Mlha tě pohltí, tma zahubí, voda pohřbí

mlhanadssnahled
Pokud se nad přehradní nádrží v Shadow Sands válí mlha, může se snadno stát, že se v ní někdo ztratí. A jestliže se vůbec najde, tak jen jeho mrtvola…

Robert Bryndza knihou Kanibal z Nine Elms přivedl na svět novou hrdinku, bývalou policistku Kate Marshallovou. Po roce nakladatelství Cosmopolis vydalo pokračování s názvem Mlha na Shadow Sands.

Kate se snaží nevzpomínat na svou pohnutou minulost a žít úplně normálním životem vysokoškolské učitelky. Jenže, když se svým synem Jackem při potápění v elektrárenské nádrži v Shadow Sands objeví mrtvolu mladého muže, opět se v ní kromě mateřských pudů (touha ochránit Jacka jako nálezce mrtvoly před zatažením do vyšetřování) začnou ozývat i policejní instinkty. A ty jí říkají, že budoucí hvězda olympijské plavecké reprezentace se jen tak neutopila. Téhož názoru je i matka nalezeného mladíka, která Kate poprosí o přešetření kvapně uzavřeného policejního vyšetřování.

Kate spolu s asistentem Tristanem začne hledat pravdu. Jenže najít ji může být velmi nebezpečné. A když se v mlze nad nádrží ztratí jejich mladá kolegyně z fakulty, která bádala nad legendami z místních blat, začne být těch záhad nad únosnou míru. Proč policie nemá zájem skutečně vyšetřovat? Kolik mrtvol ještě ukrývají hlubiny přehrady? Podaří se ztracenou ženu najít včas? Co tají šlechtická rodina, jíž celé území patří?

Robert Bryndza opět rozehrál slibnou partii a čtenáře nechává, aby si spolu s Kate kladl znepokojivé otázky, bez toho, že by nabídl nějaké odpovědi dříve, než je nutné. A tak se čtenář musí spokojit s tím, že následuje hlavní hrdinku na jejích cestách. Dozvídá se různé informace z Kateina soukromí, opět se setká s „Kanibalem“ Petrem Conwayem, pochopí, že Tristan a Kate nikdy nebudou víc než jen kolegové, a jako drobečky vyzobává různé indicie případu samotného. Samozřejmostí je, že může také nahlížet do tmy, jejíž vězenkyní je unesená profesorka Magdalena.

Tentokrát si autor bere na paškál určitou dědičnost zla. Tajemství jednou zametené pod koberec totiž může vytahovat drápky znovu a znovu, aniž by se jím kdokoli zabýval. Je těžké pohledět pravdě do očí, ale když k tomu najdete odvahu, osvobodí vás to. Což vlastně zakusila i Kate při setkání s Peterem, které jí i Jackovi pomohlo odstranit určitého strašáka ze života…

Pokud máte rádi Bryndzovy romány, tak vás vlastně ani nic nového nepřekvapí – a to je nejspíš dobře. Robert Bryndza si totiž již našel svůj styl psaní, jeho detektivky mají svůj spád, napětí i překvapivá rozuzlení a čtenáři je milují. Tak proč něco měnit? Osobně mě mile překvapilo, že Kate ani Tristan nebyli zraněni či jinak ohroženi, i když opět pracovali na vyšetřování tzv. proti všem. Nemyslím si, že úspěšný detektiv, vyšetřovatel, policista, musí za každou cenu na konci případu balancovat na hranici života a smrti, i když to možná zvyšuje atraktivitu díla. Jsem prostě konzervativní…

Kate a Erika (z druhé Bryndzovy série Erika Fosterová) jsou podle mne zdařile vymodelované postavy. Každá se s něčím pere, vláčí jiná tajemství a rány, ale současně si jsou velmi podobné. Obě působí osamoceně a obě, pokud jde o hledání viníků, neznají bratra. A to na nich miluji nejvíc – tu jejich zarputilost a buldočí vytrvalost. A je jen dobře, že Kate se rozhodla dělat do budoucna už jen to, co nejlépe umí.

Jste-li zvědaví, co tají Mlha nad Shadow Sands, tak si nový případ Kate Marshallové pořiďte!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMlha nad Shadow Sands
Druhý případ Kate Marshallové

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář