podezřelého na předmětu doličném, stopu sotva zaschlého inkoustu… Sattler se ujímá případu anonymních dopisů, ale zaplétá se do něj hlouběji, než by se mu líbilo. Skandál, smrt, zakázaná láska, série obvinění – podaří se mu spirálu zločinu zastavit?

 

Smrt má vůni inkoustu

Autor: Vilém Křížek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-7588-020-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Smrt má vůni inkoustu vydalo nakladatelství Mystery Press v edici Detektivky.

 

Ukázka z knihy

Uprostřed honosně zařízeného pokoje ozářeného tlumeným světlem seděl mladík, bezmála ještě chlapec. V útlých bílých prstech svíral sklenku z broušeného skla a co chvíli usrkl z temně rubínového moku, jako by se tím snažil zakrýt nebo zahnat neklid. Těkal očima po místnosti, kterou důvěrně znal, jen aby se nemusel pohledem střetnout se svým hostem.
Lenošku s mosaznými ornamenty, na níž spočíval, dělil od zdobného křesílka naproti jen jednoduchý nízký stolek z leštěného černého mramoru. Mladík byl rád, že tam je. Cosi na návštěvníkovi v něm probouzelo hluboké znepokojení.
O nic nejde, pomyslel si. Nemám důvod se obávat.
Nepomohlo to.
Gramofon v rohu na ebenovém stolku přehrával Schubertovu čtvrtou symfonii. Mladík se však výjimečně na hudbu nedokázal soustředit – vnímal jen slova svého hosta, nepříjemně drsný hlas, ale pečlivě modulovanou, kultivovanou řeč. (str. 9)

 

Více o knize

Londýn má Sherlocka Holmese, Praha Eliáše Sattlera. Na rozdíl od svých předchůdců ale Křížek zasadil děj své detektivky nikoli do období vrcholného středověku, nýbrž do kulis rakousko-uherského mocnářství a navíc vycházel ze skutečných případů, jak je zaznamenal autorův dědeček, Adam Křížek. Ten byl totiž přítelem a společníkem Eliáše Sattlera, jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích. Sattler se při řešení případů spoléhal na vskutku nezvyklý dar, a to nesmírně citlivý čich. Mohl zachytit stopy nervozity, zaschlou krev či skrytý jed? O rozsahu jeho schopností se dnes můžeme už jen dohadovat… Křížek v románu Smrt má vůni inkoustu, v němž musí Sattler vyřešit zločin ve vyšších kruzích, bravurně skládá fakta s fikcí, přičemž nezapomíná psát historickou detektivku ve stylu těch nejlepších příběhů se Sherlockem Holmesem a Herculem Poirotem…

Zdrojem informací je tisková zpráva nakladatelství Mystery Press.

 

Vilém Křížek

Vilém Křížek pochází z Kolína, kde žije s rodinou a dvěma dalmatiny. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho rovněž zajímaly dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Odsud byl už jen drobný krůček ke zkoumání vlastní rodinné historie a objevení poněkud zvláštního přítele a společníka jeho děda Adama Křížka. Autor se pustil do pátrání v archivech a podařilo se mu vynést na světlo světa alespoň střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zmínek v dochované korespondenci, soukromých zápisnících a dobovém tisku bylo sice nemnoho, daly však dohromady první ucelený obraz této podivínské osobnosti. Výsledkem je román Smrt má vůni inkoustu, první ze série historických detektivek.

Zdrojem informací je tisková zpráva nakladatelství Mystery Press.


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt má vůni inkoustu

Křížek, Vilém

Mystery Press, 2017

Napsat komentář