Knihy, které pohladí po duši

Tipy_Knihy pro osobni rozvoj
Více než kdy jindy je potřeba udržovat si pozitivní myšlení, nepropadat chmurám a neztrácet víru v zázrak. Útěchu, naději a vstřícná slova najdou čtenáři jak v básnických sbírkách, tak i v krátkých příbězích, které pohladí po duši.

Známý český básník napsal novou sbírku veršů pod vlivem toho, že lidé údajně přestávají číst básně a svět poezie upadá v zapomnění. Ve svých básních pokládá řadu podstatných otázek nejen o životě a lásce.

Je nová sbírka básní velkého básníka událost? Ano. Pro autora i pro čtenáře. Jiří Žáček k tomu napsal vysvětlující noticku o stavu našeho světa a poezie: Lidé prý přestávají poezii číst. Jak kde a jak kdy. Ve Francii a v Británii zažili podivuhodný návrat čtenářů k poezii. Zřejmě jim verše dokážou dát něco, co jim nedá ani profesionální úspěch, ani komfort a bohatství, ani adrenalinové sporty. Nevím, zda se to dá jednoduše pojmenovat, mohu jen hádat, co to je: okouzlení, sebereflexe, fantazie, pravdomluvné slovo?
Nová básnická sbírka Jiřího Žáčka nemá za svým názvem otazník, ale najdeme ho ve verši: Čemu nás učí básně? Ptát se. Co je láska? Kdo nám proměňuje život? Čím hoří vášně a kde se rodí něha? A není rozum zrádce, když nám radí? Otázky vystupují z básníkových veršů očištěné od všeho, co není poezie, a vyjadřují s láskou ke slovům, co milujeme, po čem toužíme, co si doopravdy myslíme.

Ukázka z knihy

Underwood

Psacím strojem Underwood
píšu, jak mi velí pud.
Vášně, děsy, chtíče, bludy
vyléčí mou duši z nudy.
Zaženou mé obsese.
dřív než mě ďas odnese.

Kdo uci ptaky zpivat

Kdo učí ptáky zpívat

Autor: Jiří Žáček

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 152×152 mm
ISBN: 978-80-7244-454-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kdo učí ptáky zpívat vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky.
Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí. Dále napsal knihy: Jiří Žáček dětemJak se chodí do světaMaličkosti z láskyTati, kup mi slona!Chytrolíni z HloupětínaHrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky a další. Více informací o autorovi a jeho knihách najdete na www.jirizacek.cz.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

A opět tu je další kniha, která dokazuje, že poezie představuje významný literární žánr. Básnická sbírka kombinuje humor s vážností a nabízí i témata k zamyšlení.

Kniha Duha, nyní ve 2. vydání. Duhu četli lidé různých profesí a věku (ředitelka, politik, úředník, prodavačka, kuchařka, novináři,… studenti a důchodci). Kniha Duha je napsána humorně, vážně, s nadhledem, k zamyšlení.

Ukázka z knihy

  • Učili tu dívku jejich mravům: „Pěkně a tiše po pěšince šlapej, moc nám tady nevystrkuj hlavu, na nic se neptej, dělej a nereptej“!
  • Za svou hrdost – pokárána, cítí malou úlevu. Nato je však přeřazena pod šéfovu kámošku.
  • Ještě teď se mi tlačí slzy do očí, když si na tu chvíli vzpomínám. Přemlouvala tě, ať na to nemyslíš, abys to prostě Ty sám nevzdával…
  • Babi, ušila jsem si šaty a hodně se mi líbí, ale od Tebe kabát ušitý, ten nemá žádné chyby.
  • My dva v tichu kráčet, svá těla v potu zmáčet, sami až tam …
  • A na co já vlastně furt myslím? Je tam toho malinko víc … A je mi krásně, když na to myslím …

Duha

Autorka: Světlana Kočí

Počet stran: 62
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-2708-482-1
Doporučená cena: 200 Kč

 

Knihu Duha vydalo nakladatelství Světlana Kočí a poslechněte si hlasovou ukázku.

O autorce

Světlana Kočí (1967) je autorkou dvou knížek vydaných vlastním nákladem. Duha (2005, 2. vydání 2020) a druhá kniha s názvem Jak neulovit škareďáka Nohavicu (2008). Knihy jsou určené pro starší děti a dospělé. V knihách najdete humor, lidskost a ponaučení ze života…

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

V moderní době jsme zahlceni různými digitálními zprávami, ať už se jedná o e-maily či zprávy přes různé aplikace jako např. messenger. Tato situace vnukla myšlenku Willu Bowenovi, jaké by to asi bylo, kdyby nám pozitivní zprávu posílal každý den Bůh.

Co kdyby vám Bůh (světlo, láska, vyšší já) posílal každý den osobní vzkaz a v něm vás povzbuzoval a provázel na cestě životem?
Přesně touto otázkou se zabýval
Will Bowen, autor bestselleru Svět bez stížností, když se probíral záplavou e-mailů. Jak by bylo skvělé, kdyby Bůh mohl všem poslat každý den zprávu, jen aby nám připomněl, že je tady, že nás miluje, že to dobře dopadne a že máme všechno, co potřebujeme. Dopisy od Boha jsou sbírkou 365 zpráv přímo od Zdroje. Jednoduché a přitom hluboké a účinné. Krátké vzkazy k vám budou promlouvat přímo s boží moudrostí a s jeho soucitem.
A pozor: mohou změnit váš život!

Ukázka z knihy

Probuď se

„Každé ráno otevíráš oči a tiše přecházíš z jednoho snu do druhého. V průběhu dne to vypadá, že jsi vzhůru a bdělý, ale ve skutečnosti se necháváš unášet mořem svých vlastních myšlenek a obav. V prchavých okamžicích, vyvolaných buď náročnou výzvou nebo radostným vzrušením, se probereš a zahlédneš svou vlastní dokonalost. Obdivně vzdychneš a zas se zanoříš mezi stíny – naživu, ale spící. Je čas setřást ze sebe dřímotu. Je čas otevřít oči, abys spatřil svět takový, jak já jej vidím .Je čas povstat, vztyčit se v celé výšce tvého ducha a kráčet ve světle. Je čas se probudit…“

Dopisy od Boha

Rok s každodenním vedením a inspirací přímo od ZDROJE
Autor: Will Bowen
Přeložila: Petra Vlčková

Počet stran: 398
Vazba: brožovaná
Formát: 114×168 mm
ISBN: 978-80-7370-558-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dopisy od Boha vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

O autorovi

Will Bowen vybudoval úspěšnou kariéru v oblasti prodeje médií a pojištění. V roce 2003 se stal pastorem. Mezi jeho knihy patří např. Svět bez stížností, Vztahy bez stížností či Šťastný život

————————————————

Útlá knížečka s důležitým poselstvím pomůže čtenáři opět objevit smysl pro zázrak, úctu či odpuštění. Příběhy vyloudí úsměv na tváři a zároveň poskytnou náměty k rozjímání.

Jako myšlenka na tento den, večer před spaním, ráno před zahájením každodenního režimu, v rámci katechismu, v oratoři, s dětmi, ve chvílích smutku i radosti… Opět je tu Bruno Ferrero a jeho malé příběhy pro duši, schopné zahřát srdce, dát radu, posílit dobré rozhodnutí, vyvolat úsměv nebo dát výchozí bod pro meditaci.
Svazeček příběhů, které vám při vší své jednoduchosti umožní znovu objevit smysl pro zázrak, údiv, lásku k druhým, bolest, krásu, úctu, soucit, odpuštění a mnoho dalších aspektů, které charakterizují život každého dne.
Kniha malá formátem, ale velká obsahem, schopná otevřít mysl a ducha prostřednictvím 27 „pilířů moudrosti“, jež si lze snadno zapamatovat a využít pro osobní meditaci, katechezi, při programu s dětmi nebo pro dobré čtení v rodině.

Ukázka z knihy

Jedna známá kosmetická firma vyzvala obyvatele velkého města, aby posílali fotografie a návrhy na nejkrásnější ženy, které znají.
Během několika týdnů dostala firma tisíce dopisů.
Jeden dopis zvlášť upoutal pozornost výběrové komise, a proto jej ihned předali řediteli firmy. Dopis napsal chlapec z problematické rodiny v chudinské čtvrti. Po nezbytných úpravách gramatiky stálo v dopise zhruba toto: „V ulici, kde bydlím, je jedna překrásná žena. Navštěvuji ji každý den. Díky ní se cítím jako nejdůležitější dítě na světě. Hrajeme spolu dámu a ona poslouchá moje problémy. Rozumí mi, a kdykoli odcházím, ještě za mnou volá ode dveří, že je na mě hrdá.“

Přečtěte si pokračování naší ukázky.

Světlo pro duši

Autor: Bruno Ferrero
Přeložila: Veronika Matiášková

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-262-1661-2
Doporučená cena: 149 Kč

 

Knihu Světlo pro duši vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorovi

Bruno Ferrero je italský salesián a autor populárních příběhů „pro duši“. S velkým zájmem se setkaly jeho knihy, které vydalo nakladatelství Portál: Živá voda pro dušiRosa pro dušiOsvěžení pro dušiHvězdy pro dušiPtačí zpěv pro dušiPotěšení pro dušiHostina pro duši a další.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvětlo pro duši

Ferrero, Bruno

Portál, 2020

zobrazit info o knizeDopisy od Boha
Rok s každodenním vedením a inspirací přímo od ZDROJE

Bowen, Will

Synergie Publishing SE, 2020

zobrazit info o knizeDuha

Kočí, Světlana

Světlana Kočí, 2020

zobrazit info o knizeKdo učí ptáky zpívat

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2020

Napsat komentář