Pro milovníky fantasy bez ohledu na věk

fantasy
Asi každý z nás se občas rád přenese do světa, kde nic není nemožné a kde může popustit uzdu své fantazii. Také proto jsou fantasy knížky tak oblíbené. I my si jich dnes několik představíme a zajímavé tituly zde najdou nejen dospělí čtenáři, ale i ti mladší.

A začneme rovnou knížkou pro menší milovníky fantasy. V titulu Já, Finis od Václava Dvořáka se podíváme do světa, kde lidi trápí jedno strašlivé tajemství. V den svých osmých narozenin tam totiž mizí všichni chlapci. Tedy až na jednoho – mohou za to jeho silné černé brýle, díky kterým vidí i ve tmě? A co vlastně během oné noci spatřil?

Já, Finis

Autor: Václav Dvořák
Ilustrátor: Jakub Cenkl

Počet stran: 292
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-270-7635-2
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Já, Finis vydalo nakladatelství Václav Dvořák.

Ze Země se ztrácí kluci. Přesně v den svých osmých narozenin beze stopy zmizí a nikdo tomu nedokáže zabránit. Lidé ztratili veškerou naději, dokonce si už ani nekladou otázky kdo, kam a hlavně proč chlapce unáší. Dvanáctiletý Petr však nezmizel. Možná za to mohou jeho extrémně citlivé oči chráněné silnými černými brýlemi, které mu umožňují vidět i ve tmě. Díky nim spatří podivné přízraky kradoucí jeho brášku. Petr vymyslí šílený plán a jsou to právě jeho oči, které mu umožní nalézt cestu do temného světa nestvůr a monster. To, o čem si někteří dosud jen ve strachu šeptali, začíná mít jasné obrysy – nejsme tu sami. Kdo je všemocný Nepřítel, odkud pochází, co chystá a proč to všechno dělá? Rozhodující bitva se blíží, zánik světa tak, jak ho známe, je blíž, než si dovedeme představit.

Ukázka z knihy

Náš svět zaniká a nikdo, vůbec nikdo s tím nic nedělá! Jsou snad všichni se svým osudem smíření?
Já se ještě nechci vzdát!
„Čuměj na tebe!“
„Kdo?“ ptám se zmateně, náhle vytržený z vlastních myšlenek.
„Ženský! Kdo jinej?“ skřehotá Kuba a mně chvíli trvá pochopit, že myslí holky z naší třídy. Je hlavní přestávka a my stojíme u vysoké cihlové zdi vedle školního hřiště. Vlastně stojím jenom já, Kuba sedí, ale oba sledujeme dívky hrající ty svoje holčičí hry. Hází si s míčem, skáčou panáka, nebo jen tak postávají a pošilhávají naším směrem. A neustále se hihňají.

Celou ukázku z knihy si přečtěte na webu nakladatele.

O autorovi

Václav Dvořák začal svoji první knihu (Písečníci a bludný asteroid) psát v roce 2012. Protože má rád vesmír a sci-fi, vesmírné dobrodružství byla jasná volba. Psaní první knihy mu nakonec trvalo téměř pět let. Když bylo hotovo a autorovi synové byli z knihy nadšení, rozhodl se knihu vydat. Zvolil cestu nezávislého autora, knihy si tedy vydává sám. Spolupracuje s několika profesionály ve svém oboru, s Šárkou Krejčovou, bývalou šéfredaktorkou Albatrosu, nebo s Jakubem Cenklem, úžasně schopným ilustrátorem knih.

Zdroj informací: www.vaclav-dvorak.cz

————————————————

Hlavní hrdinové knihy Vyvolený se dostanou do pevnosti v poušti, kde se mají zúčastnit děsivé „soutěže“. Musí svést bitvu s armádou příšer a dron, který je po celou dobu sleduje, je neúprosný – čas do konce soutěžního kola postupně ubývá a „soutěžícím“ tak nezbyde, než se postavit nebezpečí čelem.

Vyvolený

Autor: Taran Matharu
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-185-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Vyvolený vydalo nakladatelství Alpress.

Cade se s partou teenagerů ocitá v podivném světě. Ti, co přežili první útok, se s vypětím všech sil dostanou přes poušť do pevnosti, kde je technologicky vysoce vyspělý dron identifikuje jako „soutěžící“. Když zjistí, že mají svést bitvu s armádou zubatých příšer, pokusí se o útěk. Dron je však neodbytně pronásleduje na každém kroku a na jeho displeji neúprosně ubývají vteřiny do zahájení kvalifikačního kola.

Ukázka z knihy

Ohavný tvor kroužil pod Cadem jako žralok kolem potápějící se lodi. Snažil se vyskočit až k němu a klapal zubatými čelistmi těsně pod úzkou římsou, na které stála jeho kořist. Cade se zavrtěl, aby couvl co možná nejvíc zpátky, a tiskl se rameny k chladné skále, která tvořila stěnu kaňonu. Dolů na dno to měl jen dva a půl metru. Přešlapující obluda tam rozmělnila holou zem na hustou blátivou kaši.
Netvor se opíral o zem klouby pařátů na konci dlouhých šlachovitých paží a vrčel na Cadea jako pes bojující o kost. Už byl celý obalený bahnem. Jeho rezavě hnědá kůže odpovídala zbarvení skalní formace, v níž se Cade před několika hodinami probral. Obluda doširoka otevírala ohavnou tlamu s dlouhými jehlovitými zuby, na nichž se leskl povlak slin. Cadea však nejvíc děsily její oči: dvojice polokoulí černých jako obsidián vystupujících z očních důlků.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.

O autorovi

Taran Matharu pochází z Londýna, narodil se v roce 1990, po otci je napůl Brazilec a po matce napůl Ind. Obě rodičovské země navštívil a mluví plynně portugalsky. Už jako malý se zamiloval do knížek a literárních příběhů. Říká, že sám je začal psát jako devítiletý. Po absolvování obchodní akademie se v létě 2013 na čtyřměsíční pracovní stáži v divizi digitálního prodeje nakladatelství Penguin Random House detailně seznámil s moderní nakladatelskou praxí. Vzápětí se po krátké cestovatelské fázi pustil do svého díla Učedník. Díky účasti v systému Wattpad.com a také díky každodenní aktualizaci díla jeho popularita bleskurychle narůstala. Autor vydal již několik pokračování této knihy, a to Učedník a pyramida OrkůUčedník a válečný mágZjevení démona či Deník invokátora.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Tentokrát se v knize Bena Aaronovitche nesetkáme se starým známým vyšetřovatelem Peterem Grantem, ale jeho německým kolegou Tobiasem Winterem. Na vinici v jihoněmeckém městě Trevír je totiž nalezeno tělo ženy a vyšetřování postupně odkrývá dávné tajemství, ze kterého mrazí.

Stín nad Trevírem

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3290-8
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Stín nad Trevírem vydalo nakladatelství Argo.

První případ, který se neodehrává v Londýně a který neřeší Peter Grant. Svižné dobrodružství, které si v ničem nezadá s eskapádami slavné partičky z Rozmaru a anglických říčních božstev. Tajnosti tentokrát obestírají řeku Moselu a jihoněmecké město Trevír, proslavené vínem a starověkými Římany. Právě zde je na vinici nalezena mrtvola muže pokrytého plísní. Místní policie s něčím takovým nemá zkušenosti, kolem případu se navíc vznáší aura nadpřirozena, a proto je na scénu pozván vyšetřovatel Tobias Winter, německá obdoba Petera Granta, který s pomocí trevírské policistky Vanessy Sommerové záhy odhalí propojení oběti se skupinkou místních mužů a čímsi, co město a jeho okolí prorůstá už pěkně dlouhou dobu. Případ se větví a nejde v něm pouze o plíseň a vraždu, nýbrž i o vlákna minulosti, sahající do dávné historie Trevíru.

Ukázka z knihy

Na sklonku září, když se krátí dny, postihuje mého otce zvláštní šílenství. K nemalému pobouření našich sousedů rozdělává na zahradě táborák a zve přátele, kolegy a, ano, i sousedy, na pivo a pečené brambory. I když jsou si jistí, že rozdělávat oheň v Gartenstadtu je, pokud ne nelegální, tak určitě neuvážené, sousedé si nikdy nestěžují. Důvodem může být nejen to, že otec je městský Polizeipräsident, ale také to, že jeho steaky jsou prostě jedna báseň a pivem ani trochu nešetří. Vnitřním založením je můj otec veselý, růžolící kus chlapa, který vyrostl na farmě v Dolním Sasku a který s láskou vzpomíná na spanilé bramborové královny z doby svého mládí. Ve skutečnosti je to štíhlý muž s útlými rameny původem z Ludwigshafenu, jenž někdy v polovině sedmdesátých let vzdal veškeré pokusy nechat si narůst knír.

Na webu nakladatele si můžete přečíst i zbytek ukázky.

O autorovi

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní, a vcelku svižně se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna). V Česku s tímto vyšetřovatelem vyšly dále například romány Zvony LondýnaNejodlehlejší staniceStrom viselcůZáludné léto či Šepot podzemí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených fantasy knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, Finis

Dvořák, Václav

Václav Dvořák, 2020

zobrazit info o knizeVyvolený

Matharu, Taran

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeStín nad Trevírem

Aaronovitch, Ben

Argo, 2020

Napsat komentář